dinsdag 30 april 2013

Niveau voetbal belangrijker dan bestuursruzie


Voetballiefhebbers in Paramaribo houden zich het liefst verre van de onthutsende perikelen bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB). Wat de mensen meer bezighoudt, is de staat waarin het nationale voetbal verkeert en of er enige verbetering te verwachten is met de komst van een nieuw bestuur. John Krishnadath loste vrijdagavond Louis Giskus (foto: midden) af bij de grootste sportbond van Suriname.

Gefferey Huur heeft ruim tien jaar geleden nog gespeeld onder de SVB. Hij kwam uit voor Klaas Tiger. Hij vindt dat het algemene niveau van het Surinaamse voetbal er onder de verschillende voorzitters niet echt op vooruit is gegaan. Toch is hij bereid de nieuwe voorzitter het voordeel van de twijfel te geven. "Laten we maar eens kijken wat deze man met ons voetbal wil. Zijn voorganger heeft de bond tien jaar bestuurd. Niet dat we geen vooruitgang hebben gezien, maarun' ben kan syi moro", vindt hij.

Voor het intussen spraakmakende feit dat de gewezen voorzitter niet mocht deelnemen aan de verkiezing heeft de ex-voetballer geen goed woord over. "Een blamage voor het Surinaamse voetbal! Al zou zijn stem niets uitmaken, dan nog kun je die man niet uitsluiten."

Owen Reid hoopte dat John Defares als winnaar uit de bus zou komen, omdat hij hoorde van de plannen die deze kandidaat naar buiten had gebracht. "Die spraken mij meer aan. Ik heb eigenlijk helemaal geen plannen van Krishnadath gehoord", licht hij toe.

Dat Giskus zijn stem niet mocht uitbrengen, is voor hem een duidelijke indicatie dat het bestuur niet op één lijn zat met de voorzitter. "Het is jammer dat het bestuur voor het eerst in de geschiedenis niet mocht stemmen". Hij vindt dat het nieuwe bestuur het voetbal een stevige duw in de rug moet geven. Volgens Reid is het belangrijk dat de voetballerij weer op het niveau komt van de jaren zeventig en dat de tribunes weer vol zitten.

"Alles wat binnen de voetbalbond plaatsvindt, heeft met belangenverstrengeling te maken", vindt een fervent voetbalsupporter die anoniem wil blijven. "Die verstrengeling heeft tot gevolg dat het niveau nu benedenmaats is." Als fan is hij met voetbalteams naar het buitenland afgereisd zonder te betalen voor een ticket. "Dan snap je toch al dat er iets mis is? Als hetzelfde bestuur naar Krishnadath is gegaan, dan denk ik niet dat er hoop is."

Ook hij hoopte dat Defares als winnaar uit de bus zou komen, omdat die als directeur van Havenbeheer naam heeft gemaakt. "Maar van die Krishnadath weten wij alleen dat hij zich met peilingen bezighoudt." Met dit bestuur ziet hij niets nieuws gebeuren.

Voor Clifton Campagne is met de nieuwe voorzitter de tijd voor samenwerking aangebroken. Hij vond Defares 'the right man on the right place'. "Maar gezien de uitslag zullen we ons daarbij moeten neerleggen", vindt hij.

Mild
Waar de mannen heftig hun reacties geven, zijn de vrouwen iets milder. Surinaams voetbal is voor de meeste oninteressant. Enkele geven aan alleen te willen praten over Spaans voetbal. Agnes Nagie was tien jaar geleden nog op de voetbaltribunes te zien, vaak om zoonlief die voetballer is, aan te moedigen. "Maar nu heb ik het zo druk. Ik moet eerlijk toegeven dat ik alles via het nieuws heb gevolgd. Ik vind dat je iedereen een kans moet geven."

Siomara Seedo, die ook vaak naar eersteklassewedstrijden gaat, vindt het niet kunnen dat de oud-voorzitter zijn stem niet mocht uitbrengen. "We leven in een democratisch land, waar zelfs de president mag stemmen." Voor haar is het belangrijk dat er wordt gekeken naar de reden waarom er geen vooruitgang wordt geboekt. "Ligt het aan SVB of de samenleving?", vraagt ze zichzelf af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games