'Suriname moet in de keuken van Brazilië kijken'

Een gemotiveerde Excelsior-coach Ricardo Winter (foto) stuurt het aan op eensgezindheid binnen de voetballerij. "Alle neuzen moeten in...


Een gemotiveerde Excelsior-coach Ricardo Winter (foto) stuurt het aan op eensgezindheid binnen de voetballerij. "Alle neuzen moeten in één richting wijzen willen wij ons voetbal ontwikkelen", stelt de ex-bondscoach na deelname aan de achttiende editie 'nationale cursus voor voetbaltrainer' in São Paulo, Brazilië.

Naar wat Winter aangeeft is deze cursus van zeer grote opzet met deelnemers afkomstig uit verschillende werelddelen aangevuld met 180 Braziliaanse trainers uit de verschillende provincies van Brazilië. De cursus had als doel alle facetten van voetbal met name organisatie bij de bond, arbiters, teams en spelers onder de loep te nemen. "Kortweg alles komt aan de orde en het is heel interessant", zegt Winter.

De coach heeft intussen een verslag opgesteld bestemd voor de Surinaamse Voetbalbond (SVB). In zijn verslag belicht hij een aantal zaken, die aan verandering onderhevig zijn, zoals het gebrek aan een goede organisatie op en buiten het veld, het verzorgen van trainingen met een groter volume en de intensiteit daarvan. "Met andere woorden, de duur van de trainingen moeten worden opgevoerd en men zal op een hoger tempo moeten werken. Om dit alles te realiseren zullen wij bij elkaar moeten komen. Het gaat in deze om trainers en andere structuren binnen ons voetbal. We hoeven dan geen goede vrienden te zijn om goed te kunnen samenwerken. Je moet hetzelfde doel voor ogen hebben en professioneel te werk gaan", stelt de coach.

Winter gelooft erin dat Surinamers één vuist kunnen maken wanneer er duidelijke doelstellingen en actieplannen voorop worden gesteld. "Het begint met een goede aanpak -en organisatie. Verder moeten de doelen van bovenop komen. Deze stroomt dan automatisch naar beneden door. De SVB zal in het bijzonder eisen moeten stellen, waar bijvoorbeeld elke jeugdclub over een gediplomeerde trainer moet beschikken. Als de SVB doelen zal stellen denk ik dat een groep mensen zal samenwerken om dingen te realiseren", zegt Winter met zelfvertrouwen. Hij noemt hierbij als voorbeeld de bijéénkomst van de hoofdklasse trainers om met voorstellen te komen ten aanzien van een goed competitiesysteem.

Suriname zou volgens Winter zeker meer in de keuken van Brazilië kunnen kijken. "Ik ben zeer gemotiveerd teruggekomen. Trainers kunnen zeker ernaar toe om ervaring op te doen. Als wij die taalbarrière overbruggen dan moet het wel lukken." Winter wil op basis van de vijf cursusdagen heel voorzichtig zijn met het doen van uitspraken over hoe ver Suriname achterloopt. "Binnen vijf dagen kan je dat namelijk moeilijk vergelijken. Qua theorie zijn wij in Suriname zeer goed onderricht. Wat zij daar in Brazilië zeker meer hebben is de intensiteit. Er wordt twee uren strak getraind in blokken. De frequentie van de trainingen ligt verder op een hoog niveau, waarbij je duidelijk kan zien dat spelers tussen de tachtig en negentig procent werken. Ze trainen twee keer per dag en wel haast elke dag met daartussenin een rustpauze die zij zelf inbouwen. Wat ik bij de junioren heb gezien en dan wel U-23 en U-15 is dat de instelling van de jongens al op die leeftijd heel erg goed is. Ze gaan er echt tegenaan. Hier ligt nauw net het verschil."

Winter zal de opgedane kennis zeker toepassen in de praktijk. Hij zegt intussen te zijn gestart bij zijn club Excelsior met het plegen van bepaalde aanpassingen tijdens de trainingen. "Daarnaast deel ik informatie graag met trainers die dat willen." Wat Winter ook is opgevallen zijn de verschillende coördinatie trainingen die bij de Braziliaanse clubs wordt gedaan. Hij is dan ook bij zijn club en als assistent bij de U-15 selectie gestart met deze trainingen.

