Aansluiting bij CONMEBOL past bij nieuwe tijd

Column [OenaSur] - Iedereen die een liefhebber is van voetbal en deze tak van sport een warm hart toedraagt, weet dat er iets moet verande...


Column [OenaSur] - Iedereen die een liefhebber is van voetbal en deze tak van sport een warm hart toedraagt, weet dat er iets moet veranderen aan het niveau in Suriname. Hoe het moet gebeuren is in vele ideeën naar voren gebracht en in plannen beschreven door de Surinaamse Voetbalbond (SVB) en anderen. Wat de reden is dat vele zaken niet van de grond zijn gekomen, zal hier niet de leidraad zijn. Aansluiting bij de Voetbalbond van Zuid-Amerika (CONMEBOL) is één van de opties dat voor ontwikkeling in het Surinaamse voetbal kan zorgen.

Het zou Suriname vooruit helpen om haar rechtmatige plaats in te nemen tussen de andere Zuid-Amerikaanse landen. Gezien de steeds nauwere banden die worden gesmeed tussen de landen, op welk gebied dan ook, is het voor de SVB van belang, om na de aansluiting van Suriname bij de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (UNASUR) in 2010, haar visie bij te stellen richting de buurlanden.

De aansluiting van de SVB bij CONMEBOL, levert alleen maar voordelen op. Het belangrijkste is dat men verzekerd is van deelname aan het Zuid-Amerikaans kampioenschap (Copa América). Dit zal impact hebben op alle fronten, zoals op de voetballende jongeren en de bereidwilligheid van de Suriprofs om op een sterk toernooi aanwezig te willen zijn. De sponsoren zullen graag bereid zijn meer te besteden, omdat er dan continuïteit ontstaat. De nationale ploeg kan zich rustig voorbereiden op de toernooien. Spelers kunnen eventueel een contract in de wacht slepen bij buitenlandse clubs. De liefhebbers zullen zeker weer terugkeren naar het stadion, omdat er tegen tegenstanders wordt gespeeld met een internationale naam. Daarnaast zijn clubs in de gelegenheid om aan diverse toernooien, zoals de Copa Libertadores, deel te nemen om zo inkomsten te verwerven.

De keuze om lid te worden van de huidige structuren, lag indertijd voor de hand, vanwege de toenmalige geopolitiek en cultureel was er een sterkere overeenkomst met het Caribisch gebied. Daarbij was wijlen André Kamperveen één van de oprichters van de Caribbean Football Union.

Mag Suriname bij CONMEBOL?
Jawel, ten eerste omdat het een Zuid-Amerikaans land is en ten tweede is het geen geheim, dat de Wereldvoetbalbond (FIFA) graag ziet, dat iedereen in zijn eigen regio voetbalt. Wat dat betreft vallen Suriname, Guyana, Israël en Australië in het rijtje van landen die eigenlijk buiten hun zone spelen. Vanwege eerder genomen beslissingen, zo ook in het geval van Guyana, zijn deze zaken in de achter ons liggende jaren zo gelaten. Aangezien Suriname en Guyana zelf nu hun eigen beleid bepalen, is aanmelding een normale zaak.

Kan men worden geweigerd?
Neen, het zijn Zuid-Amerikaanse landen en leden van UNASUR, al spreken ze andere talen. Aansluiting bij CONMEBOL betekent niet dat ineens het land Spaans of Portugees moet gaan spreken. Deze landen (SU & GU) zijn indertijd op politieke gronden lid geworden van de huidige structuren en hebben het recht die in heroverweging te nemen. Ook zou het de doelstelling van de UNASUR, namelijk die van gezamenlijkheid en integratie tegen spreken. Conform informatie van de FIFA heeft Suriname nog nooit een officiële wedstrijd gespeeld tegen een ander Zuid-Amerikaans land. Tussen de regels door kan worden gelezen, dat de FIFA graag ziet, dat Suriname zijn contacten met de buurlanden gaat verbeteren en hier liggen de mogelijkheden.

Hoe denkt CONMEBOL hierover?
Omdat er nog geen officieel verzoek tot toelating is ingediend, doet zij geen uitspraken, maar laat blijken dit wel serieus op te nemen. De aanmelding verstevigt namelijk ook de positie van CONMEBOL binnen de FIFA. Het zou kunnen resulteren in een extra plaats bij WK-kwalificaties.

Wist u dat het idee van de U-15 structuur afkomstig is van CONMEBOL en overgenomen is door de FIFA?
Het Zuid-Amerikaans kampioenschap voor de U-15 is op dit moment het populairste toernooi en levert 4 plaatsen op bij de WK voor U-15. Het toernooi wordt om de twee jaar gehouden en de volgende editie is in 2013. Het zou een mooi moment zijn om aan de U-15 en het hoofdtoernooi Copa América in 2015 deel te nemen, uitgaande dat een aanvraag tot toelating binnen twee jaar gebeurd.

