Abena: 'Geen mening over dubbele nationaliteit'

Hoewel de kwestie van de dubbele nationaliteit iets is dat beslist moet worden op regeringsniveau, heeft het ministerie van Sport- en Jeugd...


Hoewel de kwestie van de dubbele nationaliteit iets is dat beslist moet worden op regeringsniveau, heeft het ministerie van Sport- en Jeugdzaken nog geen mening hierover. Sportminister Paul Abena (foto) vroeg tijdens de begrotingsbehandeling gisteren om hem te ontslaan om in te gaan op dit vraagstuk. "Ik kan geen uitspraken doen op dit moment. De dubbele nationaliteit is een zeer gevoelige kwestie. Er komen heel wat zaken bij kijken", zegt Abena.

In De Nationale Assemblee (DNA) hebben onlangs een aantal leden kenbaar gemaakt voorstander te zijn van invoering van dubbele nationaliteit voor sporters. Mahinder Rathipal, Amzad Abdoel, Rabin Parmessar, Martha Warso en Marinus Bee zijn slechts enkelen die het sportpaspoort zien als een alternatief om ons sportgebeuren op een hoger niveau te brengen. DNA-voorzitter Jenny Simons sluit de dubbele nationaliteit voor de sporters niet uit, maar daarvoor moet er een gedegen studie komen.

Voetballers van Surinaamse komaf in Nederland staan te springen om uit te komen voor de nationale selectie van Suriname. Suriprofs die de Nederlandse selectie niet halen, willen best wel een bijdrage leveren door voor de Surinaamse selectie uit te komen. Maar dan moet de politiek een besluit nemen. De wetten moeten veranderd, dan wel geschreven worden. Pas dan kan eventueel de dubbele nationaliteit ingevoerd worden.

COMMENTS

BLOGGER: 9
 1. REACTIE IN 2 DELEN.
  DEEL 1
  OH PRESIDENT WAT DOE JE ONS AAN!!?!?!?!!!!

  Is deze persoon het waard zich minister te noemen.
  Steeds hetzelfde antwoord wordt wel vervelend.
  ONTSLA MIJ VAN HET GEVEN VAN COMMENTAAR.
  Waar heeft hij deze zin gehoord, gelezen of geleerd????
  Ik walg van deze "man" die eigenlijk een unieke en nieuw opgerichte ministerie die ons een inhaalslag op sport en cultuur moet doen maken alleen geld kost en naar nu blijkt alleen opgericht te zijn om hem te accomoderen.

  Dit onderstaande artikel is hij al vergeten en dat is niet eens zo lang geleden.
  Daarover gaf ik een heel duidelijk en profetische reactie

  DONDERDAG 17 NOVEMBER 2011
  ABENA WIL GESPREKKEN OVER DUBBELE NATIONALITEIT
  Naar aanleiding van de achtereenvolgende verliespartij van Suriname tegen El Salvador, zegt minister Paul Abena (foto) van Sport- en Jeugdzaken dat er rekening gehouden moet worden met het veel hogere niveau waarop de Midden-Amerikanen. Suriname is door de punten die het heeft laten liggen, uitgeschakeld voor verdere deelname aan de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap voetbal 2014 in buurland Brazilië. El Salvador gaat als groepswinnaar over.
  Minister Abena zegt dat het een taak van ons allen is om voorwaarden te scheppen voor voetbal met meerwaarde. De minister zegt verder dat de roep om Surinaamse spelers met een Nederlands paspoort in onze selectie, met de dag groter wordt in de samenleving.
  Hij vindt dit helemaal geen slecht idee en uiteindelijk moet nagegaan worden wat de grondslag ervan is. De minister wil zich inzetten voor deze kwestie om te kijken hoe groot de kansen hiervoor zijn.
  Zo wil hij in overleg treden met de president en alle anderen die aan deze kwestie een belangrijke bijdrage kunnen leveren. "Ik ben voorstander van dingen die ons voordelen moeten brengen, dus het is nu om te kijken wat als belemmerende factor optreedt in dit geval."

  Zie ook deel 2

  BeantwoordenVerwijderen
 2. REACTIE IN 2 DELEN.
  DEEL 2
  OH PRESIDENT WAT DOE JE ONS AAN!!?!?!?!!!!

