Suriprofs geïnformeerd over WK 2018-project

Gisteren hield de organisatie achter het project "Suriname op weg naar het WK 2018" een informatiebijeenkomst in Nederland voor p...


Gisteren hield de organisatie achter het project "Suriname op weg naar het WK 2018" een informatiebijeenkomst in Nederland voor profvoetballers van Surinaamse afkomst (Suriprofs). De organisatie is door de Surinaamse Voetbalbond (SVB) aangesteld om Suriprofs te interesseren om voor het Surinaams elftal uit te komen, zodra dit wettelijk mogelijk is. Ara Heuvel, Steven Dijksteel, David Endt, Ervin Lee en Nordin Wooter (foto: v.l.n.r.) waren de sprekers. Bernhard Abia was aanwezig namens de SVB.

David Endt, oud-teammanager van Ajax, vertelde dat Suriname hetzelfde zou moeten kunnen bereiken als Trinidad & Tobago. "In aanloop naar het WK 2006 vond er iets heel bijzonders plaats. Trinidad & Tobago plaatsten zich voor de eindronde van het WK voetbal. U kunt zich voorstellen wat voor ongelofelijke reactie dat opleverde in het land. Heel voetballend Trinidad & Tobago, maar ook mensen die niet van voetbal hielden, gingen daar helemaal uit hun dak. En Suriname? Suriname hoort dat natuurlijk ook te kunnen. We moeten ook kunnen dromen van het bereiken van een WK."

Endt verwees vervolgens naar CONCACAF-voorzitter Jeffrey Webb die zich openlijk eens heeft verbaasd, over het feit dat Suriname met zo veel historie via Oranje en clubs overal ter wereld, het niet voor elkaar krijgt om spelers met behulp van een dubbel paspoort te laten spelen voor de nationale ploeg. "Als deze man zich verbaasd over dat Suriname niet alles haalt uit de potentie die aanwezig is om zich op een goede manier te manifesteren in de kwalificatie van het Wereldkampioenschap zegt dat wel wat", meent Endt.

"Misschien denken we wel ver als we het over een eindronde hebben, maar Suriname moet toch een echte rol kunnen spelen in de kwalificatie. We moeten toch niet na de eerste ronde meteen naar huis? Dat kan niet, dat hoort niet bij de voetbalstatus van Suriname. Met de inzet van iedereen moet er een mogelijkheid zijn om dat voor elkaar te krijgen. Dit heeft ook te maken met het hart. Met het hart om Surinamer te zijn en je land te kunnen vertegenwoordigen en daarmee iets te bereiken", sprak een gemotiveerde Endt die een Surinaamse moeder heeft.

Oefenwedstrijd
De eerste stap die de organisatie wil maken, is om op 26 december een officieuze interland te spelen in Suriname. De waarschijnlijke tegenstander is dan de kampioen van Trinidad & Tobago, W Connection. 15 of meer Suriprofs zullen naar Suriname gaan en samen met de beste lokale spelers een team vormen. Spelers moeten hiervoor wel toestemming krijgen van hun club. "Het doel van de wedstrijd is om de mensen in Suriname te laten zien wat wij kunnen en dat wij er zijn. Dus een signaal afgeven dat we echt willen", zegt de organisatie.

De spelers zullen 22 december richting Paramaribo vertrekken. In Suriname zal dan minimaal een keer getraind worden, waarna de wedstrijd wordt gespeeld in het André Kamperveen stadion. Tijdens de PARBO Bier Cup 2012 speelden spelers van de Stichting Suriprofs ook hun wedstrijden op het grasveld wat het combinatiespel niet ten goede kwam. Desalniettemin geven enkele spelers aan dat dit keer de doelstelling en dus ook de instelling anders zijn, omdat er in het verleden voor goede doelen werd gevoetbald.

De organisatie heeft in eerste instantie overwogen om wedstrijden in Nederland te spelen. Nordin Wooter geeft aan dat de nationale teams van Kaapverdië en Marokko al hadden toegezegd om als sparringspartner te fungeren na de Africa Cup, maar deze kunnen aangemerkt worden als zogenaamde "risico wedstrijden".