Er zijn nog veel zaken die de SVB (Suriname) als kleine bond voordeel kunnen bezorgen, indien men het initiatief wil nemen om contacten te leggen. Wie is tegen een visitekaartje Suriname-Chili? Intussen kan Suriname gewoon zijn verplichtingen blijven voldoen in de huidige structuur, tot het moment van toetreding. Als de SVB inkomsten wil genereren, dan is deelname aan het Zuid-Amerikaans kampioenschap een voorliggende optie. Bovendien kan een ploeg aangevuld met de Suriprofs, weleens een gevreesde tegenstander worden. Laten wij eindelijk kijken naar onze buren en van hen leren, want we horen erbij. Suriname is CONMEBOL. Eindelijk thuis.

COMMENTS

BLOGGER: 12
 1. alles mooi geschreven.

  maar eerlijk gezegd, hoe kan SU tegen die CONMEBOL landen spelen met een positive uitslag? en wij kunnen niet eens winnen van dominican rep. en heeft veel moeite met kaaimaneilanden. hoe in hemelsnaam is aansluiting bij CONMEBOL op dit moment goed voor ons? het gaat meer dan op de velden. het gaat meer buiten velden. zakkelijk en op een professional manier alles te doen. en op dit moment is dat niet SU. een nieuwe frisse wind (seedorf) moet het doen. regering moet ook alles met sport serieus nemen en pro-activ doen. niet wachten tot alles voorbij is (minister abena) voordat een uitsprak is gemakt.

  zonder SuriProfs is het beter dat SU alleen meedoet aan digicel cup toernooi of abcs toernooi.

  als ik eerder zegt is onze enige voetbal trots dit jaar de prestaties van u20/u23 ploeg. ik hoop dat zij het laatste rond halen van olympischespelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. TJaa wat moet ik hiervan vinden.

  laten we nou maar eerst zien de suriprofs een paspoort te verlenen danpas naar de connebol toestappen want met dit structuur en team wat we tot ons bischiking hebben nee dat gaat fout.

  Vraag e.davids om scout voor suriname te worden in nederland laat hij de beste surinaamse jongens voor jullie uitzoeken en stuuren.

  zelfs 3e klas amateur niv. in nederland is beter dan in suriname .
  zelfs als je jongens van 3e klas amateur niveau naar suriname stuurt zal je het verschil zien.

  maargoed eerst maar de sportpaspoort danpas praaten we verder.

  succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kijk,ik ben op zich niet tegen het CONMEBOL plan zoals hier weergegeven.Maar toedreding tot de CONMEBOL is meer iets voor een langertermijn aanpak.Als Suriname nu zou toetreden,dan worden we meteen in de kiem gesmoord.Het gaat veel te lang duren eer dat de amateurs het nivo van de Zuid Amerikaanse landen heeft bereikt.Nee,laten we eerst met de Suriprofs in CONCACAF verband die kleine flut eilandjes verslaan plus Mexico en USA en zodra die doelstelling is behaald pas denken aan toetreding tot CONMEBOL.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. nee met de suriprofs kunnen wij gewoon winnen van iedereen in zuid - amerika , en alleen tegen brazillie en argentina verliezen of gelijk spelen en soms ook winnen , ..dus dan is het no spang,...dus als dat geregeld is de sport paspoort,kunnen wij ons aanmelden voor CONMEBOL en dan tot die tijd dan wordt het alleen het carribische zone...en buiten het veld moeten er echt een wisseling van de wacht komen....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. CONMEBOL is een te ver van onze bed show. Niet eens in CFU, laat staan in CONCACAF, kunnen wij een potje breken. En, dit is al tientallen jaren zo. Het is prioriteit dat de A-selectie van Suriname eerst op een bepaald niveau speelt voor enkele jaren. Dat niveau zal tenminste Costa Rica, Mexico of de de USA moeten zijn. Met de inzet van de Suriprofs is het mogelijk, maar niet zeker.

  Vervolgens zullen de uitnodigingen van Zuid Amerikaanse teams automatisch komen. na enkele krachtmetingen dan kan SVB de overstap doen.

