'Nederland kan Surinaamse droom verhinderen'

Column [Headly Binderhagel] - Al langere tijd wordt geopperd voor meervoudige nationaliteit voor een specifieke groep buitenlandse voetbal...


Column [Headly Binderhagel] - Al langere tijd wordt geopperd voor meervoudige nationaliteit voor een specifieke groep buitenlandse voetballers van Surinaamse afkomst. Met de Surinaamse Voetbalbond in de spits wordt recht op het doel afgegaan. De afgelopen tijd is die discussie in politieke kringen in een stroomversnelling gekomen.

Over en weer grijpen politici dit thema aan om hun punt te scoren. Het geheel wekt de indruk van een piki piki prey tussen coalitie- en oppositiepartijen in de DNA. Voor de één gaat het om meervoudige nationaliteit voor een selecte groep personen die de voetbalsport beoefenen. De ander ziet het wat ruimer in door te wijzen op cricketers uit Guyana, of atleten in Suriname van niet Surinaamse afkomst die ons land op een hogere ladder in de sportwereld kunnen brengen.

Er is een initiatief wetsvoorstel ingediend om het voorgenomen doel een stapje dichterbij te brengen. Sommige politici gaan zonder twijfel ervan uit dat met enig juridisch gesleutel aan de PSA regeling het groene licht gegeven kan worden. Overigens is er geen initiatief wetsontwerp nodig om een persoon of groep het Surinaams burgerschap te verlenen. De bestaande Surinaamse wetgeving maakt dat op zich al mogelijk. Terwijl politici over en weer zich inzetten om hun ultieme doel realiteitswaarde te geven, zwijgen juristen en zelfs onder rechtsgeleerden van de Surinaamse universiteit is het fluister stil. Daarmee wordt minstens de indruk gewekt dat de roepende politici de juiste juridische onderbouwing geven aan hun politieke droom.

Lichtvaardigheid
De politieke hype komt over als een grote mate van lichtvaardigheid. Meervoudige nationaliteit is geen kwestie van even regelen om mogelijkerwijs de deelname van Suriname aan de wereldkampioenschappen voetbal binnen handbereik te brengen. Als het gaat om Nederlandse voetballers van Surinaamse afkomst, kunnen deze spelers van een koude kermis thuiskomen. Zij lopen risico hun Nederlandse staatsburgerschap te verliezen omwille van het dienen van een nationaal Surinaams belang. Het tot stand brengen van meervoudige nationaliteit voor specifieke groepen Surinaamse Nederlanders zal op gespannen voet komen te staan met de Rijkswet op het Nederlanderschap. Er kunnen onder meer vier argumenten door de Nederlandse staat worden opgeworpen om de Surinaamse droom te verhinderen:
 1. De gretige belangstelling waarmee de betreffende voetballers hun nieuwe carrière in het belang van Suriname tegemoet zien, zal ongetwijfeld door de Nederlandse wetgever geïnterpreteerd worden als vrijwillig opteren voor een andere nationaliteit. Het gevolg hiervan kan het directe verlies zijn van de Nederlandse nationaliteit.
 2. Uitgaande van de Rijkswet op het Nederlanderschap zal de toescheidingsregeling van 25 november 1975 weer van stal gehaald worden: Het Nederlanderschap vervalt bij het aanvaarden van de Surinaamse nationaliteit (Tractatenblad, trb. 1975, nr. 132).
 3. Meervoudige nationaliteit voor een selecte groep Nederlanders van Surinaamse afkomst zal een nieuwe categorie Surinamers doen ontstaan, waardoor de verdeeldheid van Surinamers in de wereld nog verder vergroot en versplinterd wordt. Naast - vanuit Nederland bezien - de Surinamers, Surinaamse Nederlanders, Surinaamse Nederlanders met een PSA status, wordt de groep Surinaamse Nederlanders met een Surinaamse nationaliteit toegevoegd. De eenheid van Surinamers is dan nóg verder weg van huis.
 4. Bovendien is Nederland als Europese natie de grootste dwarsligger van meervoudige nationaliteit in tegenstelling tot bijvoorbeeld België, voor zover het gaat om een nationaliteit buiten de Europese gemeenschap naast de Belgische nationaliteit. En zo zou de Surinaamse droom door de Nederlandse staat volledig in rook kunnen opgaan.
De verdeeldheid van de Surinaamse natie in de wereld is historisch toe te schrijven aan onze politici van toen. De rol van politieke gezagdragers heeft kort voor het verkrijgen van onze onafhankelijkheid in 1975 angst ingeboezemd bij de bevolking. Het zijn dié politici die het vluchtgedrag, de exodus uit Suriname een voedingsbodem gegeven hebben. Zo werd door één van de politici massaal Javanen uit Suriname weggerukt en overgebracht naar Nederland. Er is zelfs gedreigd om alle Javanen uit Suriname te doen vertrekken. In Nickerie werd aan de Hindostaanse gemeenschap voorgehouden dat na de onafhankelijkheid vrouwen en vooral hun dochters niet meer veilig zouden zijn. Het massale vertrek van de Surinamers in die dagen kan niet worden geoormerkt als het vrijwillig opteren voor een andere nationaliteit. Het behoud van de Nederlandse nationaliteit was een bittere noodzaak om te kunnen overleven in veiligheid en geborgenheid.

