maandag 28 mei 2012

Menzo geeft clinics aan Suriname U-17 en trainers

Stanley Menzo (foto) is aan rust toe na een zwaar seizoen bij Vitesse. De assistent-coach vertoeft momenteel met de eredivisie ploeg in Suriname, waar zij de afgelopen week nog deelnamen aan de PARBO Bier Cup. Zaterdag was weer zo een drukke dag. Menzo verzorgde samen met zijn collega’s van Vitesse drie clinics.

Het begon allemaal met een clinic voor de Surinaamse coaches. Daarna verzorgden zij een gasttraining voor de nationale U-17 selectie, waarna de heren zich naar Santa Boma begaven.

De eerste clinic werd afgedraaid op verzoek van de voorzitter van de Stichting Instituut Sport Opleidingen (SISO) Ronald Kolf. Het ging over opbouwen, aanvallen en tot scoren komen. Bij de U-17 was de traning meer gericht op wat de spelers doen nadat zij de bal hadden veroverd. Menzo was tevreden over de opkomst, participatie en de inzet van de Surinaamse trainers en voetballers. "Fantastisch", verwoordde hij het.

De oud-doelman van Ajax en het Nederlands elftal vindt dat de U-17 internationals fysiek en tactisch wat minder zijn dan hun leeftijdsgenoten uit Europa. Op zich vindt hij dat geen schande. "Je moet die jongens een kans geven om zich te ontwikkelen. Het gaat niet in één keer, maar er moet continu opgeleid worden", aldus de coach. "Deze jongens kunnen aardig voetballen. Dan moet je hen de rest bijbrengen en dan hopen dat het blijft hangen bij die jongens." Menzo vindt het respect en aandacht van de jongens goed. Bij de toetsmomenten bleek dat zij wel wat hadden opgestoken.

Na opening van de projecten in Nickerie zal de coach het wat rustiger aan doen, omdat het een zwaar jaar voor hem is geweest. "Ik ben op. Na mijn reguliere werk bij Vitesse, heb ik ook nog de Suriprofs waarin ik heel veel energie stop. De kaarsen beginnen nu uit te gaan. Ik heb rust nodig na zo een zwaar seizoen", legt hij uit.

Vitesse heeft zich geplaatst voor de Europa League, dus wordt het volgend seizoen nog drukker. Het wordt volgens hem met dezelfde entourage, omdat de club na tien jaar weer Europees voetbal gaat spelen. Het geeft ook een andere boost en uitdaging als trainer. "Als trainer heb ik het nog nooit meegemaakt", zegt hij. "Wij gaan nu ook topwedstrijden doordeweeks spelen en dat is anders. Het is veel drukker en er wordt fysiek en mentaal veel meer van je geëist. Het is een goede stap in je ontwikkeling." Menzo hoopt dat dit ook de volgende stap is om hoofdtrainer op het hoogste niveau te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games