zaterdag 1 oktober 2016

Surinaamse Voetbalbond viert 96-jarig bestaan


De Surinaamse Voetbalbond (SVB) viert zaterdag haar 96e jaardag. Het is op deze dag dat de nationale voetbalorganisatie in 1920 werd opgericht. Vóór het ontstaan van de SVB fungeerde de Nieuwe Generatie Voetbalbond (NGVB) als ‘nationale bond’. Uit historische gegevens bleek dat deze situatie voor enige ophef zorgde tussen de beide organisaties (SVB en NGVB). Uiteindelijk werd de SVB officieel de nationale vertegenwoordiger.

Voordat de SVB werd opgericht, was er al een andere bond met dezelfde naam. Deze werd in 1914 opgericht. Er was lange tijd animositeit tussen beide bonden tot Emile de La Fuente, voorzitter van de SVB, in 1953 bij de opening van het Surinamestadion (heden André Kamperveenstadion) een verzoening teweegbracht tussen de beide bonden. Met de oprichting van de huidige SVB kwam er een vaart in de ontwikkeling van het voetbal in Suriname. Er werd in georganiseerd verband gevoetbald, volgens de regels van de Nederlandse Voetbal Bond.

Bij het 50-jarig jubileum ontving de SVB van koningin Juliana het recht het predicaat Koninklijk te voeren. Op 28 januari 1921 vond de eerste (officieuze) interlandwedstrijd onder de paraplu van de SVB plaats tussen Suriname en Brits Guyana. Suriname verloor met 1-2. De nationale voetbalselectie begon echter al vanaf 1915 interlandwedstrijden te spelen. Suriname speelde toen ook zijn eerste ontmoeting tegen Guyana op het toenmalig Oranjeplein (heden Onafhankelijkheidsplein) en verloor met 0-2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games