zaterdag 25 mei 2013

Kolf mist waardering voor voetballers in Suriname


De voetballerij in Suriname moet verder gedemocratiseerd worden aan het bestuur, zegt Ronald "Ro" Kolf (foto) van de Stichting Instituut Sportopleidingen (SISO). Kolf vindt dat het Surinaams voetbal aan herinrichting toe is. Het nieuwe bestuur van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) zal die herinrichting teweeg moeten brengen. De oefenmeester geeft aan dat die democratisering door alle geledingen doorgevoerd moet worden, omdat spelers, clubs, besturen, bonden en de SVB belangen hebben.

De oud-voetballer en -trainer zegt dat het belang van het volk en het publiek gediend moet worden. "Niets en niemand staat boven dat belang, maar in ons voetbal willen mensen steeds hun eigen eng belang dienen." In plaats van dat mensen naar elkaar luistert, worden mensen volgens Kolf boos als personen ontwikkelingsvisies aandragen.

Met de verdere democratisering van het voetbal doelt Kolf op de houding dat eenieder open moet staan voor een ander. Hij constateert ook dat men in Suriname geen waardering heeft voor de mensen die zich inzetten voor het voetbal. "Voetballers worden niet meer gewaardeerd. Voetballers worden er buiten gelaten. In elk groot voetballand zie je dat ex-voetballers een positie innemen", aldus Kolf die als assistent-trainer met Natio het dichtstbij een WK voetbal kwam in de historie van Suriname.

Hij noemt als voorbeelden de Fransman Michel Platini die voorzitter is van de UEFA, Bayern München-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge en sportbestuurder Franz Beckenbauer. "Maar in Suriname worden voetballers als een prop weggeworpen", stelt hij teleurstellend vast. "De waardering voor het eigene missen we in dit land en dat is zo jammer", verwijst Kolf naar de trainers die momenteel met een SISO-opleiding successen boeken.

Kolf ergert zich er aan dat bestuursleden zeggen de opleidingen te willen structuren, terwijl diegenen nooit eerder betrokken zijn geweest bij opleidingen in het voetbal. Hij ziet dit als het grote probleem. "We praten vaak voor onze beurt", aldus de succestrainer die in het verleden 13 maal landskampioen werd met Robinhood.

Daarom pleit Kolf ook voor meer waardering voor de mensen die het voetbal ontwikkelen en voor de topvoetballers. Hij wil deze mensen een plaats geven binnen het Surinaams voetbal, zodat iedereen een bijdrage kan leveren.

De beelden van het interview met Ro Kolf, zijn in de onderstaande video te bekijken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games