zondag 11 maart 2012

Kritiek op PARBO Cup zonder 'Surinaams' team


Louis Giskus, voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond, zegt dat een gemengd team van Surinaamse internationals met de Suriprofs (foto: mixelftal tijdens PARBO Bier Cup 2009) is bedoeld als proef. Voetballiefhebbers in Suriname vragen zich af waarom geen Surinaams team, bijvoorbeeld kampioen Inter Moengotapoe of koploper Robinhood, als vierde team kan worden bijgevoegd in de komende editie van de PARBO Bier Cup.

"Misschien moet deze editie ook als een aanstoot zijn voor beleidsmakers om zich te verdiepen in de materie van de dubbele nationaliteit voor sporters", geeft Giskus aan. "We hebben eerder vier jaren terug ook al met een gemengd team gespeeld. We willen in de toekomst vaker samen gaan spelen", zegt hij. "De samensmelting moet ook gezien worden in de geest van de eenheidsvorming en de bedoeling is dat er kennis en ervaring gedeeld wordt. De samensmelting moet teweegbrengen dat het niveau van de Surinaamse voetballers opgekrikt moet worden."

Critici denken daar anders over. Als het inderdaad is zoals Stanley Menzo van Suriprofs, die samen met Kenneth Jaliens het Natio/Suriprofs-team zal samenstellen, aangeeft, dat de PARBO Bier Cup is om het voetbalpeil van Suriname op te krikken, dan zou tenminste een volledig Surinaamse ploeg aan dit evenement moeten deelnemen.

Zoals critici nu ernaar kijken is de PARBO Bier Cup puur commercieel aan het worden. Hoeveel Surinaamse jongens zullen worden opgenomen in de combinatieselectie? "Als je nagaat dat het team van Guyana, dat ook mee zal doen aan de PARBO Bier Cup, het nu ver heeft geschopt met spelers die buiten Guyana wonen en werken, komt dat door hun wetgeving die dat toelaat", geeft Giskus aan.

"Suriname is een van de weinige landen die deze FIFA-regel van dubbele nationaliteit niet toepast. Op elk internationaal voetbalforum, waaraan wij participeren worden we weer hiermee geconfronteerd", zegt Giskus, "en gevraagd waarom we niet putten uit Nederland." Het antwoord ligt voor de hand meent hij. "De moederwetgeving van Suriname laat het niet toe; wij zijn een van de weinige landen die dit model niet voorstaan."

3 opmerkingen:

 1. eindelijk spreekt giskus iets logisch

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Meneer Giskus moet gewoon door gaan met dit team van mixelftal.Ik ben blij dat ook hij dit probleem herkend en weet wat noodzakelijk is in het belang van Suriname.Diegenen die kritiek hebben op het mixelftal,mekkeren jullie maar zoveel als jullie willen,vroeg of laat zullen ook jullie "genezen" worden wanneer jullie bemerken dat het nivo van Suriname stijgt!Plotseling zal die domme trots dan plaats maken voor eenheid en saamhorigheid,zoals ALLE landen dat om ons heen doen!!!Guyana heeft ons al een voorbeeld gegeven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @anoniem mar 13 2012 04:34 am
  precies het is echt simpel om een surinaamse kampioen te laten mee doen en geen rendament opleverd,...dit toernooi is voor de toekomst kijken hoe werkt een mix team, die mensen in SU die mekkeren mogen blij zijn dat men niet een heel suriprof team laat meedoen...tjoeri..!!en ook al is het commercieel ja "so what ? als men daarmee mee geld binnen harkt en die lullige boete van 6000 amerikaanse dollar kan betalen is het goed,ik bedoel het is toech zielig dat een bond nieteens zo een bedrag kan betalen.. of meer ballen kan kopen of training materiaal dan id het goed anders komen wij nooit vooruit....

  BeantwoordenVerwijderen

Games