Politiek
Het initiatief om Suriprofs speelgerechtigd te krijgen voor Suriname zit volgens Endt in een stroomversnelling en er moet daarom doorgepakt worden. "Al die dromen die Suriname jarenlang heeft gehad om zoiets voor elkaar te krijgen, zijn vaak in de kiem gesmoord. Deze keer moeten we daarom proberen om het te realiseren." Inmiddels heeft de organisatie een aantal sponsors waaronder Parbo Bier, Assuria Verzekeringen en Klupp Sportswear. Zij zullen zich inzetten om het project en de droom te verwezenlijken.

Voordat de WK-droom werkelijkheid kan worden, is de politiek eerst aan zet door de wetsvoorstellen van de SVB aan te nemen. Project-lid Steven Dijksteel was onlangs in Suriname om o.a. de meningen van politici te peilen. "De doelstelling is om het wetsvoorstel in januari in het parlement te krijgen en dat er dan ook al gestemd wordt. Ik heb een aantal parlementariërs gesproken en de reacties waren positief. Ik heb dan ook goede hoop dat we het dit keer voor elkaar krijgen."

Ara Heuvel, die over technische en organisatorische zaken gaat, voegt wel toe dat er geen zekerheid is. Hij weet wel te melden dat over de 51 parlementariërs ongeveer 48 voorstander van het initiatief zijn. "In principe zou het een formaliteit moeten zijn", aldus Heuvel. SVB-secretaris, Bernhard Abia, geeft aan dat de voorzitter van het parlement, Jenny Simons, het voorstel niet graag op de agenda plaatst. Abia geeft aan dat via 'interpellaties en allerlei foefjes' de wet wel op de agenda kan komen, waarmee de SVB nu bezig is. Het idee is, dat dit na de begrotingsbehandeling plaats zal vinden. Abia zegt ook dat het overgrote deel van het parlement voorstander is van het voorstel. Hij verteld dat bijvoorbeeld Anton Paal (MC/PALU) zijn bedenkingen heeft, maar niet tegen het voorstel zou stemmen.

Ambitie
Oud-profvoetballer, Ervin Lee, is bij de organisatie verantwoordelijk voor de voetbaltechnische zaken. "Onze doelstelling van het hele verhaal, is dat wij ons willen kwalificeren voor het WK 2018 in Rusland. We hebben een top-100 lijst van spelers gemaakt. De bondscoach zal dan uiteindelijk een selectie maken. We zijn momenteel in gesprek met een kandidaat. Zodra bekend is wie het wordt, zal dit bekend worden gemaakt." De uiteindelijke verantwoordelijkheid in de keuze van de officieuze bondscoach ligt wel bij de SVB.

Endt behoedt mensen wel voor te hoge verwachtingen. "We zijn allemaal voorbereidt op hobbels op de weg. Het zal niet altijd van een leien dakje gaan. We moeten door tegenwind ons niet uit de koers laten slaan om onze ambitie waar te maken. Natuurlijk willen we veel op de korte termijn bereiken, maar mocht het onverhoopt zo zijn dat het langer duurt, moet we onverlet doorgaan zodat het idee er een keer doorheen komt. De ambitie is het belangrijkste en je moet je niet uit het veld laten slaan door de eerste de beste tegenslag. Het is dus niet alleen de korte termijn, want het idee heeft een langere reach."

Enkele profvoetballers die op de bijeenkomst aanwezig waren, zijn: Marvin Emnes (Swansea City), Kelvin Leerdam (Vitesse), Glynor Plet (Zulte Waregem), Ridgeciano Haps, Mikhail Rosheuvel (beiden AZ), Gianni Zuiverloon, Mitchell Schet (beiden ADO Den Haag), Steve Olfers (Telstar), Rodney Ubbergen en Genaro Snijders (beiden FC Oss). Een groot deel van de geïnventariseerde voetballers konden niet aanwezig zijn, waaronder Evander Sno (KVC Westerlo) en Sidney Schmeltz (Hartlepool United).

