'Sportpaspoort voor profvoetballers is een mythe'

Column [Roy Raymond de Miranda] - Het is een mythe te veronderstellen dat door toevoeging van profvoetballers van Surinaamse origine in Ned...

Column [Roy Raymond de Miranda] - Het is een mythe te veronderstellen dat door toevoeging van profvoetballers van Surinaamse origine in Nederland uitkomend, aan de nationale selectie van Suriname, het beoogde doel, het peil naar internationale maatstaven te tillen, zal worden bereikt. Reeds eerder heb ik aangegeven dat het middels een dubbele nationaliteit inzetten van de zogenaamde "Suriprofs", het Surinaamse voetbal beslist geen opwaardering zal krijgen.

Onterecht kijken de zogenaamde voetbalspecialisten, waaronder ook het SVB-bestuur, naar de effecten van profspelers van Trinidadiaanse en Jamaicaanse afkomst die in de Engelse en Schotse League succesvol uitkomen binnen respectievelijk de Trinidadiaanse en Jamaicaanse nationale selecties.

In deze gevallen gaat het om een overvloed van topvoetballers die nog net niet de nationale selecties van Engeland en Schotland halen. Zo ook is de reden hiervan dat er een groot overschot aan absolute topspelers uit de voormalige koloniën van Engeland in die League´s uitkomen. Met deze profvoetballers versterkt, haalde zowel Jamaica alsook Trinidad & Tobago de Wereldkampioenschappen.

In het geval van de zogenaamde "Suriprofs" gaat het om een geheel andere koek. Immers het aantal profvoetballers van Surinaamse origine in de Nederlandse competities is in tegenstelling tot vroeger toen Kleurrijk-voetballers toonaangevend de Nederlandse nationale selectie hielpen uitmaken, bepaald niet langer groot te noemen. Heden ten dagen zijn uit de schrale voetbalvijver in dat kader, slechts marginale topvoetballers binnen de Nederlandse competitie actief. De besten daaronder hebben vaak en in overwegende mate als wisselspelers Oranje gehaald. Wat restte zijn voetballers die het internationaal niveau nu eenmaal ontberen, de reden onder andere waarom zij niet geselecteerd worden voor vertegenwoordigende Oranje selecties.

Deze spelers wil men thans dan als het wondermiddel voor de Surinaamse voetbalkaravaan spannen. Het is in 2009 reeds bewezen dat die influx totaal geen invloed heeft op de hogere prestaties die men in Suriname met dit initiatief beoogt. Tijdens de PARBO Bier Cup deed namelijk een gemengde selectie van "Suriprofs" en de top van de Surinaamse nationale selectie mee aan het inmiddels populair geworden voetbaltoernooi in Suriname. De laatstgenoemde selectie die zelfs Edgar Davids in de gelederen had, presteerde abominabel slecht en verloor zelfs van ploegen die normaliter kansloos zijn tegen Natio. Daarnaast moet het duidelijk zijn, dat indien men op het Europese- en wereldniveau niet meekan, hoeveel meerwaarde zouden die voetballers waarop gemikt wordt voor het Surinaamse voetbal dan wel hebben?

Men doet er in Suriname goed aan om deze idee-fix als een goedbedoeld plan te categoriseren en niet over te nemen, althans niet serieus ten uitvoer te brengen. Het is tijdverlies en geldverspilling dat het Surinaams voetbal geen stap verder brengt. Het zou van groter inzicht getuigen, indien de Republiek Suriname een professionele voetbalacademie zou kennen. Eén waarbinnen het planmatig 'geschoute' talent van Surinaamse huize, gericht en doelmatig wordt geschoold in het bedrijven van topvoetbal. Dit zou even planmatig gericht op diverse leeftijdscategorieën moeten worden aangepakt.

Het mag en kan tot slot toch niet zo zijn dat op deze wijze als beoogd uitgevoerd, concurrentievervalsing onder voetballers wordt geïntroduceerd. Immers de amateurs die in Suriname topvoetbal bedrijven, kunnen niet op tegen de conditionele, fysieke, tactische en professionele voorsprong die de zogenaamde "Suriprofs" nu eenmaal wel hebben.

Anderzijds is het discriminatoir toepassen van dubbele paspoortenverlening iets, waarover diep dient te worden doorgedacht. Want al gauw zou in dat geval in juridisch perspectief een precedentwerking intreden. Er bestaat bovendien ook nog altijd zoiets als de Toescheidingsovereenkomst waarover niet te onderschatten perikelen aan vastkleven. Immers, daarin liggen betwiste rechten voor mensen in de diaspora verankerd.

