Plet wacht op mogelijkheid Suriprofs in Natio

14 februari 2013, het Belgische KRC Genk speelt in de Europa League-wedstrijd tegen de Duitsers van VfB Stuttgart. Het staat lange tijd 0-1...


14 februari 2013, het Belgische KRC Genk speelt in de Europa League-wedstrijd tegen de Duitsers van VfB Stuttgart. Het staat lange tijd 0-1, in de laatste minuut wordt de gelijkmaker gescoord door een invaller. De doelpuntenmaker wordt bedolven door zijn teamgenoten, in een opleving verschijnt de Surinaamse vlag in de handen van de speler, frontaal in beeld voor heel Europa. Het is FC Twente-huurling Glynor Plet (foto) die het belangrijke doelpunt maakt.

Voetbal commentatoren tastte destijds in het duister over de betekenis van het gebaar. Plet vertelt in gesprek met NatioSuriname.com het verhaal achter de Surinaamse vlag op zijn scheenbeschermers: "Ik voel me een trotse Surinamer en ik was blij met mijn doelpunt op dat podium. Het was een schreeuw om aandacht om te tonen dat ik een trotse Surinamer ben die in de Europa League succes beleeft."

Surinaams elftal
De Amsterdammer heeft dan ook de droom om ooit de kleuren van Suriname te dragen. "Ik wacht al jaren erop dat in Nederland geboren Surinamers kunnen uitkomen voor Suriname, ik voel me Surinamer en voor het nationale team spelen en deelnemen aan het grootste toernooi wat er bestaat, is altijd een droom van me geweest", vertelt de spits die momenteel in Israël voetbalt.

De clubtopscorer van Hapoel Be'er Sheva FC is overtuigd dat er meer profs zijn met die Surinaamse droom. "Ik ken heel veel Surinaamse voetballers die op niveau spelen en nog niet voor een nationale ploeg zijn uitgekomen. Ik denk dat het een droom voor iedereen is. Om één speler te noemen waarmee ik vaak hierover gesprekken heb gevoerd is Darl Douglas. Hij is helaas al gestopt met voetballen, maar van hem weet ik dat het ook een ambitie van hem was."

De liefde voor Suriname is minstens even groot als de lokale voetballers meent Plet. "Veel jongens gaan elk jaar naar Suriname en het voelt als thuiskomen. Ook al ben je er niet geboren, je hart ligt daar. Veel jongens willen na hun carrière zelfs in Suriname wonen, ik ben daar één van."

Vooroordelen
In de discussies over de inzet van de Surinaamse profvoetballers (Suriprofs) in het Surinaams voetbalelftal moeten de voetballers vaak opboksen tegen het idee dat zij de "afdankertjes" zijn van Nederland. Volgens die mensen ben je dan onwaardig om Suriname te vertegenwoordigen. Plet vindt dit een "domme" beredenering. "Ik kijk naar het positieve ervan. Misschien is het verschil tussen het Nederlands elftal en Surinaams elftal op dit moment wel te groot, maar als de zogenaamde afdankertjes van waarde kunnen zijn voor Suriname dan moet die kans zeker gegrepen worden en wie weet zal dat het gat dichten en kunnen we op zo'n manier Suriname goed op de kaart zetten."

"En ik denk dat vele in Nederland geboren Surinamers zich meer Surinaams voelen dan Nederlands en als ze naar hun afkomst gevraagd word dat ze met trots zeggen dat ze Surinaams zijn in plaats van Nederlands. Dus ik denk niet eens dat het met een afdanking van het Nederlands elftal heeft te maken", gaat de 26-jarige aanvaller verder.

Ook de gedachtegang dat de Suriprofs hun Nederlands paspoort moeten inwisselen voor een Surinaamse, als ze zo graag voor Natio willen spelen, vindt Plet maar vreemd. "Ik zie dat als een vertraging van het proces en dat je Suriname te kort doet, omdat er veel Surinaamse spelers zijn die in Europa voetballen. Dat zou betekenen dat als ze een Surinaams paspoort willen dat ze ook in Surinaamse competitie moeten voetballen. Ik zie dat niet snel gebeuren", stelt hij verwijzend naar de woonplaatsvereiste in de wet om genaturaliseerd te kunnen worden tot Surinamer.

Vergoeding
Bij veel mensen bestaat het idee dat de professionals te veel geld zullen vragen als international. Geld, dat de Surinaamse Voetbalbond momenteel niet op zou kunnen brengen. Plet deelt die mening niet. "Ik denk dat je voor geld bij je club moet zijn en met trots voor je land moet uitkomen. Ik denk niet dat jongens voor Suriname komen voetballen met het doel om veel geld te komen verdienen, maar het is nou eenmaal een professionele baan dus ik kan begrijpen dat je niet gratis gaat voetballen. Dus wat is te veel geld? Ik denk dat er heel veel spelers zijn die best wat zouden willen inleveren om het mogelijk te maken. Elk voorstel zal een reden kunnen zijn om over na te denken."

