dinsdag 2 december 2014

Castelen: 'Onnodig veel poeha over wetsontwerp'


De waarnemend Fractieleider van het Nieuw Front, Guno Castelen (SPA) (foto), en collega-parlementariër Asiskumar Gajadien (VHP) vragen zich af wat MC-fractieleider Ricardo Panka (NDP) scheelt als hij zegt dat de wetswijziging van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) omtrent het verlenen van de dubbele nationaliteit voor bijzondere personen in diaspora, eerst naar de juridische afdeling moest voordat die kon worden ingediend.

Het wetsvoorstel zou volgens Panka zelfs niet de gebruikelijke procedure in het parlement hebben doorlopen door eerst een screening van de juridische afdeling te doorlopen. De genoemde NF-assembleeleden, die samen met Hesdy Pigot, Arthur Tjin-A-Tsoi en Patrick Kensenhuis van de NPS en Ronny Asabina van de BEP, de initiatiefwet hebben ingediend, stellen daarom de vraag terug aan Panka of hij de omstreden Amnestiewet van 2012 ook eerst naar de betreffende afdeling had gestuurd. "Het antwoord is neen!", zeggen Gajadien en Castelen. Volgens de volksvertegenwoordigers is deze wet binnen één dag ingediend, waarna die snel in behandeling is genomen.

Castelen gaat nog verder met voorbeelden als de Wet Opvanginstellingen, de Wet Bloedbank en de PSA-wet. Beide parlementariërs benadrukken dat de coalitie nimmer de oppositionele leden heeft geraadpleegd, voordat zij deze wetten indiende. Een initiatiefwet kan afzonderlijk door elk DNA-lid worden ingediend. Gajadien zegt dat er hierover geen afspraken vooraf hoeven te worden gemaakt.

"Deze wet is rauw ingediend, omdat getracht is om de originaliteit van de indieners te behouden. Zo kunnen tijdens de behandeling verschillende wijzigingen worden aangebracht. Zelf heb ik wel enkele wijzigingen aangebracht, maar er zijn verschillende stadia waarin alle leden een zegje kunnen doen om aanwijzingen aan te brengen", benadrukt de VHP'er.

Zo kan er bijvoorbeeld ook een nota van wijziging worden ingediend. Ook de waarnemend fractieleider van het NF vindt dat er onnodig veel poeha wordt gemaakt over deze wet. Hij denkt juist dat Panka vergeet dat hij als volksvertegenwoordiger in het parlement zit. "Hij stelt zich onsportief op", stelt Castelen.

Een interview met Pigot (NPS) over de situatie, is in de onderstaande video te bekijken.1 opmerking:

  1. Daar heeft meneer Castelen wel een punt.Die amnestiewet was ook zeer razendsnel aangenomen,zonder screening vooraf!Wij zitten hier niet op nog meer vertragingen te wachten,dus kan de wet dubbele nationaliteit ook snel aangenomen worden,toch meneer Panka?Dus ophouden met kletskoeken en zorgen jullie politici er voor dat die wet er komt.Bekvechten jullie maar verder nadat het wetsvoorstel aangenomen is.Het landsbelang moet voor gaan!Ruzie maken doen jullie maar in jullie eigen tijd!

    BeantwoordenVerwijderen

Games