Herstel Surinaamse natie
Het herstel van de Surinaamse natie wordt niet bereikt met lapmiddelen als wetsontwerpen en de PSA regeling alleen, hoe goed ook bedoeld. Er zal een vuist tegen Nederland gemaakt moeten worden om te komen tot meervoudige nationaliteit. Turkije, Marokko, de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk om maar enkele landen te noemen hebben hun natie opgebouwd door hun nationaliteit te verankeren in de grondwet. Of de burger wil of niet, of dat men andere nationaliteiten heeft, het grondgebied van geboorte laat voor altijd de nationaliteit kleven aan het leven van hun burgers.

De toekomstige president van Suriname, wie dat ook zal zijn, die het lef heeft de Surinaamse natie duurzaam te herstellen door verankering van meervoudige nationaliteit in de grondwet, zal zich in de geschiedenis van Suriname vereeuwigen en Nederland eindelijk het nakijken geven, omdat dan het Nederlanderschap niet ontnomen kan worden onder Surinamers met een Nederlandse nationaliteit. Pas dan ontstaat het nieuwe Suriname.

Vooralsnog is er koudwatervrees bij onze politici van nu. Er worden vooroordelen in de wereld geholpen dat door meervoudige nationaliteit banen voor de in Suriname wonende Surinamers verdrongen zullen worden. Dit zal niet het geval zijn. Er zal juist meer ondernemerschap ontstaan die voor groei van banen zal zorgen. Ook de vrees dat vooral de Surinaamse Nederlanders bij terugkeer de politiek in Suriname zullen overnemen, kan als fabel beschouwd worden. Of is men bevreesd dat de toekomstige president van Suriname een Surinamer uit Curaçao, Aruba, de Verenigde Staten Van Amerika, Nederland, of Zuid-Afrika zou kunnen zijn? We hebben in Suriname nog een lange weg te gaan om onze verdeeldheid in nationaliteit en vertrouwen in elkaar te overbruggen. God zij met ons Suriname.

Geschreven door, Dr. Headly R. Binderhagel, vanuit Nederland. Binderhagel is een Nederlandse politicus van Surinaamse afkomst en copromotor op Tilburg University met psychologie als zijn expertise.

COMMENTS

BLOGGER: 11
 1. Klinkt heel tegenstrijdig wat ik nu ga schrijven maar lees het rustig en poog mijn punt te snappen.
  Grote kolder wat DEZE wet betreft, maar tegelijkertijd moet ik ERKENNEN dat hij wel een punt maakt in de kern van de zaak omtrent de oeverloze en zinloze nationaliteitskwestie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben geen jurist,maar toch een reactie hierop.Dr Headly R Binderhagel zegt dat de gretige belangstelling waarmee de Suriprofs voor Suriname willen uitkomen,door de Nederlandse wetgever geinterperteerd kan worden als vrijwillig opteren voor een andere nationaliteit.