De financiële vergoeding ziet Plet als een middel om sterk te maken dat een team met een serieuze zaak bezig is. Het idee om de vergoeding enkel te baseren op de prestatie is niet de ultieme methode. "Vergoeding op prestatie is altijd goed, maar ik denk dat er ook een basis moet zijn waardoor spelers niet vergeten dat het hun werk is. Voor de hobby en de liefde over de hele wereld wedstrijden spelen alleen op prestatie is niet voldoende denk ik. Je verliest ook weleens en er zullen tegenslagen zijn. Dan moet het niet het idee zijn dat je even een tripje hebt gemaakt met je vrienden en een wedstrijd hebt gespeeld. Het is een professionele job."

Ontwikkeling
Plet denkt dat zowel de lokale jeugd/spelers in Suriname als de profvoetballers er baat bij zouden hebben als zij voor Suriname gaan spelen. De profs en voetballers uit de Surinaamse competitie kunnen dan wederzijds hun ervaring overbrengen. "Leren doe je altijd", aldus Plet. Hij vindt het wel moeilijk om te voorspellen wat Suriname samen met de profs kan bereiken. "Ik denk dat de beginfase er is om het mogelijk te maken een mooi team te vormen en van daaruit verder te bouwen. Wat ik wel weet is dat Suriname veel talentvolle voetballers heeft."

Suriname zou dan te zijner tijd Mexico, de Verenigde Staten, Honduras, etc. het moeilijk kunnen maken. "Waarom zouden we dan niet kunnen? Dat zijn wel landen die misschien al jaren een elftal hebben gevormd. Het is voor Suriname een kwestie om een goed op elkaar ingesteld elftal te vormen. Dan komt kwaliteit altijd boven drijven en wat daaruit kan ontstaan moet dan weer blijken."

"In veel landen, als je het over Suriname hebt, weten ze niet waar het is, maar als je Surinaamse spelers opnoemt, kennen ze een heleboel. Maar je moet altijd maar uitleggen dat het boven Brazilië ligt. Altijd krijgen we de vragen: ‘Hebben jullie geen nationaal team dan?’. Het wordt tijd dat Suriname op de kaart komt!"

COMMENTS

BLOGGER: 4
 1. Een interessante vraag aan deze voetballers die qua niveau bij Oranje buiten de boot vallen: " als je de mogelijkheid had om tegelijkertijd te kiezen voor Oranje of het Nationaal team van Suriname, voor welk land zou je dan kiezen?" Ik denk dat het zich makkelijk laat raden welk antwoord daarop zou volgen. Ik vul dat antwoord hierbij in, "voor Oranje". Dat is de realiteit. Niks van vaderlandsliefde, het is slechts de bevrediging van het eigen verlangen om ooit mee te doen aan een internationaal toernooi waarvoor Suriname dan gebruikt zou moeten worden. Ik herhaal mijn eerdere stellingen, Suriname is er beter bij gebaat, om het eigen talent professioneel te vormen en dan planmatig in te zetten voor de Nationale Selectie. Dit dient een nationaal gedragen plan te zijn, waarbij alle stakeholders inclusief de Overheid aan mee doen. Waarom kon Suriname in een meer primitieve era toonaangevend voetbal op de grasmat neerzetten en nu in het heden niet? Het probleem is de Surinaamse Voetbal Bond met daarin centraal de Directeur Technische Zaken die nog in het Stedentijdperk concept denken en handelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Telkens lees ik op diverse fora als het over Suriname gaat in koppeling met Surinaamse Nederlanders hetzelfde. Het komt er steeds op neer, men moet maar kiezen of heeft een keuze voor een ander gemaakt.

   Het besef in Suriname moet eindelijk komen dat het Surinaamse volk 1 is!! Er moet geen sprake zijn van een keuze maar enkel sprake van de Surinaamse leuze! Suriname moet daarom van beide kampen profiteren en uit beide kampen selecteren!

   Er dient een nationaal gedragen voetbalplan ontwikkeld te worden, waarin het talent in Suriname vanaf de basis, het straatvoetbal, professioneel gevormd, ontwikkeld en ingezet wordt voor de Nationale Selectie. Maar er dient tevens hiernaast een actieve wervingsbeleid aanwezig te zijn van Surinaams talent in het buitenland. Met name spelers uit Nederland die geselecteerd worden voor het Nationaal elftal!
   Hierbij moet niet in de al oude bescheidenheid en rekening houding met een ander land worden gedacht aan de second best maar alleen de best of the best dient geselecteerd te worden.
   In het voetbal telt tenslotte alleen de nummer 1!!
   Suriname moet daarom alle randvoorwaarden creëren om dit mogelijk te maken.

