'Nieuwe PSA-wet kans voor Suriprofs'

Column [Raj-G] - 5 november werd bekend dat Surinamers in diaspora binnenkort de wettelijke status 'Personen van Surinaamse Afkomst...


Column [Raj-G] - 5 november werd bekend dat Surinamers in diaspora binnenkort de wettelijke status 'Personen van Surinaamse Afkomst' (PSA) kunnen krijgen. Enkele assembleeleden hebben hiervoor een wetsontwerp ter goedkeuring aan De Nationale Assemblee (DNA) aangeboden. De vraag herrijst of deze wet iets voor de profvoetballers (of andere sporters) van Surinaamse afkomst (Suriprofs) kan betekenen.

In eerste instantie kunnen we vaststellen dat de PSA-wet in de huidige hoedanigheid niet voldoende is om de Suriprofs speelgerechtigd te krijgen voor het nationale elftal van Suriname. Simpelweg omdat de zogenaamde PSA-status niet hetzelfde is als de Surinaamse nationaliteit, die dus nodig is om voor Suriname uit te komen.

Een vergelijkbaar voorbeeld is India. Dat land heeft de Person of Indian Origin-card, die net als het Surinaamse idee diverse rechten verstrekt aan personen met roots in het land. Voetballers van Indiaase afkomst met een vreemde nationaliteit die India willen vertegenwoordigen kunnen dit niet als zij enkel de 'kaart' aanvragen. De Indiaase Voetbalbond verklaarde hierover: "As per the rules, you need to surrender your passport of your country of origin and opt for an Indian passport. Only then you stay eligible to play for India. The dual passport rule which applies to most countries isn’t accepted in India."

Kans
Er is echter nog een mogelijkheid. De PSA-wet zou namelijk ideaal zijn om net zoals de naam al zegt, voor personen van Surinaamse afkomst, de mogelijkheid te scheppen om in bijzondere gevallen de Surinaamse nationaliteit te verstrekken. Hiervoor zal wel een nieuw artikel geformuleerd en toegevoegd worden aan de conceptwet die dit zal gaan regelen. Navraag bij een Nederlandse expert op nationaliteitsrecht bevestigd dat het 'inderdaad mogelijk is om te bepalen dat een PSA-er om redenen van landsbelang kan worden genaturaliseerd zonder verplicht te zijn de oude nationaliteit op te geven.'

Er moet wel voorkomen worden dat voetballers de Surinaamse nationaliteit "vrijwillig" moeten aanvragen. Dit omdat het overgrote deel anders hun Nederlandse nationaliteit verliest. Slechts zij die vallen onder de uitzonderingen van art. 15 lid 2 van de Rijkswet op het Nederlanderschap zullen na een vrijwillige naturalisatie in Suriname beide nationaliteiten bezitten. Personen die bijvoorbeeld 5 jaar in Suriname (of een ander land) hebben gewoond, kunnen een dubbele nationaliteit krijgen. Er is maar een kleine groep voetballers die onder deze groep zou vallen.

Wetsartikel
Het nieuwe artikel voor de PSA-wet moet dus zo geformuleerd worden dat personen de Surinaamse nationaliteit "niet vrijwillig" verkrijgen. De Nederlandse nationaliteitswet verteld zelf wat zij daaronder verstaan. Namelijk: "In de volgende gevallen kan niet worden gesteld dat de wil is gericht op het verkrijgen van een andere nationaliteit: - indien de andere nationaliteit van rechtswege is verkregen als automatisch gevolg van een aanstelling in een bepaalde functie, in dienst van het land van die nationaliteit;"

Met behulp van het bovenstaande zouden we een "passend" artikel moeten formuleren, waardoor de Nederlandse nationaliteit behouden blijft. Het zou dan zo zijn om per bijzonder geval, te besluiten (door bijv. een commissie of de betreffende minister) dat een persoon van rechtswege de Surinaamse nationaliteit krijgt als er sprake is van landsbelang. Dit proces zou dan gestart moeten worden door de organisatie die de persoon wil aanstellen in een bepaalde functie.

