Ex-assistent Van Gaal wil bondscoach worden

De voormalige rechterhand van Louis van Gaal bij AFC Ajax en FC Barcelona, Gerard van der Lem (foto: rechts), heeft gesolliciteerd naar het...


De voormalige rechterhand van Louis van Gaal bij AFC Ajax en FC Barcelona, Gerard van der Lem (foto: rechts), heeft gesolliciteerd naar het bondscoachschap van Suriname. Een klein half jaar geleden werd de Nederlander geattendeerd op de openstaande functie bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB). Terwijl de SVB in alle rust opzoek is naar een bondscoach wacht Van der Lem echter nog steeds op een inhoudelijke reactie van de bond op zijn sollicitatie. Dit geeft hij te kennen in een interview met NatioSuriname.com.

Begin mei, toen het nieuwe bestuur van de SVB nog maar net was verkozen, kreeg SVB-penningmeester Waldo Gobardhan een ontwikkelingsplan voor de jeugd aangeboden waar de diensten van Van der Lem onderdeel van uitmaakte. De beschikbare kennis en kunde van de trainer konden ook los van het plan ingezet worden, zoals voor het bondscoachschap.

Van der Lem zou het een eer vinden om als bondscoach het nationale voetbalteam van Suriname te mogen trainen. "Ik ben een keer eerder bondscoach geweest, dat was van Saudi-Arabië. Ik vond het een eer om een land te vertegenwoordigen en zou dat ook graag met Suriname willen doen dat dichter bij mij staat dan de Arabieren. Ik zou met medewerking van de betreffende instanties Suriname op de kaart willen zetten met toonaangevende resultaten en het voetbalniveau in algemene zin omhoog willen krikken", motiveert Van der Lem die daarbij ook bereid is om bijvoorbeeld trainers op te opleiden.

"Ik heb de afgelopen 35 jaar met heel veel Surinaamse voetballers gewerkt en altijd een klik gehad met de Surinaamse mens, ze zijn vrolijk en vaak talentvol", geeft de oefenmeester aan die in het verleden ook in Suriname is geweest. "In 1983 ben ik met FC Haarlem in Suriname geweest voor een aantal wedstrijden, ik heb genoten toen."

De voormalig speler van onder meer Feyenoord en FC Utrecht heeft door verhalen van Surinaamse spelers en zijn ervaring met FC Haarlem in Paramaribo een goed beeld van het voetbal in Suriname. Door zijn ervaring en herinneringen aan Suriname is Van der Lem gedreven om in het land aan de slag te gaan. "Ik heb een goed gevoel bij Suriname en de bevolking. Daarbij denk ik dat er voldoende kwaliteit aanwezig is om het voetbal omhoog te brengen."

Als bondscoach van Saudi-Arabië boekte Van der Lem al diverse successen. Zo won zijn team de Arab Cup, Gulf Cup en kwalificeerde het land zich voor de Asian Cup. De voetballers in Saudi-Arabië kan Van der Lem overigens niet vergelijken met die van Suriname. "De Arabische spelers wegen 60-65 kilo en zijn qua bouw vrij iel. De Surinaamse spelers zijn sterker en sneller, maar beide hebben tactische discipline nodig." Zaken als discipline, training en verantwoordelijkheidsgevoel stipt hij aan als 'belangrijk' om verder te komen in het voetbal.

Samenwerken
Van der Lem die samen met Van Gaal de Champions League won, heeft al ideeën hoe hij met het niveau in Suriname om zou gaan. "Ik ga altijd uit van de kwaliteiten die aanwezig zijn. We moeten uitgaan van aanvallend voetbal, daar houden de Surinamers ook van. Daarbij de Nederlandse filosofie en mijn visie van trainen, welke altijd gericht is op zowel het verbeteren van de individuele speler als van het team", legt hij uit.

Om resultaten te boeken moet er 'natuurlijk' medewerking zijn van alle stakeholders in het Surinaamse voetbal. "Ik kan het niet zonder de betreffende instanties, het moet iets worden wat we samen doen," zegt de 60-jarige trainer gepassioneerd.

Over het financiële plaatje om zijn bondscoachschap te bewerkstelligen maakt Van der Lem zich geen zorgen. "Ik denk dat we daar altijd wel uit kunnen komen, Suriname kan ook steun vragen aan bijvoorbeeld CONCACAF en de FIFA, welke financiële steun verlenen indien nodig. Ook kun je misschien het bedrijfsleven interesseren om te participeren ten aanzien van betere trainingsfaciliteiten voor de jeugd et cetera."