Geschreven door, Roy Raymond de Miranda, vanuit Spanje. De Miranda is samen met zijn neef Ricardo Agerkop de oprichter van de eerste geörganiseerde jeugdvoetbalcompetitie in Suriname. Hij is één van de eerste Surinamers in Nederland geweest die tot de technische staf van een Betaald Voetbal Organisatie (FC Haarlem) heeft behoord en is reeds langer dan 20 jaar voorzitter van de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal in Nederland.

COMMENTS

BLOGGER: 9
 1. op basis van 1e 'SuriMix', kan u geen echte beeld vormen hoe het echt gaat. ten eerste, die spelers zat volgens mij 2 of 3 trainings bij elkaar voor eerste wedstrijd (0:2 frans guiana). ten tweede, de spelers zat een week bij elkaar, dan was t afgelopen...dus geen gevolg van wedstrijden or training.

  deze man heeft zijn mening, maar op basis van slechts een week van een 'SuriMix' ploeg. de fransen zit al langer bij elkaar. ook andere landen, zelfs montserrat, zit lang bij elkaar.

  een ploeg van 22 SuriProfs (die nie spelgericht zijn voor oranje) kan zeker meedoen in de top van concacaf. een 'SuriMix' ploeg (16-17 SuriProfs + 5-6 spelers uit SU competitie) kan ook meedoen in de top van concacaf. maar ik denk nie dat een 11+11 'SuriMix' ploeg kan presteren over korte termijn in concacaf.

  kortom, geef de jongens een kans om mee te doen. zal het zien als het goed is voor SU voetbal

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De columnist stelt dat Trinidad en Jamaica 'topvoetballers heeft die nog net niet de nationale selecties van Engeland en Schotland halen.' Er zijn nauwelijks internationals geweest die in de hoogste divisie van de genoemde landen hebben gespeelde. De meeste spelen vaak 2/3 divisies lager. In Engeland en Schotland is dat nog betaald voetbal, maar of die spelers van dat niveau in aanmerking komen voor het Engels elftal is onwaarschijnlijk. Daarentegen zijn er wel "Suriprofs" die in de hoogste divisies in Europa actief zijn.

  Hij zegt ook dat 'het aantal profvoetballers van Surinaamse origine in de Nederlandse competities niet groot is.' Als je dit vergelijkt met de Marokkanen, Turken, Antillianen etc. Zijn de Surinamers toch echt de grootste "Allochtone" groep die betaald voetbal speeld. In een inventarisatie uit 2010 kwam ik op 170 spelers, waarbij een groot aantal jeugdspelers bij BVO's niet is meegenomen. Dus dat zijn er een behoorlijk aantal, maar het kan zijn dat dit in de tijd van Mijnals er meer zijn geweest, dat weet ik niet.

  Hierbij geef hij ook aan dat de Suriprofs 'het internationaal niveau nu eenmaal ontberen'. Ik denk dat onze Surinaamse profvoetballers internationaal wel prestaties kunnen neerzetten. Als Guyana, Antigua & Barbuda, Haiti etc. dat met een enkele prof kunnen, waarom wij dan niet. Vergeet niet dat Nederland wel de nummer 2 van de wereld is, dat is dus de absolute top. Als de Suriprofs met Suriname tot de sub-top kunnen behoren is dat al heel wat.

  Over het mixelftal dat in 2009 tijdens de Parbo Cup in actie kwam stel hij dat die 'abominabel slecht' was. 2 van de 3 wedstrijden werden gewonnen. Niet zo slecht denk ik voor een team dat maar iets van 3 dagen met elkaar heeft getraind. De wedstrijden die toen gewonnen waren van Guyana en Antigua & Barbuda werden in 2010 tegen dezelfde landen verloren, toen Suriname zonder profs speelde!