Missie
Ik heb inmiddels ook contact gehad met, Marinus Bee, één van de indieners van het ontwerpwet. Hij staat open voor bijdragen aan het conceptwet. Het doel is dus nu om een artikel te produceren voor de PSA-wet die het mogelijk moet maken dat personen in staatsbelang de Surinaamse nationaliteit kunnen verkrijgen. Dit is de kans en hét moment dat we zelf iets kunnen indienen om de dubbele nationaliteit mogelijk te maken.

Ik heb onderstaand zelf een grove start gemaakt met het artikel. Ik opper om samen aan het artikel te sleutelen, omdat ik zelf geen juridische achtergrond heb. Er moet bijvoorbeeld ook iets bij over het "verlies van de nationaliteit". Hierover denk ik dat de nationaliteit nooit en te nimmer verloren mag gaan voor personen die via dit artikel de Surinaamse nationaliteit hebben gekregen en het staatsbelang hebben vertegenwoordigd.

#. de Minister: de Minister belast met nationaliteitsaangelegenheden.

ARTIKEL ##

1. De Surinaamse nationaliteit kan om redenen van staatsbelang verleend worden aan personen die op basis van artikel 2 van deze wet recht hebben op de PSA status.

2. De verlening van de Surinaamse nationaliteit, als bedoeld in het vorige lid, wordt per bijzonder geval beoordeeld door de Minister.

3. Per besluit van de Minister, als bedoeld in lid 1, wordt de Surinaamse nationaliteit van rechtswege verleend.


Relevante documenten zijn hier te vinden. De nationaliteitswet kan als inspiratie dienen voor het gebruik van termen en hoe een artikel wordt opgebouwd:
- Ontwerpwet Personen van Surinaamse Afkomst
- Wet op de nationaliteit en het ingezetenschap

Kortom, ik vraag jullie om mee te denken hoe dit artikel geformuleerd moet worden en kritiekpunten aan de kaak te stellen, waarmee we rekening moeten houden willen we personen van Surinaamse origine in staatsbelang een dubbele nationaliteit toe te staan. Opmerkingen, aanpassingen, een nieuw lid voor het artikel, etc. graag onder dit bericht plaatsen.

***UPDATE - 1 DECEMBER 2012***
#. de Minister: de Minister belast met nationaliteitsaangelegenheden.

ARTIKEL ##

1. De Minister kan de Surinaamse nationaliteit om redenen van staatsbelang verlenen aan een persoon die op basis van artikel 2 van deze wet recht heeft op de PSA status.

2. Per besluit van de Minister, als bedoeld in het vorige lid, wordt de Surinaamse nationaliteit van rechtswege verleend.

3. De verlening van de Surinaamse nationaliteit als in lid 1 bedoeld, wordt afgekondigd in het Advertentieblad van de Republiek Suriname.


***UPDATE - 13 DECEMBER 2012***
ARTIKEL ##

1. De Surinaamse nationaliteit kan worden verkregen door een persoon, die:
a. valt onder de in artikel 2 van deze wet aangegeven groepen van personen; en
b. wordt aangesteld in een bepaalde functie in dienst van de Staat Suriname.

2. Ingevolge de bepaling van het vorige lid verkrijgt de persoon van rechtswege de Surinaamse nationaliteit, indien aan de volgende cumulatief gestelde voorwaarden is voldaan:
a. De functie vereist het hebben van de Surinaamse nationaliteit;
b. De functie dient een nationaal belang;
c. ...

3. De persoon die via deze wet de Surinaamse nationaliteit verkrijgt, heeft geen recht noch plicht:
a. op deelname aan de verkiezingen voor De Nationale Assemblee en voor de Ressortraden;
b. om te dienen bij de krijgsmacht van Suriname;
c. op bescherming tegen uitlevering als bedoeld in artikel 2 lid 2 van het Decreet inzake uitlevering;
d. ...

4. De verkrijging van de Surinaamse nationaliteit als in lid 1 bedoeld, wordt afgekondigd in het Advertentieblad van de Republiek Suriname.

5. De via deze wet verkregen Surinaamse nationaliteit wordt verloren, indien:
a. op grond van het gedrag van de verkrijger ernstige vermoedens bestaan, dat hij gevaar oplevert voor de openbare orde, de goede zeden, de volksgezondheid of de veiligheid van de Staat;
b. ...


