dinsdag 15 mei 2012

'U-17 en U-20 tegenstanders goed analyseren'

De technisch directeur van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) Kenneth Jaliens (foto), zal de bondscoaches van de U-17- en U-20-selecties vragen om hun tegenstanders voor de komende WK-interlandwedstrijden goed te analyseren. Om invulling hieraan te geven, heeft hij ook de ondersteuning nodig van het SVB-bestuur.

"In het moderne voetbal is het analyseren van een tegenstander, zijn spelpatroon en individuele spelers niet meer weg te denken", zegt Jaliens. De nationale U-17- en U-20-selectie maken zich momenteel op voor deelname aan de WK-kwalificatiewedstrijden in CFU-verband in juli. De U-17 moet tussen 3 en 10 juli in Trinidad en Tabago spelen samen met het gastland, Britsh Virgin Island en Guyana. De U-20 moet tussen 23 en 31 juli op St. Vincent & the Grenadines spelen samen met het gastland, Trinidad en Tobago en Guyana.

Het is gangbaar en zelfs vereist dat je op de hoogte moet zijn van het spel van de tegenstander, zegt Jaliens. "Als het nu om videomateriaal of aanschouwelijk materiaal gaat, de analyse moet plaats vinden." Het analyseren vormt een wezenlijke bijdrage. "Als je vooraf weet hoe je tegenstanders zich kunnen opstellen, kun jij ook de eigen speelwijze voor beter resultaat daarop aanpassen."

Dat hij het verplicht analyseren van de tegenstander van de SVB zal eisen, is misschien te hard uitgedrukt, maar het zijn wel zaken waarover we nu al gezamenlijk moeten nadenken. "Hoe eerder wij dat weten hoe beter het is. Het is moeilijker spelen tegen een tegenstander waarvan je geen weet hebt van zijn spel."

Jaliens is tot nu toe wel tevreden met de gang van zaken bij beide selecties. "Deze week beginnen we met de ontwikkeling van de selecties." Dit houdt volgens de technisch directeur niets anders in dan nagaan hoe de verdediging zal plaats vinden en hoe gewerkt zal worden om de aanvalslinie te versterken. "Vorige week was meer observatie en kijken hoe de spelers zich gedragen op de verschillende posities. De bal rolt nu echt en het is alleen maar bijschaven en werken aan een paar aandachtpunten." De technisch directeur is niet op het veld, maar voert ten minste een keer per maand overleg met de verschillende bondcoaches. "Natuurlijk vinden er daartussen gesprekken plaats vooral na de trainingen waarbij ervaring met elkaar wordt gedeeld."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games