  RoyC Nov 20, 2011 05:38 AM

  Ik ga met een ieder op dit forum een weddenschap aan dat deze mini ster er
  ABSOLUUT GEEN MOER AAN DOET.
  Zijn uitspraken zijn alleen voor de statistieken.
  Geen daadkracht, geen daden en geen knowhow.
  Kan iemand mij vertellen wat hij tot nu toe gepresteerd heeft of wat zijn beleidsvisie is op het gebied van jeugd en sport.
  In een vraaggesprek met hem heb ik totaal geen zinnig antwoord van hem gekregen, maar alleen maar algemeenheden. Zijn eerste daad was al veelzeggend, om zijn broertje binnen te lozen die nog minder kan dan hij.
  Ten tweede om de persoon met de meeste knowhow eruit te pogen te gooien.
  Hij had zich alleen vergist in de steun die de persoon in kwestie genoot. Zo weinig inzicht heeft hij dat hij niet snapt dat je je eerst op de hoogte moet stellen van de verhoudingen binnen een nieuwe organisatie als je vers binnen stapt, zelfs als je in naam "baasje" mag spelen.
  De uitspraak van de president is toch in deze treffend:"De AC en PL hebben geen ontwikkelingsvisie".
  I rest my case.
  Ik hoop dat vooral de mensen in Suriname het niet arrogant of beledigend opvatten en zo ja verzoek ik nu al bij voorbaat om excuus voor het onderstaande;
  Over het inzetten van suriprofs zijn vooral Surinamers in het buitenland het 100% met elkaar eens, omdat ze ook de professionele kant van het voetbal van dichtbij meemaken.
  Bij het selecteren van onze NATIONALE VOETBALSELECTIE telt geen emotie, maar talent, mentaliteit, ervaring en discipline. Heel veel va die criteria zijn ver te zoeken bij de meeste van onze "amateurs"(want ze krijgen nog geld ook voor hun povere techniek en prestaties).
  De amateurs in Suriname mogen best meetrainen om hun niveau op te krikken, maar ik zie op korte termijn geen plek in de uiteindelijke selectie of basiselftal voor ze.
  Als stagiaire mogen ze best mee naar de wedstrijden; tijdens de voorbereiding en vanaf de tribune leren ze ook een hoop.
  Denk je dat als ze het niveau aankonden of genoeg potentie op korte termijn hadden dat ze nog in Suriname zouden spelen.
  Overal op de wereld struinen scouts de velden af op zoek naar directe versterking of groeibriljantjes en dan zouden ze de Surinaamse spelers met potentie overslaan, die ook nog minder aanpassingsproblemen zouden hebben in Nederland ivm de taal. Jongens laten we elkaar niet voor de gek houden.
  Ik hoop van ganser harte dat de mini ster mijn ongelijk bewijst.
  Ik zal de eerste zijn die hem met een diepe buiging bedank voor de grote verdienste die hij voor de Surinaamse gemeenschap geleverd hiermee heeft.
  Mij benne benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geplaatst door Raj-G op 20:06
  Raj-G
  Zou jij misschien deze mini ster kunnen verwijzen van het artikel van
  VRIJDAG 15 APRIL 2011
  Suriprofs nog niet speelgerechtigd voor Suriname

  Daarmee wordt het hele gedoe meteen opgelost zonder dat men spastisch hoeft te doen over het aanpassen van grondwet en politiek ge@#$#%%ul en kan van geval tot geval en via aanwijzing vaan de bondscoach via de bond individueel gekeken worden wie in aanmerking komt voor een sportpaspoort.
  WAAROM MOET MEN BIJ ONS ALTIJD HET WIEL WEER WILLEN UITVINDEN.
  Dat is zo frustrerend dat al doet de hele wereld het, men eerst met allerlei commissies wil werken om politiek te kunnen scoren, maar tegelijkertijd onkundige mensen te kunnen laten meeroven uit de ruif.
  Ik wacht op een reactie van jou.
  voor direct contact:
  roypaulco@yahoo.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @RoyC

  Ik heb Abena net gemaild of hij contact wil opnemen met de Stichting Suriprofs. Hij heeft een enkele keren gereageerd, maar op mijn laatste mails niet meer. Dus ik hoop dat ik nu wel een reactie krijg.

  Ik heb eerder met bestuurslid Andre Wasiman van de Stichting Suriprofs contact gehad en hij zei dat als er vanuit Suriname een verzoek komt om het vraagstuk te analyseren zij dat zullen doen. De Stichting Suriprofs kunnen dan met (wets)voorstellen komen. Op deze manier hoeft de Surinaamse politiek zelf geen onderzoek te doen, Abena moet alleen een mail sturen naar Wasiman.

  De oplossing uit het artikel 'Suriprofs nog niet speelgerechtigd voor Suriname' om in staatsbelang de Surinaamse nationaliteit te verlenen moet nog onderzocht worden. Al een paar maanden geleden heb ik het Ministerie van Justitie naar uitleg gevraagd over de werking van artikel 9 (het staatsbelang artikel) uit de nationaliteitswet. Mijn verzoek heeft vertraging opgelopen door afwezigheid van een functionaris, dus daar wacht ik op.

  Maar zonder juridische kennis te hebben, lijkt het me wel mogelijk om een sporter die opgeroepen wordt door een sportbond om Suriname internationaal te vertegenwoordigen, van rechtswege de Surinaamse nationaliteit te verstrekken. Hiervoor moet dan wel aparte wet geschreven worden, wat de Stichting Suriprofs kan doen.

