zaterdag 27 juli 2013

'Congres goed begin bestuur Krishnadath'


Een nieuwe zittingstermijn beginnen met een congres, is een heel goede stap van het bestuur Krishnadath van de Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dit zegt Tom Gorissen (foto), advisory manager van de Europese Voetbalbond (UEFA). Hij zal vandaag enkele presentaties verzorgen tijdens het congres georganiseerd door de SVB in de Ballroom van Torarica.

"In Europa is het normaal dat nieuwe besturen via een congres nagaan wat goed en fout is gegaan, wat mogelijk is en wat onmogelijk en hoe verder. En dat moet zeker ook geschieden in samenspraak met de achterban, te weten de leden. Dit is transparant", zegt Gorissen. Na gesprekken met het bestuur onder leiding van John Krishnadath komt hij tot de conclusie dat dit bestuur veel ambities heeft.

Gorissen zal vandaag twee presentaties houden, te weten over een professional league en over competitiemodellen. Afgelopen dagen heeft hij zich verdiept in het Surinaams voetbal. Vooruitlopend op de presentaties van vandaag vertelt hij dat er een grote stap gezet moet worden naar een profleague. "Je moet kwaliteitseisen en -normen stellen. Dan moet je nagaan welke clubs kunnen voldoen aan deze gestelde eisen en normen om in aanmerking te komen voor een licentie om de status van een profclub te krijgen. Het moet geen doel zijn, maar een middel", zegt hij. "Je moet daarvoor tijd uittrekken en er naar toe groeien." Tijdens het congres zal hij dieper ingaan op dit stuk.

Gorissen vertelt dat er verschillende competitiemodellen toegepast kunnen worden in Suriname. Hij maakt ook een analyse van de huidige situatie met 10 clubs. "Hiermee kun je een aantal modellen uitwerken. Een van ze is een competitie over 1 of 2 ronden in het eerste deel, daarna een tweede deel met een top 5 en een down 5", legt hij uit. Gorissen zegt dat een competitiesysteem niet alleen afhangt van het aantal verenigingen en wedstrijden. "Kunnen de Surinaamse voetballers wel zoveel wedstrijden spelen? De belastbaarheid van de voetballer moet je kennen. Ook de belastbaarheid van de velden en andere zaken naast het voetbal", zegt hij. Volgens hem moeten alle partijen op een lijn zijn. "Het sportief element moet erin zijn." Het SVB congres wordt vandaag en morgen gehouden. Maandag zal Gorissen een ontmoeting hebben met voorzitter Krishnadath, waar ze een plan voor de toekomst gaan proberen te formuleren.

Tom Gorissen werkt als Advisory Manager bij het overkoepelend orgaan voor Europese voetbalbonden, de UEFA. Eerder was hij in dienst bij het Nederlandse onderzoeks- en adviesbreau Hypercube. Daar hield Gorissen zich bezig met het adviseren van sportorganisaties (o.a. KNVB, KBVB, diverse individuele betaald voetbal clubs en UEFA) aangaande strategische vraagstukken op het snijvlak van sport en economie. In 2010 werd hij gevraagd om voor UEFA te komen werken als Advisory Manager binnen het zogenoemde Top Executive Programme. In die hoedanigheid ondersteunt hij nu dagelijks presidenten en directeuren van voetbalbonden, die aangesloten zijn bij UEFA, in het verder ontwikkelen van hun organisatie, hun business en daarmee het voetbal in hun land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games