COMMENTS

BLOGGER: 14
 1. Nu zien we tenminste uitvoering van een plan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat gek! Zeg maar gewoon wie allemaal de kandidaten zijn voor die bondscoach possitie. Dat doet tog elk land en zelfs club. Wie het uiteindelijk wordt moeten we tog ook weten. En door de kandidaten kenbaar te maken, kan je tog aan de hand van reakties en je eigen kennis gaan bepalen wie ....

  Had meer namen willen zien van geinterseerde suri-roots spelers die nog voor su kunnen uitkomen.

  Verder moet ik zeggen : schiet op jongens!! Uitvoeren dat ding.  BeantwoordenVerwijderen
 3. virgill

  Er is geen geld. Dus wat voor een bondscoach gaat dit doen? Urvin Lee? Nordin Wooter?

  Lee zat achter die tafel al openlijk te solliciteren. Hij zal de selectie trainen tot er een bondscoach is geselecteerd. Daarna verwacht hij een assistentschap maar in ieder geval een technische functie bij de staff of bond.

  Wat voor een ka is dat? Het ging toch om het beste willen voot Natio?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Clarence seedorf doet het gratis als ze het vragen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben blij dat de SVB wat op gang wil brengen en dat lijkt ze aardig te lukken.Maar ik ben niet blij hoe alles zo nu al zo wanordelijk gaat en er verkeerde mensen met geen of weinig ervaringen op verkeerde posities worden aangesteld of mogelijk worden aangesteld.Ik zie hier niet de grote namen Menzo,Seedorf,Winter of Davids.Dit zijn mannen die een groot verschil uit kunnen maken,maar nee,men gaat in zee met laag gekwalificeerde voetballers/trainers.

  Die meneer Wooters,is allemaal best dat hij zich ook graag wil inzetten,maar hij is niet geschikt voor de grote job.Ook niet als assistent trainer!Dit werk moet overgelaten worden aan zeer ervaren prof voetballers zoals Menzo,Seedorf enz.En ze doen het inderdaad gratis!!Sterker nog,Seedorf wilde zelfs geld ter beschikking stellen!Laten ze in hemelsnaam mensen inschakelen die kennis van zaken hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ok! Vandaar dat er geen naam genoemd is! Het begint tog steeds meer op te lijken dat de huidige svb top dit doen wil , alleen om de naam te dragen dat ze het voor mekaar hebben kunnen krijgen. En zich niet eens druk zal maken om het resultaat.

  Terwijl er grof geld zal gaan verdwijnen, zullen die trainers zeker niet uit het beste hout gesneden zijn. Lijkt me nu al een stelletje boefen.

  Vertel me niet dat onze surinaamse veteraan die in de hoofd klasse voetbalt en clubpresident is de sponsor zal zijn....😕

  De svb kan niet mwt zulke zwaare voetbaljongens praten om verschillende redenen.( God only know why)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Curacao snapt tenminste beter dat het van cruciaal belang is om ERVAREN top trainers in te schakelen.Die Antillianen willen Kluivert binnenhalen als coach.Of Kluivert op hun uitnodiging zal ingaan is nog maar de vraag,maar je ziet hier dat het die Antillianen menens is!Maar goed,het is eerst nog afwachten wat de Surinaamse parlementsleden zullen doen met dat wetsvoorstel van de SVB.Want als dat weer getorpedeerd word,kunnen weer van voor af aan beginnen zonder enige hoop.