***UPDATE - 26 APRIL 2013***
ARTIKEL ##

1. De Surinaamse nationaliteit wordt van rechtswege verkregen door een persoon die wordt aangesteld in een bepaalde functie in dienst van de Staat Suriname, indien aan de volgende cumulatief gestelde voorwaarden is voldaan:
a. De functie vereist het hebben van de Surinaamse nationaliteit;
b. De functie dient een nationaal belang. Bij staatsbesluit wordt bepaald welke functies als dusdanig worden aangemerkt.
c. ...

2. De persoon die via deze wet de Surinaamse nationaliteit verkrijgt, heeft geen recht noch plicht:
a. op deelname aan de verkiezingen voor De Nationale Assemblee en voor de Ressortraden;
b. om te dienen bij de krijgsmacht van Suriname;
c. op bescherming tegen uitlevering als bedoeld in artikel 2 lid 2 van het Decreet inzake uitlevering;
d. ...

3. De in lid 2 vermelde beperkingen gelden niet voor degene die:
a. door afstamming van een persoon als bedoeld in lid 1 de Surinaamse nationaliteit heeft verworven; of
b. gedurende de laatste vijf jaren zijn woonplaats dan wel zijn hoofdverblijf in Suriname hebben gehad.

4. De verkrijging van de Surinaamse nationaliteit als in lid 1 bedoeld, wordt afgekondigd in het Advertentieblad van de Republiek Suriname.

ARTIKEL ##b

1. De via Artikel ## verkregen Surinaamse nationaliteit wordt verloren door vervallenverklaring, welke door de President wordt uitgesproken ten verzoeke van de meerderjarige, die naast de staat van Surinamer een andere nationaliteit bezit en zijn woonplaats of hoofdverblijf buiten Suriname heeft.

COMMENTS

BLOGGER: 3
 1. Heet is m.i. van belang om helder te maken, dat de Minister uit eigen beweging zonder dat daartoe een verzoek van betrokkene daaraan ten grondslag ligt, de Surinaamse nationaliteit kan verlenen aan een persoon of een groep personen. Het is naar mijn mening beter als dat niet per bijzonder geval gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Raj-misschien samen met deze stichting

  De in Nederland gevestigde Stichting Collectief Overzee Suriname start op 1 december met consultaties over de initiatiefwet Personen van Surinaamse Afkomst (PSA). Aan personen én organisaties in Nederland wordt hun mening gevraagd over deze wet, zegt Ernest Grep, vicevoorzitter van de stichting.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als het gaat over de gevallen waarin en de gronden waarop men de Surinaamse nationaliteit kan krijgen dan gaat het over wijziging van de bestaande Sur. nationaliteitswetgeving. Dat is in het kader van de PSA-wet echter nu niet aan de orde. Deze PSA-wet laat de bestaande nationaliteitswetgeving ongemoeid.

  Ik denk dat een dergelijk nationationaliteitsartikel buiten het kader van deze PSA-wet valt. Dus helaas is de kans aanwezig dat het niet kan.

  BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: 'Nieuwe PSA-wet kans voor Suriprofs'
'Nieuwe PSA-wet kans voor Suriprofs'
http://2.bp.blogspot.com/-5DK4aZZXLmQ/ULPWfbF3K8I/AAAAAAAAB6I/CUne1HSmnww/s1600/Suriprofs%252C%2BFC%2BGroningen%252C%2BTjaronn%2BChery%252C%2BSerginho%2BGreene%252C%2BClarence%2BSeedorf%252C%2BRyan%2BKoolwijk%252C%2BBenefietwedstrijd%252C%2B18%2Bmei%2B2012.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-5DK4aZZXLmQ/ULPWfbF3K8I/AAAAAAAAB6I/CUne1HSmnww/s72-c/Suriprofs%252C%2BFC%2BGroningen%252C%2BTjaronn%2BChery%252C%2BSerginho%2BGreene%252C%2BClarence%2BSeedorf%252C%2BRyan%2BKoolwijk%252C%2BBenefietwedstrijd%252C%2B18%2Bmei%2B2012.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://www.natiosuriname.com/2012/11/nieuwe-psa-wet-kans-voor-suriprofs.html
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/2012/11/nieuwe-psa-wet-kans-voor-suriprofs.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content