Succes Natio dankzij discipline en organisatie

De Surinaamse Voetbalbond (SVB) heeft een veldslag gewonnen. Het hoofdbestuur zette vóór vertrek naar Curaçao vijf internationals uit de se...


De Surinaamse Voetbalbond (SVB) heeft een veldslag gewonnen. Het hoofdbestuur zette vóór vertrek naar Curaçao vijf internationals uit de selectie, omdat zij aan een zaalvoetbalwedstrijd hadden deelgenomen. Iedereen was benieuwd welke invloed deze maatregel op de prestatie van het team zou hebben. Gezien de teleurstellingen van de voorbije periode, geloofde niemand in een goede afloop. De voetballers bewezen het tegendeel en keerden met de hoofdprijs terug.

De maatregel zorgde voor heel wat opschudding binnen de Surinaamse voetbalwereld. De maatregel van bondsvoorzitter John Krishnadath werd door velen toegejuicht. "Eindelijk. Dit moest allang gebeuren. Dat zaalvoetbalgebeuren vernietigt ons voetbal", reageert een voetbalcoach. Hij krijgt bijval van een aantal mensen uit die kringen. Ook op de sociale netwerken keurden heel wat mensen de actie goed.

Dat de maatregel kort vóór vertrek werd genomen, bracht het nodige hoofdbrekens met zich mee voor interim-bondscoach Roberto Gödeken. Hij moest namelijk met spoed naar vijf andere spelers op zoek. Uiteindelijk werden Virgill Najoe, Manuel Kowid, Ilunga Eduards, Sergino Eduard en Angero Renfurm aan de selectie toegevoegd.

De mensen waren benieuwd wat er op 14 november zou gebeuren wanneer Suriname tegen Bonaire zou aantreden. De spanning werd naarmate de wedstrijd naderde steeds groter. Boven de verwachtingen van velen, klopte het veredeld Suriname Bonaire met 2-0. De meningen waren echter verdeeld. Een deel vond de overwinning niet echt een prestatie, omdat Bonaire een zwakke tegenstander zou zijn. "Wo syi san den man o du satra. Dan den man mus' sor' den srefi", reageerden pessimisten.

Ondanks de finaleplek verkeerde Suriname niet in een euforiestemming. De SVB deed niets om een hype te creëren. Er was ook heel weinig media-aandacht, met het gevolg dat het niet leefde onder de bevolking. Gelukkig dat de selectie op Curaçao niets van de weinige support van het thuisfront merkte, want zij was super gemotiveerd wat op het veld tot uiting kwam.

Ooggetuige George Cameron vertelt dat de jongens gedurfd aan de slag gingen tegen het gastland. Hun positieve instelling werd al na drie minuten beloond toen Vitorinio Pinas Suriname op voorsprong bracht. Kort vóór rust sloegen de eilanders terug. In de tweede helft sloeg Suriname weer toe via Najoe. De topscorer van de Hoofdklasse schoot er twee goals in, waardoor Suriname voor de tweede keer kampioen werd van dit jaarlijkse vierlandentoernooi met Aruba, Bonaire en Curaçao.

Samenwerking
Behalve de verwijdering van de spelers, is alles heel goed verlopen. Zo had de selectie niets te klagen over de opvang. "Het hotel was goed en alles was keurig op zijn plaats", maakt Gödeken duidelijk. Het enige minpunt was dat de hectiek na aankomst. "De eerste dag was een vermoeiende, omdat wij gelijk die avond moesten spelen." Volgens hem was de vermoeidheid bij een ieder van de delegatie te merken. "Toch hebben wij de job kunnen klaren. Die eerste overwinning was erg belangrijk voor ons en het verdere verloop."

Gödeken beweert dat hij niet lang is blijven stilstaan bij de uitzetting van het vijftal. "Wij wisten dat wij de nationale ploeg op een goed spoor moesten brengen na het gebeurde. Je gaat dan na wat je met het team moet doen om iedereen op één lijn te krijgen", aldus de coach. De samenwerking tussen de technische staf, begeleidingscommissie en de spelers was top.