   Door van beide kampen te profiteren, zal de Surinaamse nationale voetbal selectie een sprong maken die het nood gekend heeft, noch zichzelf in staat toe zag en ongeloofwaardig achtte door haar ingekeerde xenofobische houding en niet vooruitstrevende gedachtegoed!!

   Verwijderen
 2. @Anoniem 6 mei 05:14
  Suriname is op voetbalgebied:
  -een land met 500.000 inwoners dat ook geen enkele rol van betekenis speelt in het voetbal
  -een hoogste afdeling heeft met 10 ploegen en op amateurbasis is, verder geen structuur in de de landelijke competie heeft
  -geen (internationale) wedstrijden heeft gespeeld afgelopen jaren
  -een land zonder bondscoach of coach/trainer met enige internationale ervaring
  -een land zonder echte fanbase in het voetbal, m.a.w. de "stadions" zitten verre van vol

  En zo kan ik wel verder gaan. Waarom zou een half surinamer half braziliaan die moet kiezen eerder voor brazil kiezen? Juist, er is wel vaderlandliefde maar het gaat om het voetbal. En dan kiest men automatisch het beste team, zeker omdat er ook geld mee gemoeid is.

  De vele geluiden vanuit suriname dat men absoluut geen hulp wilt van 'nederlanders' doet veel surinamers in nederland erg veel pijn; Men wilt niets met de nederlanders te maken hebben.
  Lekker om te horen dat steeds, vandaar dat velen wat voor Suriname willen doen (bijvoorbeeld seedorf of ten cate) maar men uiteindelijk zich weer terugtrekt omdat men maar steeds weggejaagd wordt en uitgescholden voor europeaan.

  Hier in europa vind men nederlanders arrogant, nederlanders vinden dat zij het beste voetbal spelen. Andere volken vragen dan waarom Nederland nog niets gewonnen heeft, waarop het ene na het andere excuus komt.
  Als nederlandse surinamer dacht ik er ook zo over, maar nu ik MIJN EIGEN THUISLAND steeds vaker kreten hoor roepen over het voetbal vind ik dat de arrogante houding van het nederlandse voetbal in Suriname nog eventjes 5x zo erg wordt gedaan.
  Op wat gebaseerd denkt men dat men alles zelf kan? Als je hulp kan krijgen zou ik het aanpakken. Werkt het niet, stuur dan de hulp weer weg. Maar in Suriname stuurt men de hulp op voorhand alweer weg.

  Dus blijf maar in de droom dat men het zelf kan en dan vooral denken dat de werled ophoud bij de grens. Ondertussen krijg ik al 20 jaar de vraag waarom suriname geen nationaal elftal heeft, tja zo gaat dat als je OVER de grens kijkt.

  Ongelofelijk dat er zoveel surinamers zijn die vanuit nederland wereldprestaties leveren maar in (naar ons gevoel) ons eigen thuisland Suriname worden we uitgekotst..... Zonde
  Groeten
  Laires

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Suriname heeft nog nooit serieus het voetbal ontwikkeld, Suriname heeft nog nooit maximaal geprofiteerd van Surinaamse voetballers in het buitenland, Suriname heeft nog nooit zichzelf geprofileerd op voetbalgebied, Suriname heeft nog nooit überhaupt wat bereikt op voetbalgebied.

   Het land en voetbalbond weten dus geen moer wat het kan bereiken op voetbalgebied. Het land weet alleen wat het niet wil en dat is hulp.
   Hoe dom en arrogant kan je zijn!!

   Verwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Plet wacht op mogelijkheid Suriprofs in Natio
Plet wacht op mogelijkheid Suriprofs in Natio
http://4.bp.blogspot.com/-XQ-pF9qPMXs/UXFyY77HnEI/AAAAAAAACHQ/RDpgrk_YR5I/s1600/VfB+Stuttgart%252C+KRC+Genk%252C+Glynor+Plet%252C+Suriname%252C+14+februari+2013.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-XQ-pF9qPMXs/UXFyY77HnEI/AAAAAAAACHQ/RDpgrk_YR5I/s72-c/VfB+Stuttgart%252C+KRC+Genk%252C+Glynor+Plet%252C+Suriname%252C+14+februari+2013.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://www.natiosuriname.com/2014/05/plet-wacht-op-mogelijkheid-suriprofs-in.html
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/2014/05/plet-wacht-op-mogelijkheid-suriprofs-in.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content