In Brazilië wordt erop toegezien dat een trainer zich specifiek moet bezig houden met het trainen van de spelers. "Andere zaken zijn niet voor hem weggelegd. Hij moet slechts les verzorgen. Daarnaast zijn de spelers altijd goed gekleed en zijn de hulpmiddelen voor de trainingen beschikbaar." In Suriname is op het veld meer wedstrijddiscipline vereist en dan met name door in de wedstrijdfuncties gedisciplineerder te voetballen. "We moeten werken aan de discipline, zodat alles goed georganiseerd aan toe gaat", zegt Winter.

Bondscoach Kenneth Jaliens is inmiddels gestart bij de nationale selectie deze zaken door te voeren. Winter gaat echter verder door te stellen dat het niet alleen bij Natio gedaan moet worden, maar moet starten bij de clubs. "Junioren en senioren moeten harder gaan trainen. Want als spelers het niet gewend zijn bij hun club dan is het voor hen vreemd wanneer zij bij de selectie komen. Het lijdt dan tot overbelasting en zorgt voor een kort trainingseffect."

Winter heeft les mogen volgen van grootheden zoals Carlos Alberto Parreira en Muricy Ramalho de huidige coach van Santos talenten Neymar en Paulo Henrique Ganso. Verder ook van René Simões, die Jamaica naar haar eerste WK-eindronde leidde. "Die mannen hebben behoorlijk veel respect voor hun trainers. Als een trainer iets bijzonders heeft gepresteerd wordt hij hoog gewaardeerd en als een soort God beschouwt."

Winter ziet deze uiting van waardering voor enkele trainers, die een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan het ontwikkelen van het Surinaams voetbal, ook eens tegemoet. Hij noemde hierbij enkele namen zoals Ronald Quartier, Ronald Kolf, Stanley Duyser, Stanley Krenten, Frits Purperhart, Edwien Schal, Humbert Boerleider, Tito Rodrigues, Iwan ‘Pietje’ Fränkel, Roy Vanenburg, Robby ‘Bob’ Hertzberg, Siegfried Rustenberg, Arnold Berenstein en Ricardo van Throo.

COMMENTS

BLOGGER: 5
 1. dit is allemaal wel leuk en goed bedoeld maar snappen zij in suriname de basis niet ??
  ja kan nog zo hard trainen en intensief en betere truckjes en bla die bla die bla...maar waar het essentieel omgaat is de hoeveelheid dat men gaat trainen,...dus als messi maar 2 keer per week traint, de afgelopen 10 jaar dan was hij 4 keer slechter...en hij is al een uitzonderlijk talent, dus kan je nagaan de "normale" voetballers...zolang onze jongens niet meet kunnen trainen dan 2 keer of zlef meer dan 3 keer dan houdt het op men moet 4 keer trainen minimaal om potten te kunnen breken in de carribische zone...die niet eens als de sterkste wordt aangeduidt..dus proffesionaliseren ....en als dat niet kan dan gewoon de hoofdklasse zo laten voor wat het is, maar wel de suriprof laten invliegen...en hun ding laten doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het eens met Smith.

  Ik heb het ook al eerder gezegt,Brazilie is geen Suriname!Het is inderdaad allemaal leuk en aardig,maar brazilie heeft GELD!!Je moet GELD hebben om het voetbal te professionaliseren.Brazilie staat totaal niet in verhouding met Suriname,Brazilie is groot,heeft bijna 200 miljoen inwoners en kan zelf voor de kosten opdraaien!Suriname is totaal niet in staat dat zelf te doen!Nee,laten we ophouden met dergelijke fatamorgana's,de enige manier is om de Suriprofs te betrekken in deze zaak!Seedorf had al een mooi plan,maar hij werd tegengewerkt door de SVB zelf!

  Zo lang er geen geld is,kan je ook niet verwachten van de Surinaamse lokale voetballers dat ze meer gaan trainen,ze hebben immers hun baan/school waar ze naar toe moeten gaan en zolang dit probleem niet opgelost word,kan je kijken naar Brazilie of welk ander groot voetballand zoveel als je wil,het zal geen zoden aan de dijk zetten!