  De Miranda geeft aan dat de een dubbele nationaliteit 'het Surinaams voetbal geen stap verder brengt.' Als je kijkt naar de top van onze voetbalregio, zijn dat allemaal landen die hun overzeese profs inzetten. Haiti, Trinidad en Jamaica hebben het WK kunnen halen en "toevallig" zijn dat ook landen die een dubbel paspoort toestaan. Daarnaast als je eenmaal profs beschikbaar hebt, de kapitaal werving een stuk makkelijker gaat en meer kan investeren als voetbalbond. Ik ben het met hem eens dat er een voetbalacademie/profclub moet komen, ik denk dat je dat met het hiervoor aangegeven kapitaal tot stand kan brengen. Momenteel is er geen sponsor te vinden die vertrouwen heeft om veel geld hierin te investeren, anders was dit allang gebeurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik kan het kort houden dat Roy Raymond de Miranda
  een poepzak is die niet weet waar hij overpraat.
  en als lid van het zogenaamde kleurrijk ,de Suriprofs van stanly Menso altijd heeft proberen te dwaarsbomen,,,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die Raymond de Miranda mag schijt eten!Die uilskuiken weet inderdaad niet waar hij over praat!Ik heb niet eens dat hele verhaal van hem gelezen,vanaf het begin al begon hij over poep te praten!Ik zou willen zeggen aan de SVB en iedereen hier die Suriname voorruit willen zien gaan,gewoon doorgaan met het overhalen van de regering voor inschakeling van Suriprofs.Geen aandacht geven aan dergelijke idioten zoals die gestoorde Raymond dat liever geen voorruitgang wil zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik sta achter de argumentatie van Rai-G. Hoef geen woorden meer vuil te maken aan deze miranda. Wat ik wel ergerd is dat er een nieuwe Sport minister komt om alleen maar politieke accomadatie van politieke vrienden. Ik was blij dat er vervanging zou komen, maar nu hoor ik dat een econoom daar komt zitten die geen kaas gegeten heeft van Sportzaken. Hoe serieus is de huidige regering met SPORT bezig?? Is dit SPORT beleid?? Een stelletje grapenmakkers in dit land!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een mythe moet dit ook altijd blijven. In Suriname heeft men een arrogante doch armoedige houding tegen profs. Reden? Ze willen hun eigen zaak redden en behouden. Goede, Nieuwe impulsen zullen ze altijd dwarsbomen. Daarom is het beter dat Suriname zelf hun eigen rotzooi oplost zoniet behoudt zoals ze al jaren gewend zijn. Van huis uit zijn ze laffe schaamteloze klootzakken die hun eigenbelang dienen en veiligstellen. Zakken jullie allemaal in de stront!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die meneer de Miranda is een gefrustreerde man. Suriprofs heeft zich nooit uitgelaten over een dubbele nationaliteit. Wat de Suriprofs in Suriname doen, qua social werk, is alleen maar meer respect voor de jongens en het bestuur met een krachtige voorzitter Stanley Menzo. Suriprofs bestaat er om s om met name bij jeugd/ jongeren projecten te helpen. De Miranda heeft ooit geprobeerd met kleurrijk, maar daar ging het om zijn eigen zak te vullen. Waarom willen Surinaams professionals niet meer met hem meewerken? De Suriprofs zijn bescheiden, zijn geen media geilerd zoals de MIRANDA> Je merkt ook dat over het algemeen niemand meer de ingezonden stukken van deze gefrustreerde man publiceert.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Waar heeft deze het now weer over
  Deze spreekt zichzelf tegen als hij zegt dat dit niet zal werken omdat het Jamaica en trinidad ook niet geluk is
  Verder zal moet hij niet serious genomen moeten worden want als hij over zichzelf begin op te schepen
  Wordt het allemaal duidelijk waarom vandaag de dag Haarlem niet meer bestaat

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Suriprof4 heeft 100% gelijk. Het SuriMix experiment betekent helemaal niets. Het is een team sport, en een team bouw je niet in een week.

  Dus die beredenering is gewoon belachelijk.

  En al zeg je die jongens zijn niet op hoog niveau, ze zijn tog op hoger niveau dan wat wij nu hebben, en ze spelen ook tegen hoger niveau met geregeldheid.

  BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: 'Sportpaspoort voor profvoetballers is een mythe'
'Sportpaspoort voor profvoetballers is een mythe'
http://2.bp.blogspot.com/-NScZNXKrgjI/T57LOUxom-I/AAAAAAAAA_8/uaoFoR0fmOQ/s1600/Suriprofs%252C%2BRotterdam%252C%2B7%2Bmei%2B2011%2B%25283%2529.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-NScZNXKrgjI/T57LOUxom-I/AAAAAAAAA_8/uaoFoR0fmOQ/s72-c/Suriprofs%252C%2BRotterdam%252C%2B7%2Bmei%2B2011%2B%25283%2529.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://www.natiosuriname.com/2012/04/sportpaspoort-voor-profvoetballers-is.html
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/2012/04/sportpaspoort-voor-profvoetballers-is.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content