  Ik had zelf de hoop dat er gewerkt zou worden aan de kwestie, voordat de Caribbean Cup 2012 begint. Maar ik twijfel of deze zaak binnen 4 maanden geregeld wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat is het nut van dit ministerie speciaal opgericht tijdens de huidige regering. Het heeft helmaal geen toegevoegde waarde voor het sport en jeugd gebeuren in Suriname. Alleen maar politieke loyalisten benoemen, dat is geen manier om serieus beleid te maken. Ook nog een minister die geen kaas gegeten heeft van sportbeleid en jeugdbeleid. Als je als minister geen mening kan ventileren over een serieuze zaak, daan deug je niet en moet je van die post verwijderen. Achhhh toch!! Waarmee zijn we toch bezig in dit land?? Popenkast!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Raj-GFeb 8, 2012 05:42 PM
  Ik vind het jammer dat Wasiman zich zo formeel opstelt en eerst een verzoek uit Suriname afwacht.
  Daarmee laat hij natuurlijk een gouden kans voorbij gaan om en haalt hij de druk weg bij Suriname.
  Hierdoor valt alles meteen weer helemaal stil.
  De Suriprofs moeten mijn inziens initiatief tonen door zelf deze wet te schrijven en bijvoorbeeld lobbyen bij de parlementariërs die achter zo'n wet willen staan en het als initiatiefwet kunnen indienen.
  Wachten op Suriname zal betekenen dat dit project weer helemaal stil valt, aangezien niemand die binnen de inner cirkel van de president zit dit zal oppakken; het heeft geen prioriteit.
  Dat is wat Lackin zelf letterlijk gezegd heeft.
  Het enige wat helpt is druk blijven uitoefenen en niet zoals Wasiman ons formeel opstellen.
  Een basis kan toch al de regeling van Haïtio moeilijk kan het niet zijn aangezien ook daar een wet aangepast of geschreven moet zijn.
  Graag een reactie van jou hierop.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @RoyC

  Ik ben het niet met je eens. Suriname weet maar al te goed wat ze aan ze de Suriprofs hebben. Als zij het willen, moeten zij de Stichting Suriprofs inschakelen. De Suriprofs moeten zich niet gaan aanbieden, om de schijn te vermijden dat ze het voetbal willen "overnemen". Dit zal geen goed begin zijn, omdat in de toekomst lokale mensen gaan wijzen naar de "Nederlanders" als het slecht gaat. We moeten het samen doen en willen, maar het is primair een Surinaamse zaak. Dus niet de Suriprofs, maar de Surinaamse samenleving moet de druk opvoeren op de politiek. Als er draagvlak is in de politiek, moeten alle actoren (inclusief de Stichting Suriprofs) verzameld worden om tot oplossingsmodellen te komen.

  Ik heb Abena al aangespoord contact op te nemen met de Stichting Suriprofs. Het is echter de vraag of hij dit zal doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Raj-GFeb 15, 2012 02:07 AM
  Als je het vanuit dat perspectief bekijkt dan kan ik niet anders dan het met je eens zijn.
  Aangezien het erg gevoelig ligt hoe de Surinamers in Suriname aankijken tegen Surinamers in het buitenland is het begrijpelijk dat je wat terughoudender moet zijn.
  Het vervelende en meest frustrerende is dat het lijkt alsof de Surinamers in het buitenland meer in het nastreven van nde doelen die nvoor Suriname voordeel oplevert dan de Surinamers in Suriname.
  Ik zeg nogmaals voor hen die niet zo goed lezen;
  HET LIJKT ALSOF.

  Het tweede punt is voor mij duidelijker.
  Abena zal ABSOLUUT NIET reageren op jouw verzoek.
  Daarmee zou hij namelijk te veel boven zichzelf uitstijgen en dat is wel een beetje veel gevraagd van zo'n MUIS.
  Is het misschien mogelijk via de parlementariers van zowel oppositie als coalitie die de laatste tijd zoveel kabaal maken over het sportpaspoort te verzoeken om een initiatiefwet volgens het Haiti model in te dienen.
  Daardoor zou het zeker op de agenda geplaatst moeten worden voor discussie in de DNA.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. echt vaag hoe het met een bepaalde deel van de bevolking ligt kwa ambities ???
  het lijkt echt als of de "nederlandse" surinamers zich drukker maakt over "economische belangen" die de suriprof teweeg gaan brengen voor suriname als zij goed presteren in toernooien voor suriname en dus ook beter voor het volk daar dan voor de surinamers in nederland ??!!
  maar het volk hoor ik op een enkele na niet ,...niemand protesteerd ofzo "what ever "

  BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Abena: 'Geen mening over dubbele nationaliteit'
Abena: 'Geen mening over dubbele nationaliteit'
http://2.bp.blogspot.com/-A-TMeagE6_o/TzLSe4O6snI/AAAAAAAAA30/pze6ExFcAkE/s1600/Paul%2BAbena%252C%2BMinister%2Bvan%2BSport-%2Ben%2BJeugdzaken%252C%2BSuriname%252C%2B2011%2B%25283%2529.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-A-TMeagE6_o/TzLSe4O6snI/AAAAAAAAA30/pze6ExFcAkE/s72-c/Paul%2BAbena%252C%2BMinister%2Bvan%2BSport-%2Ben%2BJeugdzaken%252C%2BSuriname%252C%2B2011%2B%25283%2529.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://www.natiosuriname.com/2012/02/abena-geen-mening-over-dubbele.html
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/2012/02/abena-geen-mening-over-dubbele.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content