  De KERN problemen moeten eerst aangepakt worden,er moet een kapitaal injectie zijn (zoals Seedorf dat wilde doen) en dan pas kun je verder eventueel nadenken over professionaliseren van het voetbal in Suriname!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @anoniem van hierboven,klopt ook wat jij zegt...precies wat jij zei; el presidente" alias Clarence Seedorf wou de boel omgooien en dan waren nu nog in de race voor het WK.
  weten jullie dat zelfs top landen als brazil of een italy gebruik zouden maken van Seedorf zijn expertise,..!!! maar nee WIJ surinamers denken weer van die gasten aan de andere kant van de ocean moeten ons niks komen zeggen...(ook al zijn wij mede surinamers).liever verliezen en als degradatie kandidaat en kanonnen vlees voor de andere landen fungeren, dan een gevreest tegenstander zijn voor de andere landen, met behulp van andere mensen, let wel kennis van "andere(nederlandse)" surinamers.

  niet eens van "vreemde mensen" bv een griek of een turk ofzo,..wat in mijn ogen ook zeer welkom is en beter dan een idioot die geen kennis heeft maar toevallig wel een "surinaamse" surinamer is.

  nee zolang de bond surinamers over de wereld als geen surinamer beschouwd en niet open staat voor andere visie..dan alleen de tunnel visie vsn de SVB,..glijden wij af naar het nivo van monserrat die laatste staat,..als wij er al niet zijn...

  en de U15 en U23 ten spijt het is leuk om daar te investeren als ze kunnen door groeien nadta ze de U23 hebben gepasseerd...maar dan stop het omdat men moet werken want er is geen geld!! en ook al is er geld de mensen die er zitten fokken het op,..dus dan maakt het investeren niks uit omdat het toch verloren gaat als die boys voor de senioren moeten uitkomen en uiteindelijk gaat het om de prestaties van de senioren,..

  de u15 en u23 is een kweekvijver voor de senioren omdat de prestaties van de senioren zetten jouw land op de wereld kaart...
  dus zonder de suriprof moet men betalen en dan kunne de spelers meer trainen en kan je pas je ding gaan doen..en nogmaals suriname is geen brazil!!

  kijk om te beginnen in de keuken van antigua of guyana, die al 2 keer verder zijn dan Su..?? hoe kan dat met minder inwoners..en met net zoveel geld in de kas als Su ?? dan kan Su eerst daar beginnen...(let wel, dit is als men zonder de suriprof wil voetballen, wil Su met de SP gaan voetballen dan kan men 10 stappen overslaan)...en als Su deze 2 landen is voorbij gestreefd dan kan je verder kijken naar chili of een peru of een ecuador...ect. ect.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoy alle mensen van dit forum, wens ik een fijne kerstdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zeg ook dat geld erg belangrijk is, Ik heb een zoo 15 jaar oud en ik zie hoe hard hij werkt om Amerikaans voetbal in school te spelen. Hoe serieus hij is and hoeveel passion hij heeft. Daarnaast bied die school echte dure equipment aan om die kinderen fisiek op te bouwen. Ik denk dat die professionele aanpak van sport misschien met school programma's moet beginnen, goed eten, goede equipment, speciale sport medische professionals. Ik denk niet dat het maken van sport mannen met een voetbal club begint. Als ho elk kind in the USA weet dat als hij hard werkt kan hij eens in de MLB, NFL of NBA spelen en dat begint al met 4 jaar oud

  BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: 'Suriname moet in de keuken van Brazilië kijken'
'Suriname moet in de keuken van Brazilië kijken'
http://3.bp.blogspot.com/-qCgongD6Y0s/TvIQtmlYTcI/AAAAAAAAAy8/fEsPq-045ao/s1600/Ricardo%2BWinter%252C%2BTrainer%252C%2BSuriname%252C%2B2011.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-qCgongD6Y0s/TvIQtmlYTcI/AAAAAAAAAy8/fEsPq-045ao/s72-c/Ricardo%2BWinter%252C%2BTrainer%252C%2BSuriname%252C%2B2011.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://www.natiosuriname.com/2011/12/suriname-moet-in-de-keuken-van-brazilie.html
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/2011/12/suriname-moet-in-de-keuken-van-brazilie.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content