zaterdag 7 september 2013

André Kamperveen stadion 60 jaar in gebruik


Het nationale en grootste voetbalstadion in Suriname, thans André Kamperveen stadion, is al zestig jaar in gebruik. Het oorspronkelijke ‘Suriname Stadion’ werd op 29 augustus 1953 feestelijk geopend. In de loop der tijden is de faciliteit gerenoveerd, maar door hogere eisen die nu door de Wereldvoetbalbond (FIFA) worden gesteld, is het stadion aan modernisering toe. Plannen en een ontwerp daartoe waren al ingezet door het bestuur-Louis Giskus, maar de financiering bleef uit.

Het bestuur-John Krishnadath is niet blijven stilstaan bij het zestigjarige bestaan, maar heeft een droom voor een geheel nieuw stadion. Grootste struikelblok is de financiering die niet makkelijk vrijkomt, wordt in kringen van de bond gezegd.

Directeur Gordon van Sichem van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) geeft aan dat eerder dit jaar een bondsdelegatie onder leiding van Krishnadath op een congres van de FIFA heeft gesproken met voetbalbaas Joseph Blatter over een nieuw stadion. Volgens de directeur ziet het er naar uit dat Blatter wil meewerken aan verwezenlijken van dat plan. "Een architect is in de arm genomen om het ontwerp te maken. Een schetst bestaat al", beweert Van Sichem. Volgens hem bestaat de intentie om het stadion commercieel te exploiteren. Op het congres van de SVB is daarover gesproken.

Bezoek
Ontwikkelings- en technische deskundigen van de FIFA, die projecten begeleiden en adviseren, worden volgens Van Sichem tussen 16 en 19 september in Paramaribo verwacht. Het gaat om een breed georiënteerd gezelschap, dat de SVB zal adviseren over onder meer brandende kwesties over competitiesystemen en het transferbeleid.

De bondsleiding kijkt naar zeggen van Van Sichem met belangstelling uit naar het overleg met de deskundigen, omdat perikelen over competitiesystemen binnen de bond een heet hangijzer zijn waarover intern geen consensus wordt bereikt. Ook knelpunten, die zich voordoen bij transfers van voetballers, is als een blok aan het been van clubs, lidbonden en het hoofdbestuur.

3 opmerkingen:

 1. Natio Fans, het nationaal stadion is echt aan renovatie/nieuwbouw toe. Misschien kan het bestuur bij de Zuid-Amerikaanse Ontwikkelingsbank of een lening proberen los te weken om dit voor elkaar te krijgen. Ook de Suri-Bouwwereld benaderen is ook een mogelijkheid. Misschien ook een gesprek aangaan met een consortium van Surinaamse Banken. Hun jaarcijfers waren afgelopen perioden niet mis. Het initiatief van de SVB is wel prijzenswaardig. Niet stil blijven zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nieuwbouw? Mooie zaak maar waar.Dan zal het ver buiten d stad zijn want er zijn geen gronden meer vrij in Paramaribo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede initiatief! Dat hutje mutje verhaal in Paramaribo moet een keer afgelopen zijn, zo'n groot land als Suriname met zo'n piepkleine bevolking dat haar grondgebied niet maximaliseert, belachelijk!

   Dat er een nieuw stadion moet komen staat als een kuif boven water.
   Waar? Planningsruimte zat!

   Waarom niet in Meerzorg, Commewijne oftewel Oost-Paramaribo zoals het in de toekomst zou moeten heten.
   Een nieuw nationaal stadion daar zou een positieve impuls/spurt geven aan de ontwikkelingen.

   Verwijderen

Games