De jarenlange discussie om het mogelijk te maken dat Surinaamse profvoetballers met de Nederlandse nationaliteit voor Suriname kunnen uitkomen, ziet de Nederlander ook als een kans. "Het zou voor het nationale elftal goed zijn, omdat de Nederlands-Surinaamse jongens over het algemeen een goede opleiding hebben gehad. En wat ik hoor, zou daar veel interesse voor zijn bij deze spelers."

Van der Lem spreekt zijn hoop uit dat de SVB met hem contact zal opnemen. "Ik begrijp dat de ambtelijke molen langzaam draait, maar ik hoop om allereerst tot een gesprek te komen met de betreffende verantwoordelijken", aldus de ervaren trainer.

Curriculum Vitae
Van der Lem begon zijn voetbalcarrière bij FC Amsterdam, waarna hij als aanvaller bij Roda JC, Feyenoord, Sparta en FC Utrecht speelde. Zijn trainerscarrière begon in 1984 bij AZ als assistent-trainer. In die functie was de Amsterdammer voornamelijk actief tot en met 1999. In die tussentijd werkte hij bij FC Haarlem, AFC Ajax en FC Barcelona. Bij Ajax boekte Van der Lem samen met Van Gaal vele successen waaronder 4x landskampioen en als hoogtepunten de Champions League winst in 1995 en de Wereldbeker voor clubs. In die tijd werkte Van der Lem samen met Surinaamse voetballers zoals Winston Bogarde, Edgar Davids, Patrick Kluivert, Michael Reiziger, Frank Rijkaard en Clarence Seedorf. Het trainersduo zette de samenwerking voort bij FC Barcelona. Van der Lem bleef twee jaar bij Barcelona, waar hij o.a. twee landstitels meemaakte.

Na Barcelona ging Van der Lem voor het hoofdtrainerschap. In die functie werkte hij bij AZ (1999-2001), Jong Ajax (2002-2003) en werd hij bondscoach van Saudi-Arabië (2002-2004). In dienst van de Arabieren won hij de Arab Nations Cup 2002 en de Gulf Cup of Nations 2003. Vervolgens keerde hij terug naar Ajax als assistent van Danny Blind (2004-2006), werd hij ook nog hoofdtrainer van Al Sharjah in Dubai (2007-2008) en was de rechterhand van Henk ten Cate bij Panathinaikos (2008-2009).

De laatste jaren is Van der Lem actief geweest in een adviserende rol. Bij het Turkse Kayserispor was hij eerst assistent-trainer van Shota Arveladze en later in de dubbelfunctie van directeur van de jeugdopleiding en adviseur van de A-selectie (2010-2012). Sinds 1 mei 2013 is Van der Lem adviseur bij een sportmanagement bureau.

COMMENTS

BLOGGER: 24
 1. Dat is een mooie CV. Maar gaat Kolf willen werken met iemand die betere ervaring heeft dan hem en misschien ook beter opgeleid ? 2. Een ander probleem is , is de SVB zo inventief om de salaris van deze man te garanderen. 3. Zal de dhr van der lem bereid zijn te werken met het minder dan amateurs niveau van de suri voetballers en bestuurders. Want zoals u weet ging zwamborn teleursgesteld weg uit suriname. Gaat dat zelfde lot deze trainer niet te wachten mocht hij gekozen worden. Ik en nog vele anderen kijken uit

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met zo een CV ben je zo aangenomen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo niet bij de SVB. De moed zinkt je in de schoenen wanneer de voorzitter van de SVB ontkent op de hoogte te zijn van deze zaak. En dat terwijl zijn bestuur de één na de andere herinneringsmail hierover mocht ontvangen.

