Suriname een potentiële grootmacht in voetbal

Met ruim 170 voetballers in de Nederlandse en andere Europese profcompetities zijn mensen van Surinaamse afkomst goed vertegenwoordigd in ...


Met ruim 170 voetballers in de Nederlandse en andere Europese profcompetities zijn mensen van Surinaamse afkomst goed vertegenwoordigd in het profvoetbal. Het Zuid-Amerikaanse land is een bron van voetbaltalent, dat al jaren waarneembaar is op zowel de Nederlandse als de Europese velden.

Wereldtoppers als Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Clarence Seedorf en Edgar Davids zijn geboren in Suriname of hebben hun roots liggen in de voormalige kolonie van Nederland. Het zou een kwestie van tijd moeten zijn voordat Suriname een gevreesd team is in de wereld. Of toch niet?

Het is een bekend verhaal. Surinamers verruilden vanaf de jaren zeventig massaal het eigen land voor Nederland in de hoop op een betere baan en een betere toekomst. Grootste redenen waren de onafhankelijkheid in 1975 en de militaire coup, waarna Desi Bouterse als dictator over het land heerste. Waar eerst werd gedacht dat de meesten wel in de loop der tijd zouden terugkeren, vestigde zich een grote groep definitief in Nederland. Aangezien het grootste gedeelte van de migranten verkoos om te blijven, konden de meesten met succes een Nederlands paspoort aanvragen. Het talent voor voetbal bleek bij vele van de migranten en nakomelingen in de genen te zitten, waardoor de Nederlandse competities de opstap bleken voor Surinaamse talenten.

Waar de Eredivisie behoort tot de sub-top van de Europese competities, lijkt Suriname met de vele afvaardigingen perfect te zitten op internationaal gebied. Een politiek probleem belet het nationale elftal van Suriname er echter van om zich te kunnen meten met de beste teams uit de wereld. Geen enkele speler uit het Nederlandse profvoetbal is momenteel speelgerechtigd om uit te komen voor het 500.000 inwoners tellende land, vanwege het feit dat zij beschikken over slechts een Nederlands paspoort. Zonder de mogelijkheid om talent met Surinaamse roots te selecteren voor het nationale elftal, is het land afhankelijk van de lokale voetballers. En dat, terwijl een Caribische streekgenoot als Trinidad & Tobago zich naar hartelust kan versterken met spelers die 'slechts' over het bloed beschikken. Met een colonne aan spelers uit de Engelse profcompetities bereikte de eilandengroep zeer verrassend de eindronde van het WK 2006.

Kenneth Jaliens, bondscoach van Suriname, heeft door de paspoortenregeling de vrijwel onmogelijke taak om de voormalige Nederlandse kolonie zo ver mogelijk te loodsen in het WK-kwalificatietoernooi. In de strijd om plaatsing bij de beste 6 landen van Noord-, Midden-Amerika en het Caribisch gebied moet de keuzeheer het vooral doen met spelers die uitkomen in de SVB-Hoofdklasse, de hoogste divisie in Suriname. Geen één speler verdient zijn geld buiten de landsgrenzen. Het overgrote deel van de selectie bestaat uit studenten, brandweermannen, militairen en ambtenaren. Jaliens, tevens oom van Wisła Kraków-speler Kew Jaliens, betreurt de regelgeving. "Wanneer je Suriname verlaat om in Nederland op zoek te gaan naar een beter bestaan, ben je direct niet meer speelgerechtigd voor ons nationale team. Het betreft een wet die al een tijd geleden is opgesteld. Het weerhoudt ons er van om ons te profileren als een waar voetballand."

Ook Dennis Purperhart (42) is teleurgesteld in de huidige regelgeving. De oud-spits van Suriname speelde in het verleden onder meer voor Haarlem en RKC Waalwijk. In zijn periode als profvoetballer werd hij niet geselecteerd voor het Surinaamse elftal, maar toen hij in 1996 voor een jaar terugkeerde naar Robinhood kwam hij weer in beeld. "Er waren in mijn profperiode wel plannen om Nederlandse jongens te strikken voor het nationale elftal. Het bleek echter een heel gedoe met paspoorten. De meeste Nederlanders met Surinaamse roots hebben geen Surinaams paspoort meer, waardoor zij niet speelgerechtigd zijn voor het nationale team. Ik had wel een Surinaams paspoort, maar de meesten niet. Daardoor vielen eigenlijk alle plannen in het water."

