zondag 9 februari 2014

Geen Zuid-Amerikaanse Spelen voor voetballers


Volgende maand worden de Zuid-Amerikaanse Spelen gehouden in Chili. Op het onderdeel voetbal zal Suriname niet vertegenwoordigd zijn. Dit zegt Guno van der Jagt, secretaris generaal van het Surinaams Olympisch Comite (SOC), tegen NatioSuriname.com. Op de 'Juegos Suramericanos 2014' wordt een dames en jongens voetbaltoernooi afgewerkt waarbij landen uit Zuid-Amerika gaan strijden om het goud, brons en zilver.

"Op de Zuid-Amerikaanse Spelen gaan de 6 hoogst gerangschikte landen op FIFA wereldranglijst meedoen bij zowel de heren als dames. Suriname behoort in ieder geval niet tot een van de hoogst gerangschikte landen en zal derhalve niet kunnen meedoen aan de Zuid-Amerikaanse Spelen", aldus Van der Jagt.

Het is nog niet helemaal duidelijk aan welke leeftijd de voetbaltoernooien zijn gelimiteerd. Waarschijnlijk is het een jeugdtoernooi voor spelers onder de 17 jaar. Tijdens de vorige editie van het evenement in 2010 deden U-17 selecties mee.

Vorig jaar verwachte Van der Jagt al dat het moeilijk zou worden om een nationale voetbalselectie af te vaardigen naar Chili. "Bij de Zuid-Amerikaanse Spelen krijgen de landen een quota met betrekking tot het aantal atleten dat ze kunnen afvaardigen. De quota voor Suriname is gesteld op 30 en maakt dat er zo goed als geen ruimte is voor team sporten." De secretaris generaal vertelde toen wel dat er een kans op deelname zou zijn, als er te weinig landen voor het voetbaltoernooi zouden aanmelden. "In dat geval zal Suriname zeker opteren voor een plaats als de organisatie dat vraagt", zei Van der Jagt toen.

De Surinaamse Voetbalbond (SVB) zocht vorig jaar contact met het SOC om Suriname in te schrijven. Het toernooi in Chili was interessant, omdat de SVB niet voor de vliegtickets hoefde te betalen. "Het Surinaams Olympisch Comite zal voor de tickets zorgen als de selectie zich kwalificeert. De kosten voor kwalificatie en voorbereiding zijn voor rekening van de bond. Het SOC heeft budget om daar voor te zorgen", verklaarde Van der Jagt.

Het vierjaarlijkse evenement duurt van 7 t/m 18 maart en wordt in Santiago gehouden. Helaas zonder de Surinaamse voetballers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games