   Verwijderen
 3. Naar het zich laat aanzien laat de SVB weer een droomkans voorbij gaan om het Surinaamse voetbal naar het niveau van vervlogen succesjaren terug te brengen. Wat te denken van de nieuwe voorzitter, John Krisnadath die aan de pers vertelt dat hij niet op de hoogte is van de sollicitatie van deze toptrainer. Hebben wij bij de SVB wederom een rabiate leugenaar op de voorzittersstoel? Zou het niet van wijsheid getuigen indien het Ministerie van Sportzaken in deze treedt en zaken aan b.v. de president van de Republiek Suriname voorlegt? Dit is maar een idee van een Surinamer wiens hart bloedt bij het zien hoe ons voetbal op z´n gat ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben een Bekende voetballer van suriname zit ook in de A selectie heb in alle Selecties mee gedaan en ik zie dat we alleen hier In suriname kunnen voetballen hoor in het buitenland zijn we niets er moet echt veel gedaan worden in ons voetbal we zijn heelveel achter.nu hbbn we een nieuwe Voorzitter maar geen van die andere mannen zijn weg alleen Giskus en nu wordt er gecoliciteerd om bondtrainer te worden dan gaan ze zeker weer een su trainer zetten en zeker 1 van Leovictor want kolf is techniche directeur van de svb er zijn veel trainers in het buitenland die ons willen helpen maar ze zien de surinaamse trainers beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik lees vnmorgen in dwt online dat er 5 sollicitaties zijn. Geen van de namen zijn trainers uit Suriname. Maar wat gaat de SVB weerhouden om een van deze heren te kiezen. De technisch direkteur begint al te zeggen dat de SVB geen geld heeft. Wel er zijn verschillende manieren om aan het geld te komen , behalve de optie die van der lem geeft, moet svb naar de middelen zoeken. Er zijn genoeg bedrijven die hun medewerking zullen willen verlenen maar heren van de svb je moet een plan indienen en ga vooral ook met de overheid praten !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. niet aan beginnen, eigengereid mannetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De heren van de SVB denken nog dat ze in jaren 50 zijn het is ons kent ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. bonjour, je suis un jeune entraineur de football surinamais qui entraîne une section des U20 en Guyane-Française, donc je me permet de poser la question comment nous allons faire pour payer un entraineur qui a un gros cv.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Volgens de Ware Tijd heeft ook een Argentijn gesolliciteerd. Wie is dat ?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Roy Raymond de Miranda16 oktober 2013 om 04:29

  De sollicitatie van Gerard van der Lem bij de Surinaamse Voetbal Bond heeft inmiddels niet alleen in Suriname een brede belangstelling gekregen. Want naast vrijwel alle belangrijke Surinaamse dagbladen en andersoortige nieuwsmedia, alsook via de Social Media (Facebook) hebben thans ook de Nederlandse en Catalaanse pers en media aandacht daaraan geschonken.
  Hebben de voetbal-actoren in Suriname wel door welke neven effecten de aanstelling van deze bekende voetbaltrainer voor het Surinaamse voetbal niet alleen, maar ook voor de Republiek Suriname zou kunnen betekenen?
  Er kan de donder op worden gezegd dat de verrichtingen van Gerard van der Lem in Suriname internationaal zullen worden gevolgd.
  Immers Gerard wordt nog steeds met enige regelmaat door de Catalaanse pers en media gevolgd en ook voor interviews uitgenodigd.
  Dit zijn buitengewone kansen om Suriname niet alleen voetbal inhoudelijk op de kaart te krijgen, maar tevens betekent dit de promotie van het hele land.
  Dat dit geheel, mits over hele linie verantwoord aangepakt, Suriname in economische zin ook voordelen kan brengen is evident. Immers het product "de Ontwikkeling van het Surinaamse voetbal door Gerard van der Lem, al dan niet in samenhang met de opzet van een voetbalacademie", kan weldegelijk toeristische effecten sorteren.
  Zij die wijs zijn, denke goed na aleer verantwoord te beslissen.
  Suriname is meer dan toe aan een professionele aanpak van het totale voetbal, maar in het bijzonder de jeugdopleiding en de vorming van een fatsoenlijk nationaal elftal.
  Het is derhalve verstandig wanneer ook de Overheid en het Bedrijfsleven van Suriname zich met deze zaak gingen bemoeien niet alleen, maar ook fundamenteel gingen ondersteunen.
  Stap één is het Besluit van de SVB aan wie ongevraagd het advies wil worden gegeven: gooit u deze zaak in een algemene ledenvergadering om te peilen hoe de gevoelens dienaangaande liggen. Treedt ver
  volgens in conclaaf met de Overheid en het Bedrijfsleven.
  Ik durf te voorspellen dat alle stake holders in deze de hierboven geschetste gedachtegang zullen delen.