  En men moet bepaalde mensen in de DNA (Jeniffer Geerlings,Anton Paal,Ruth Wijdenbosch) het recht ontzeggen om nog langer de dienst uit te maken wat wel en net op de agenda komt van het parlement.Want het zijn deze mensen die de boel saboteren waardoor het steeds moeilijk was om wetsvoorstellen van de SVB goed gekeurd te krijgen.niemand lust ze meer!Het kan niet zo zijn dat het lot van Suriname in de sportwereld steeds bepaal word door een paar enkelen die het belang van het land iedere keer weer ondermijnen!Het moet nu afgelopen zijn!!Het land moet op sportgebied en zeker met het voetbal eindelijk voorruit kunnen gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Raj G, ben je op de hoogte wat Henk Ten Cate en de SVB hebben besproken?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoe ziet de volledige lijst met geïnventariseerde spelers eruit. Aan de hand daarvan kan men al inzicht krijgen van hoe goed we gaan worden, mits het wordt voor gezet. Zonder deze spelers zit Suriname al op FIFA-ranking 131, nadien kunnen we wel <100.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oenasur en Anoniem; het is EN/EN want met goede spelers maar met een coach uit verweggiestan of een amateurtje komen wij natuurlijk ook niet echt ver. En wat kunnen die andere Surinaamse oud profs voor de organisatie betekenen. Dat is ook een 100.000 dollar question die ik mij constant afvraag.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. een of andere Hollander27 november 2014 om 20:00

  Er lopen me een paar geweldige Surinaamse voetballers rond die net niet goed genoeg lijken voor Oranje, maar die gezien het niveau van sommige deelnemers door de jaren ook wel een WK verdienen. Als het de SVB echt menens is en een goede organisatie wordt gerealiseerd is het zeker mogelijk om tenminste voor de vierde plaats in de CONCACAF te gaan. En anders is deelname aan de Gold Cup toch ook al iets.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb zelf de inschatting dat Suriname (voorlopig) mits voetballend met Suriprofs en een goeie coach met internationale ervaringen hetzelfde niveau als Jamaica en Trinidad en Tabago zou kunnen bereiken.Mogelijk kan het niveau nog hoger zijn,maar ik blijf vooralsnog hier bescheiden en voorzichtig over.Ik vraag me alleen wel af hoeveel oefeninterlands de SVB in gedachten heeft,want dergelijke meetmomenten blijven wel van cruciaal belang.We weten dat landen als Mexico,USA,Costa Rica en Honduras geen malse tegenstanders zijn en het zijn ook deze landen die iedere keer op haast alle WK's zijn verschenen.Op z'n minst zou een oefeninterlands begonnen kunnen worden tegen bijvoorbeeld Haiti of Cuba (aub geen zwakke club als transvaal of een inter-moengotapu,want er moet wel een degelijke tegenstander op het veld staan).En dan zo verder tegen de sterkere landen zoals Panama of El Salvador.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vernam net dat Nieuw Frontleden het initiatiefwet van de SVB hebben ingediend.Hopelijk volgt ook de rest.Dan dan kunnen we eindelijk beginnen en ophouden met dat eeuwige geklets,het is genoeg geweest!Tijd voor Suriname om op de wereldkaartvoetbalkaart te worden gezet!Let's go for it!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Suriprofs geïnformeerd over WK 2018-project
Suriprofs geïnformeerd over WK 2018-project
http://1.bp.blogspot.com/-j4elim3ICIg/VGjlJAiH0tI/AAAAAAAAElo/MHbr7ehzb6E/s1600/Ara%2BHeuvel%2C%2BSteven%2BDijksteel%2C%2BDavid%2BEndt%2C%2BUrvin%2BLee%2C%2BNordin%2BWooter%2C%2BInformatiebijeenkomst%2C%2BSuriname%2C%2BWK%2B2018%2C%2B15%2Bnovember%2B2018.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-j4elim3ICIg/VGjlJAiH0tI/AAAAAAAAElo/MHbr7ehzb6E/s72-c/Ara%2BHeuvel%2C%2BSteven%2BDijksteel%2C%2BDavid%2BEndt%2C%2BUrvin%2BLee%2C%2BNordin%2BWooter%2C%2BInformatiebijeenkomst%2C%2BSuriname%2C%2BWK%2B2018%2C%2B15%2Bnovember%2B2018.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://www.natiosuriname.com/2014/11/suriprofs-geinformeerd-over-wk-2018.html
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/2014/11/suriprofs-geinformeerd-over-wk-2018.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content