  Hier ben ik het absuluut niet mee eens!En volgensmij zijn de juristen die de Nederlandse Rijkswetten hebben onderzocht DUIDELIJK geweest in de opgestelde wetsvoorstellen!Een belangstelling hebben voor een bepaald doel voor een bepaald land,wil niet per definitie zeggen dat je "opteerd" voor een andere nationaliteit!Want dat is een totaal ander verhaal!De Nederlandse Rijkswet zegt dat je alleen de NL nationaliteit verliest indoen je VRIJWILLIG een ander nationaliteit aanvaard bij een desbetreffende naturalisatiedienst van een land.Het betreft hier helemaal niet dat de Suriprofs "opteren" voor een andere nationaliteit,die keuze maken zij ook helemaal niet,alleenmaar dat ze een droom hebben om voor het land uit te komen.Dat de staat Suriname als zodanig AUTOMATISCH van RECHTSWEGE zonder dat de personen hier een keuze voor maken de Surinaamse nationaliteit geeft aan bepaalde Suriprofs spelers of andere personen met een bepaalde expertise is en blijft een BINNENLANDSE AANGELEGENHEID van de staat Suriname en ik zou niet weten hoe Nederland op grond hiervan dwars zou moeten gaan liggen?Volgensmij heeft Nederland geen enkel vinger te roeren in de Surinaamse overheids besluitvormingen.En volgensmij heeft die Toescheidingsoveteenkomst betrekking op andere zaken,ik begrijp niet hoe dan die link gelegd moet worden m.b.t de dubbele nationaliteit.Maar goed,we zullen zien hoe de ontwikkelingen voortgang zullen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem14 december 2014 14:23
  Waar jij het over hebt is het eerste deel van mijn comment op Binderhagel. Want hoe in godesnaam kan nederland enkel Suriname dwarszitten en al die andere nationaliteiten die voetballers uit nederlandse profcompetitie strikken NIET. Tegelijkertijd maakt hij wel een punt door OOK aan een ieder die Surinaamse roots maar in het buitenland geboren is en of woont gewoon OOK een Surinaams paspoort maar dan wel onder beperkende voorwaarden zolang je niet een X aantal jaren GEEN ingezetene bent. Dan is deze hele discussie meteen van de baan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Roy C,het is inderdaad zo dat dhr Binderhagel een punt heeft als het gaat om de totale Surinaamse gemeenschap in het buitenland van dubbele nationaliteit te voorzien door dit in de grondwet vast te leggen (zonder stemrecht uiteraard tenzij je daar een aantal jaren woont).Daar ben ik ook voor,niks op tegen.Maar al het andere waar hij het over heeft is op z'n zachts gezegt kletskoek.Het geeft me te denken dat hij ofwel de 2 wetsvoorstellen van de SVB niet gelezen of goed gelezen heeft of hij heeft het wel gelezen maar gaat er zijn eigen draai aan geven en die zijn volstrekt nergens op gebaseerd.Iedere leek kan dat zien.Er zijn al jaren een hoop andere landen die dit op dezelfde wijze doen en nooit enige problemen daarvan hebben ondervonden.Kan ook niet want geen enkel land heeft zomaar het zeggenschap over een andere overheid.Zou wat moois zijn,Holland dat even komt bepalen wat de DNA wel of niet mag goedkeuren.En ik denk niet dat die Juristen die de SVB heeft ingeschakeld zomaar verhalen uit hun duimen hebben gezogen,het zijn geen kleine boys,daar bestaat geen twijfel over.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Suriname moet gewoon deze dubbele nationaliteit afgeven zeker voor die mensen die daar vandaan komen en hun hele gezin.
  Deze moslims doen dat ook.
  Ik zou nog verder willen gaan zelfs dat indien je die afkomst hebt je het voor altijd behoud tenzij je er zelf vanaf wil zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. I don't think that will happen. While it does have a legal basis, there are players with Dutch passports playing for other nations and they have not lost their nationality or received any sanction: Mounir El Hamdaoui, Oussama Assaidi, Quincy Owusu-Abeyie, Jeffrey Fortes, Josimar Lima, Toni Varela, Karim El Ahmadi, Rochdi Achenteh, Mbark Boussoufa, Zakaria Labyad...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat wij kinderen geboren en getogen in het land Suriname is, in landsbelang en verantwoordelijkheid!

  Narah.

  BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: 'Nederland kan Surinaamse droom verhinderen'
'Nederland kan Surinaamse droom verhinderen'
http://1.bp.blogspot.com/-nZ32SHftLhw/VIzXWUDxijI/AAAAAAAAE6Y/yH5eBxRnqXQ/s1600/Paspoort%2C%2BNederland%2C%2BSuriname%2C%2B2014.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-nZ32SHftLhw/VIzXWUDxijI/AAAAAAAAE6Y/yH5eBxRnqXQ/s72-c/Paspoort%2C%2BNederland%2C%2BSuriname%2C%2B2014.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://www.natiosuriname.com/2014/12/nederland-kan-surinaamse-droom.html
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/2014/12/nederland-kan-surinaamse-droom.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content