  http://www.telegraaf.nl/telesport/voetbal/buitenlands/21974723/__V_d_Lem_wil_naar_Suriname__.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2698/Sport/article/detail/3527550/2013/10/15/Van-der-Lem-wil-bondscoach-in-Suriname-worden.dhtml

   Verwijderen
  2. Roy Raymond de Miranda16 oktober 2013 om 04:48

   http://www.parool.nl/parool/nl/2244/WK-VOETBAL/article/detail/3527550/2013/10/15/Van-der-Lem-wil-bondscoach-in-Suriname-worden.dhtml

   Verwijderen
 11. http://www.parool.nl/parool/nl/2244/WK-VOETBAL/article/detail/3527550/2013/10/15/Van-der-Lem-wil-bondscoach-in-Suriname-worden.dhtml

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Suriname kan t zelf ook,daar is geen nl trainer voor nodig.Het draait alleen maar om het geld,Van der Lem really don´t give a f...k about ontwikkeling.Mensen dan maar iets langzamer maar we komen er zelfs wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het was gewoon een algemene sollicitatie brief ,die wordt opgestuurd naar honderden clubs en bonden,dit voor het behoud van de W.W van Mr van der lem.Hij schrok zich natuurlijk ook rot toen er opeens aandacht aan werd geschonken.Suriname laat je niet voor de gek houden! hand in eigen boezem steken gewoon,dan maar iets langer,we hebben genoeg goud voorlopig haha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het Zandgrondiaanse cynisme dat Suriname alleen maar achterhoudt.

   Verwijderen
 14. Erg jammer dat mensen nog denken alsof ze in de jaren 40 of 50 leven

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Had ik niet begrepen dat Ten Cate gratis wilde komen trainen

  BeantwoordenVerwijderen
 16. die idioot die zegt dat wij het in ons eentje halen en dat we geen holland mang nodig hebben..ik vraag me zelf af uit welk gat jij komt..ben je soms blind of zo of misschien zelfs ongeschoold

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is het denken van bekrompen figuren die denken de wijsheid in pacht te hebben. Figuren die denken dat de Wereld begint en ophoudt bij en met de grenzen van Suriname. Een nationaal gevoel is een hoog goed, maar moet niet uitmonden in bekrompenheid en domheid.

   Verwijderen
 17. Klopt laatste anoniem, arrogantie , domheid, koppigheid niet willen leren en toegeven zal ons jammer genoeg nergens brengen. Soms vraag ik me af als we dom zijn want de feiten liggen vlak in onze regio. De gasten nemen kennis van buiten , ze halen hun spelers die in het buitenland spelen terug om hun land te vertegenwoordigen, ze zoeken sponsers voor hun selecties en de regering heeft een hele grote verantwoordelijkheid in deze.Waarom willen we niet leren ! Het feit dat we steeds op onze broek krijgen van landen die we met gemak versloegen in het verleden zegt niets waarschijnlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Komt vast met een zak vol oplossingen,
  Lijkt die sinterklaas wel, die gebruikelijke suggestieve opzet om minderheden, onaangenaam, gebrekkig te zijn, te 'slachtofferen'. Om vervolgens een malala een vredesprijs op te souperen!
  Kwam niet uit het oosten die bebaarde man? Hoe bedenk je het? ben ik die slechte-rick die vieze-rick die pokke piet!? Ho Ho Ho!
  Suriname a Merry X-mas!! LOVE ON TOP.
  El-du-Ra-du;

  BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Ex-assistent Van Gaal wil bondscoach worden
Ex-assistent Van Gaal wil bondscoach worden
http://3.bp.blogspot.com/-vuPC4WcFjWw/Ulp3JtXy-EI/AAAAAAAACxw/Q0xw2ehteWs/s1600/Afscheidswedstrijd+Edwin+van+der+Sar,+Louis+van+Gaal,+Gerard+van+der+Lem,+3+augustus+2011.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-vuPC4WcFjWw/Ulp3JtXy-EI/AAAAAAAACxw/Q0xw2ehteWs/s72-c/Afscheidswedstrijd+Edwin+van+der+Sar,+Louis+van+Gaal,+Gerard+van+der+Lem,+3+augustus+2011.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://www.natiosuriname.com/2013/10/ex-assistent-van-gaal-wil-bondscoach.html
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/2013/10/ex-assistent-van-gaal-wil-bondscoach.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content