Zelf organiseerde de 28-voudig international (14 doelpunten) een avond om profvoetballers met Surinaams bloed te peilen over een mogelijke interlandcarrière bij Suriname. "Er waren een aantal geïnteresseerden die graag voor Suriname uit wilde komen." De meeste genodigden mochten niet vanwege het ontbreken van de Surinaamse nationaliteit, maar er waren uitzonderingen. "Jongens als Kew Jaliens hadden de werkelijke interesse om voor het Surinaamse elftal uit te komen. Kort daarna kwam hij echter in beeld bij het Nederlands Elftal, waardoor ook hij niet heeft gekozen voor Suriname. Van dat soort spelers kan het nationale elftal dus geen gebruik maken. Dat is zonde."

De dragende spelers waar de natie zijn hoop momenteel op moeten vestigen, zijn mannen als Emilio Limon, aanvaller Stefano Rijssel en Giovanni Drenthe, een jongere neef van Real Madrid's Royston Drenthe. In de tweede WK-kwalificatieronde moet de huidige nummer 110 van de FIFA-wereldranglijst, dat United Arab Emirates voor zich moet dulden maar boven Azerbaijan staat, het opnemen tegen de Cayman Islands, Dominican Republic en het sterke El Salvador. Indien er overleeft wordt, zijn o.a. Mexico en Costa Rica de gevreesde opponenten in de derde ronde.

COMMENTS

BLOGGER: 10
 1. ik ben heel teleur gesteld in het nieuwbeleid dat de SVB nu wil gaan voeren,want ik heb ook onder jaliens gediend als speler van VOORWAARTS,hoe belangrijk is een topschoorder? want als je een nationale selec. gaat opstellen zonder de topschoorder van digicelhoofklasse hoe serieus moeten we deze NATIO nemen? want qua voetbal is deze Selectie niet opgewassen tegen El salvador ik heb al die westrijden tijdens de GOLD CUP live gekeken we maken geen enkele kans,IK HAD GEDACHT DAT IEMAND IN DE HUIDIGE REGERING VAN DE REPUBLIEK SURINAME EEN VOETBAL HARD HAD OM TE ZEGGEN JONGENS HIER JULLIE MOGEN VOOR SUR UITKOMEN,MAAR IK ZIE NIEMAND EEN WK GAAT WEER VERLOREN VOOR SURINAME JAMMER.BLAKA BOI.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het helemaal met je eens. Ik vind dat we onze beste spelers moeten opstellen, ongeacht hoe oud ze zijn. Een toernooi als het WK moet je niet gebruiken om de jeugd te ontwikkelen. Spelers als Amaktie Maasie (19 doelpunten) en Ives Vlijter (13 doelpunten) hebben veel doelpunten gemaakt in de competitie, zij verdienen een kans in de voorselectie. De jonge jongens als Rijssel, Drenthe, Banetti, Pinas etc. die zich al hebben bewezen is voldoende jeugd voor de A-selectie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. kan iemand zegge wat er aan de hand is met limon en christoph?? waaroom zijn ze niet in natio??