Hij looft de overige jongens, omdat die door hun discipline op en buiten het veld de situatie niet moeilijker maakten. "De discipline was fantastisch. Het was een hele leuke groep om mee te werken. De afspraken zijn goed nageleefd. Dat zag je terug in de wedstrijd. Vandaar ook het resultaat", bejubelt de trainer zijn spelers.

Finale
Het begin van de finalewedstrijd (foto) tegen Curaçao was niet zo goed. In tegenstelling tot het gastland, dat veel geduld had in de opbouw, speelde de Surinaamse selectie te gehaast. "Door teveel op de lange bal te spelen, leden wij in de eerste helft te snel balverlies."

Curaçao had volgens de coach een goed team, dat de bal goed liet circuleren." Vooral de vijf profvoetballers, die voor dit toernooi erbij waren gehaald, namen de ploeg op sleeptouw. Trots vertelt Gödeken dat het nationaal team een pasklaar antwoord had op het spel van de gastheer. "Onze jongens hebben niet ondergedaan voor de profvoetballers." Enige kanttekening was de miscommunicatie tussen Ray Fränkel en Pinas, die tot de gelijkmaker leidde.

Suriname speelde een veel betere tweede helft. Gödeken was vooral erg tevreden over de opbouw van achteren uit. Het lukte de spelers om de bal goed in de ploeg te houden. Dat leidde ook tot een overtreding op Najoe. De ingevallen spits eiste de vrije trap zelf op en zette Suriname op koers door oerhard in te schieten. De spits van Excelsior nam ook het derde doelpunt voor zijn rekening en kroonde zich daarmee tot de man van de wedstrijd. De toernooiwinst legde de delegatie geen windeieren, zeker niet met een hoofdprijs van 6.000 US dollar.

Voor Gödeken was het ABCS-toernooi een heel andere ervaring. De coach die vaker aan het roer heeft gestaan van de nationale U-20 selectie, duidt dat bij de senioren het spelniveau hoger is. Ook het gedrag van de spelers is anders. Het leukste voor de bondscoach was dat hij bij zijn senioren-debuut een prijs pakte. "Zo een resultaat maakt de ervaring leuker", lacht de coach, die veel heeft geleerd uit het toernooi en van de spelers. Dit maakt de drang om verder te gaan met het coachen en trainen voor hem groter. Gödeken zal - indien de SVB hem permanent tot bondscoach wil benoemen - daar niet onwelwillend tegenover staan.

COMMENTS

BLOGGER: 15
 1. Jullie hebben dus het Caribisch kampioenschap der Nederlandstalige gemeenschap gewonnen? Doet mij dromen van een WK voor Nederlandstalige landenteams.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LMAO Steve...deze is goed

   misschien komen wij heel ver in zo een toernooi

   Verwijderen
 2. Kan iemand mij vertellen wie de vijf profvoetballers aan Curaçaose zijde waren? In het commentaar heb ik wel de naam Cuco Martina (wisselspeler van FC Twente) steeds gehoord als 1 van de verdedigers aan de bal kwam. Maar verder kon ik niets verstaan omdat ik geen Papiamento versta. De andere namen die ik hoorde zeiden mij in ieder geval niet veel. Het camera werk was ook niet van dusdanig niveau dat er ingezoomd werd op de spelers zodat k wellicht spelers aan hen uiterlijk kon herkennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het kan trouwens niet de Cuco Martina van FC Twente geweest zijn want hij stond die zelfde zaterdag in de basis van de wedstrijd FC Twente - PEC Zwolle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gillian Justiana (Helmond Sport), Rhuendly "Cuco" Martina (FC Twente), Vidarell Merencia (jeugdspeler ADO Den Haag), Benjamin Martha (Kozakken Boys) en Shanon Carmelia (JVC Cuijck) warenb de voetballers van Curacao uit Nederland.

  De wedstrijd FC Twente - FC Zwolle was een week voor het ABCS-toernooi. Vorige week was er geen competitievoetbal, vanwege interlandvoetbal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt inderdaad FC Twente- PEC Zwolle was een week daarvoor. Het was dus wel de Martina van FC Twente.

   Suriname heeft het dus gewoon meer dan fantastisch gedaan door met een B- elftal van een semi-prof elftal te winnen.