  Ik heb deze discussie reeds eerder gehad , weet niet meer met wie hier maar als het zo is dat Suriprofs hebben aangegeven dat ze alleen willen spelen als SVB naar CONMEBOL gaat dan is het iets anders, maar als dat niet het geval is, laten we CONMEBOL uit onze hoofd halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. nee voorlopig zeker niet,eerst regelen dat de suriprofs voor Su spelen, een nieuwe stadion met een capaciteit van 25 duizend toeschouwers,en tenminste de semi prof status invoeren ,,anders gaan we ons zelf belachelijk maken..en nog iets een veld zonder beschuit gras,wordt nergens in z-amerika meer op gespeelt,,,,,,,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. CONMEBOL zeker nog niet. We kunnen erover pas denken als de regering de sportpaspoort of de dubbelnationaliteit invoert. Verder moet ons voetbal over stappen van amateur naar prof. Trouwens de CONMEBOL is veel zwaarder competitie dan de CONCACAF competitie. Het is beter dat Suriname in de CONCACAF blijft, maar wel met de SURIPROFS erbij. Trouwens wat is gebeurt met de handtekening actie en petities aan de regering, DNA en ministers???????? Wanneer komt dat? Of gaan we weer over 4 jaren erover nadenken?? We moeten nu alles doen!!!!!! Nu of nooit!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Suriname is een klein land qua bevolking.

  Ik ben zelfs jaren actief voetballer van natio geweest. gelukig heb ik naast voetbal ook steeds gedacht aan me toekomst en dat was echt geen voetbal.

  Naast Suriprof( dubbele paspoort) moet ook hier het voetbal omhoog.

  Suriname heeft het geld niet en sponsors zijn er niet. Misschien dat conmebol een aantrekkingskracht kan zijn, maar cfu zeker niet.

  ik vraag me altijd af waar al dat geld vandaan gaat komen als men prof voetbal hier wilt hebben. Zeker weten dat het geld wat je met voetbal zal verdienen meer als een bij baantje gezien moet worden want je gaat niets ervan overhouden.

  Ik heb het voorrecht gehad om met natio naar cuba te gaan en ben altijd onder de indruk geweest van Cuba hoe zij met weinig middellen grote sportprestaties hebben weten te behalen. Ik denk niet metteen aan voetbal dan.

  Misschien moeten we hun aanpak bestuderen, is de moeite waard.

  Wat denken jullie van een scholen/sport complex die speciaal opgezet wordt voor sporters met talent.

  Suriname heeft toch nog behoefte aan meer scholen en sport accomodaties. Waarom dan geen school/sportcomplex.
  De overheid zal de leerkrachten en trainers moeten betalen. Leerkrachten betalen ze al sowieso en misschien kan dan een fonds zorgen voor de extra kosten zoals die van staatsolie.

  Het zal zo veel minder kosten om de talenten van alle taken van sport te ontwikkelen. Je hebt ze bij elkaar en kan gericht te werk gaan. Ze zijn dan altijd in training en zie Suriname dan in een snel tempo de talenten ontwikkelen.

  Suriname zal bijvoorbeeld bij de inter guyanese spelen onze buren een afgedonderd pakslaag geven.

  Ben er zeker van dat over een jaar of vier Suriname sterke jeugd elftallen op de been kan brengen en als dat van suriprofs ook geregeld wordt hebben we over 6 jaar keuze zat om een sterke selectie te vormen met de beste natio en suriprofs voetballers.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Moeten ze in Unasur en Mercosur, ondertekenden zij de overeenkomst in Uruguay, als je de overeenkomst niet, het wordt tijd dat Suriname en Guyana, kan de CONCACAF en CFU vertrekken, kunnen worden verwelkomd in het Conmebol, zou het totaal van 12 teams uit Zuid-Amerika.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een vraag, duidelijk te lezen dat Guyana en Suriname, in geslaagd om lid worden van de Conmebol, het is tijd dat ze zijn 12 teams in Zuid-Amerika, en verander het formaat als een Europeaan, zou zo zijn, 12 teams uit Zuid-Amerika, speelde in de tabellen 6 van 6 posities. en tot 4 totaal en 3e plaats play-off om te beslissen wie gelederen te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. CONMEBOL, CONMEBOL, CONMEBOL, CONMEBOL, Conmebol, Conmebol, Conmebol, Conmebol, Conmebol, Conmebol, Conmebol, Conmebol, Conmebol, Conmebol, Conmebol.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Suriname-chili,Suriname-argentinie , prachtig toch.

  BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Aansluiting bij CONMEBOL past bij nieuwe tijd
Aansluiting bij CONMEBOL past bij nieuwe tijd
http://3.bp.blogspot.com/-nhJMutjvddE/TskJer0Vl9I/AAAAAAAAAuc/F5LLCnGHkno/s1600/Surinaamse%2BVoetbalbond%252C%2BCONMEBOL%252C%2BLogo%252C%2B2011.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-nhJMutjvddE/TskJer0Vl9I/AAAAAAAAAuc/F5LLCnGHkno/s72-c/Surinaamse%2BVoetbalbond%252C%2BCONMEBOL%252C%2BLogo%252C%2B2011.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://www.natiosuriname.com/2011/11/aansluiting-bij-conmebol-past-bij.html
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/2011/11/aansluiting-bij-conmebol-past-bij.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content