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Raj, bedankt voor de info en je betrokkenheid. Alhoewel ik in het buitenlamd woon, ben ik altijd, op grote afstand, fan van natio geweest. Alles ten spijt, paspoort of niet, er is geen geld. Right. De bond is toch een afspiegeling van voetballend Suriname. Right. Zij zorgt voor de uitstraling naar buiten (hierbij alles inbegepen, contacten, sponsors). Right. Als bij de oproep van de bondcoach,volgens info op deze site, maar 15 van de 33 op komen dagen, dat zegt mij dat de bond geen plan heeft, misschien wel op papier. Als men niet in staat is om dagvergoedingen serieus te regelen, want dit gebeurt elke keer, wat is dan het beleid van de bond. De kwalificatie van 2010 gaf toch hetzelfde beeld: geld bij elkaar sprokkelen en dan kijken waar we komen. Morgen heeft meneer Calcio een Surinaams paspoort en meldt zich bij de bondcoach voor een wedstrijd in oktober. Heeft de bond geld liggen om hem 4 dagen te betalen, als is het 100 euro per dag? Let's be real. Right. De bond zal moeten lopen, desnoods door heel Zuidamerika, om steun voor de SVB zien te verwerven en contacten te leggen. (In mijn hart wil ik dat SU zich aansluit bij CONMEBOL, daar hoort ze thuis. Ik kom andere keer hierop terug)Stop met het wachten op mijn zoon en zijn neefjes, om het Surinaams voetbal naar een hoger niveau te tillen. Niemand zal zomaar miljoenen in natio pompen, als de bond niets te bieden heef. De woorden van de hardwerkende Stefano Rijssel gaven al aan, dat het vuur niet bij al de spelers brand. Al ben je amateur, je krijgt de kans om je te bewijzen. Maar geven zij zich echt? Wat is hun eigen inbreng in dit totaal aan trainingsuren privé? Misschien moet er een open selectiebeleid plaatsvinden, inclusief NIET bij een club of BOND aangesloten spelers. Als de anderen om diverse redenen afhaken, laat een ander dan echt proberen zijn plaats in natio te verdienen. Geen enkel nationaal elftal ter wereld verdient NIET gemotiveerde spelers, amateurs of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. SVB heeft een duidelijk probleem, die ze niet kan oplossen. Ik vraag me soms af of de president Bouterse een oplossing heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. HE RAJ.IK HEB ONDER JALIENS GEDIEND ALS SPELER VAN VOORWAARTS HIJ HEEFT DUIDELIJK PROBLEEM MET SPELERS DIE UIT DE BINNENLAND VAN SURINAME AFKOMSTIG ZIJN,2008 WAS IK IN SUR EEN WESTRIJD VAN NATIO GAAN KIJKEN TEGEN EC FLAMMINGO UIT BRAZILE IFENILDO VLIJTER OUDERE BROER VAN IVES VLIJTER WAS TOP SCHOORDER VAN SURINAME ZAT NIET IN NATIO,IK VROEG AAN HEM WAAROM BEN JE NIET GESELECTEERD? HIJ ZIJ DAT JALIENS TEGEN HEM ZIJ DAT HIJ WAKTIE BAL SCHOORD, DUS IK WEET DAT ONDER HEM WORD NATIO NIET BETER,IK VINDT DAT WINTER DOOR MOEST GAAN MET NATIO MET DIE SPELERS DE DIGICEL CARIBEAN CUP GESPEELD HEBBEN AAN GEVULD MET EEN PAAR TOP TALENTEN VAN SURINAME,EEN TIJDJE SELECTEERDE HIJ GEEN SPELER VAN INTERMOEGOTAPOE WAT DE PREBLEEM WAS WEET IK NIET MAAR IK KEN JALIENS DOOR EN DOOR,IK HEB GEEN GOED GEVOEL VOOR DEZE SELECTIE HET IS TIJD VERLIEZEN,JE KAN EEN QUALIFICATIE NIET GEBRUIKEN ALS OEFEN WESTRIJD VOOR 2018 DAT KAN NIET.BLAKA BOI

  BeantwoordenVerwijderen
 7. SVB,Minister v Sport,Oom Desi,DNA.....Ziet u dan niet hoe wij hunkeren naar prestaties.Wat is uw aandeel om onze jongens die hun brood in Europa verdienen te selecteren?Waarom is het mogelijk voor landen als Ghana,Ivoorkust,Togo,Mali,Marokko,Jamaica.Trinidad & Tobago,Canada,USA.....YOU NAME IT.Wat is uw werkelijke aandeel.....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. EL Salvador had vorige week een oefeninterland tegen Venezuela in winst omgezet.De ontmoeting tegen Kameroen werd afgelast,maar tegen Argentinie gaat wel door.Dit zijn de voorbereidingen van El Salvador naar de wedstrijd tegen Suriname toe ivm de voorronde WK-2014.Dus Suriname,Cayman Island en de Dominicaanse Republiek zijn gewaarschuwd.En tegen welke landen gaat Suriname oefenen?Ow ja,tegen Takdierboys,Coroniaanse selectie en misschien tegen Oema-Soso.En zo willen wij El Salvador verslaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hahahaha el salvador speelt al op wk niveau,venezuela speelde gelyk tgen braz in copa america,en el salvador wint van venezuela,,,,weettt j wat dat betekent voor suriname????suriname gaat de schade zo laag mogelyk mute houden

  BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Suriname een potentiële grootmacht in voetbal
Suriname een potentiële grootmacht in voetbal
http://1.bp.blogspot.com/-6yuw1TXFWuE/TkvfQQGy7VI/AAAAAAAAAg8/ITbiWsoQB7E/s1600/Edgar%2BDavids%252C%2BFrank%2BRijkaard%252C%2BClarence%2BSeedorf%252C%2BSuriname%252C%2B2001.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-6yuw1TXFWuE/TkvfQQGy7VI/AAAAAAAAAg8/ITbiWsoQB7E/s72-c/Edgar%2BDavids%252C%2BFrank%2BRijkaard%252C%2BClarence%2BSeedorf%252C%2BSuriname%252C%2B2001.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://www.natiosuriname.com/2011/08/suriname-een-potentiele-grootmacht-in.html
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/2011/08/suriname-een-potentiele-grootmacht-in.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content