   Verwijderen
  2. Inderdaad een goede prestatie, maar niet echt bijzonder. Want de de laatste 8 interlands die Curacao/Nederlandse Antillen tegen ons heeft gespeeld, hebben ze geen één keer gewonnen.

   Curacao maakt ook de steeds fout om de spelers uit Nederland kort voor het toernooi in te laten vliegen, op die manier krijg je geen ingespeeld team. Suriname was al een tijdje in training, dat heeft ons goed gedaan.

   Verwijderen
 5. Klopt, Curaçao heeft altijd moeite gehad met Suriname. Bij de vorige ontmoetingen tussen Suriname en Curaçao op het ABCS toernooi, speelde Curaçao toch niet met spelers uit NL?

  Grappig om te zien dat Cuco Martina vorig seizoen het hele seizoen als centrale verdediger heeft gespeeld bij RKC Waalwijk, is vervolgens naar FC Twente gehaald als 3e keus voor de positie als centrale verdediger maar tegen Suriname in de spits stond en dat met rugnummer 10 nog wel.

  Het deed me gelijk aan Edgar Davids denken die tijdens een mix elftal van Suriprofs en Natio spelers tijdens het Parbo cup in 2009 alle vrije trappen ging opeisen terwijl ik hem bij Ajax, Milan, Juve, Inter, Barca en Tottenham nooit een vrije trap hem zien nemen.

  Als Suriname met Suriprofs gaat spelen moet de staf voorkomen dat de spelers uit Europa zich superieur gedragen tegenover de lokale spelers en de staf zelf. Het kan niet zo zijn dat een speler uit Europa zich opeens te goed voelt om rechtsback te spelen in het Surinaams elftal terwijl hij in het Nederlands elftal deze positie zonder moeite zou invullen.

  Vaak zie je dat spelers die in de jeugd altijd als spits, midmid of links/rechtsbuiten hebben gespeeld maar in het 1e elftal bij hun club als verdediger of linker/rechter middenvelder moeten spelen zich te goed voelen omdat ook te doen bij een team waarvan ze vinden dat deze niet dezelfde status heeft als de teams waarbij ze niet op hun favoriete positie mochten spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meestal laten ze wel enkele spelers invliegen, maar voor 2012 waren het er volgensmij niet zo veel. Ik kan enkel de naam van Liandro Martis (jeugdspeler Feyenoord) terugvinden.

   Ik denk eerder dat de Suriprofs zich op een professionele manier zouden opstellen en het landsbelang boven het eigen belang stellen.

   Verwijderen
 6. Sur wint 2 wedstrijden n daalt op d fifa lijst. Kan j dat verklaren Raj

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bonaire is niet aangesloten bij de FIFA. Dus daar hebben we geen punten verdiend. Curacao is laag geklasseerd, ze stonden 170ste. Tegen dat soort landen haal je weinig punten.

   Ook speelt mee dat de behaalde punten van de afgelopen vier jaar ook steeds met een bepaald percentage wordt verminderd. Van de behaalde punten uit 2012 wordt 50% meegeteld, 2011 (30%) en 2010 (20%).

   Verwijderen
 7. Ok thanks vr die info hoewel k vind dat we toch zouden moetn stijgen omdat cur , aruba heeft verslagen dus daardoor punten heeft vergaard met als gevolgd dat w meer punten zou moetn vergaren, maar ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Doelman van de A.Selectie Huiswoud Obrendo zit momenteel op Curacao dr loopt hij. Een. Stage van 2weken bij de prof clun D.W.Conection.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Apai loopt rond in su hij s bang voor transvaal

  BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Succes Natio dankzij discipline en organisatie
Succes Natio dankzij discipline en organisatie
http://3.bp.blogspot.com/-RpHgRBjcpEI/UpEcl22-GoI/AAAAAAAAC3A/72cZwJqVjkc/s1600/Curacao,+Suriname,+ABCS-toernooi+2013,+16+november+2013.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-RpHgRBjcpEI/UpEcl22-GoI/AAAAAAAAC3A/72cZwJqVjkc/s72-c/Curacao,+Suriname,+ABCS-toernooi+2013,+16+november+2013.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://www.natiosuriname.com/2013/11/succes-natio-dankzij-discipline-en.html
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/2013/11/succes-natio-dankzij-discipline-en.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content