zaterdag 28 maart 2015

'President kan voetballers nationaliteit geven'


Begin dit jaar deed de Nederlandse ambassadeur in Suriname de uitspraak dat de Surinaams-Nederlandse profvoetballers hun Nederlandse nationaliteit zouden verliezen, als ze voor Natio zouden willen uitkomen. NatioSuriname.com deed navraag bij de ambassade in welke situatie wél een dubbele nationaliteit zou ontstaan bij de voetballers.

De ambassade wist te vertellen dat de Nederlandse nationaliteit behouden blijft, 'als de Surinaamse nationaliteit wordt verkregen bij presidentieel decreet.' In een dergelijke constructie is er volgens de ambassade geen actieve handeling van de voetballers waardoor er sprake is van geen vrijwillige verkrijging.

Een presidentieel decreet is in het algemeen een uitgevaardigde opdracht die is gemaakt door een regeringsleider, regering of parlement en die de status van wet heeft. Deze constructie brengt het voordeel met zich mee dat het niet vooraf door het parlement hoeft te worden goedgekeurd.

Parlementariër Melvin Bouva (NDP) zet echter zijn vraagtekens bij de uitspraak van de ambassade. "We kennen vanuit het geldend recht formeel geen presidentieel decreet meer. Vanuit het instituut van de president wordt er presidentieel besluit of resolutie geslagen." Bouva is benieuwd wat de ambasssade met haar standpunt precies bedoeld en wat de wettelijke grondslag hiervoor is.

Behoudartikelen
Verder geeft de ambassade aan dat de Nederlandse nationaliteit ook niet verloren gaat, als de Surinaamse nationaliteit vrijwillig wordt verkregen op grond van de Surinaamse nationaliteitswet en betrokkene voldoet aan één van de behoudartikelen van de Nederlandse nationaliteitswet.

De behoudartikelen staan onder artikel 15 lid 2. Het Nederlanderschap gaat voor een meerderjarige niet verloren bij het vrijwillig verkrijgen van een andere nationaliteit, als de persoon:
 1. in het land van die andere nationaliteit is geboren en daar ten tijde van de verkrijging zijn hoofdverblijf heeft;
 2. voor het bereiken van de meerderjarige leeftijd gedurende een onafgebroken periode van tenminste vijf jaren in het land van die andere nationaliteit zijn hoofdverblijf heeft gehad; of
 3. is gehuwd met een persoon die die andere nationaliteit bezit.
Als een persoon bij een vrijwillige verkrijging niet voldoet aan een van deze voorwaarden gaat het Nederlandse paspoort verloren. "Ook als de Surinaamse nationaliteit wordt verkregen op grond van een artikel van de Toescheidingsovereenkomst verliest men het Nederlanderschap op grond van artikel 15A RWN", aldus de Nederlandse ambassade.

4 opmerkingen:

 1. dit is precies wat SVB voorzitter John Krisnahdat heeft laten uitzoeken voor hij met de ontwerpwet kwam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. alleenmaar bla bla. er word niks edaan..we ijn int5usse al in april,,,ja de tijd laat niet op xivh wagtn..tyuri zet maar in doofpot

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De bal ligt nu bij Suriname zoals uiteindelijk altijd.
  Worden we veldspelers of blijven we langs de lijn staan?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waarom niet vast een pilot met 2 of 3 Nederlanders ( Koenders, Koolwijck, Pupon) ?!

  BeantwoordenVerwijderen

Games