zaterdag 9 juli 2011

SVB moet 'donatie van Bin Hammam' teruggeven


Marc Cavaliero, secretaris van de ethische commissie van de Wereldvoetbalbond (FIFA) heeft de SVB in een brief gevraagd 40.000 US dollar terug te geven. De Caribische Voetbalunie (CFU) gaf dit bedrag aan vertegenwoordigers van de Surinaamse bond en andere leden van de CFU. Een klokkenluider binnen de CONCACAF tipte de leiding van de FIFA dat de giften bedoeld waren om de CFU-vertegenwoordigers te bewegen tijdens de verkiezingen bij de FIFA hun stem uit te brengen op Mohamed Bin Hammam (foto).

De ethische commissie zegt tot dit besluit te zijn gekomen na een hoorzitting met SVB-voorzitter Louis Giskus in Zurich, waarbij Giskus vasthoudt aan goeder trouw en gezegd heeft het geld geparkeerd te hebben, totdat de commissie een oordeel geeft over de status daarvan.

Giskus had tijdens de hoorzitting gezegd te zijn afgegaan op het vertrouwen van Jack Warner, een van de vice-presidenten van de FIFA die heeft goedgekeurd dat het bedrag, een laptop en beamer aan de lidlanden werden gegeven. Cavaliero complimenteerde Giskus in de brief voor de openhartige wijze waarop hij de gebeurtenissen in Trinidad bij de schenking van de CFU heeft verwoord en meegewerkt heeft aan het onderzoek.

De SVB gaf gisteren opdracht aan een bank in Suriname het geld over te maken naar de Credit Suisse, een Zwitserse bank. Het SVB-bestuur heeft aan de ethische commissie gevraagd wat de status is van de laptop en de beamer die ook zijn meegegeven met het geld. In reactie hierop heeft de commissie onmiddellijk laten weten dat de laptop en beamer niet teruggegeven hoeven te worden.

Giskus: "We hebben bij de ethische commissie met een rein geweten een waarheidsgetrouw verslag gegeven, dus wij vermoeden dat de mensen van de ethische commissie de zaken die wij naar voren hebben gebracht op hun juistheid hebben getoetst en ik denk dat zij geen andere zaken hebben geconstateerd dan wat wij naar voren hebben gebracht. Wij hebben duidelijk gemaakt dat als er vraagtekens zijn over de valse bedoeling die Warner heeft gehad om de gelden te geven wij er onmiddellijk afstand van wensen te doen. Wij willen als organisatie en persoon niet langer mee leven. Trouwens in onze jaarverslagen kunnen we alle middelen en dus ook donormiddelen verantwoorden. Daarom willen we niets van doen hebben met oneigenlijke middelen als na onderzoek blijkt dat er een smet op is."

De hele commotie over de 40.000 US dollars ontstond toen vertegenwoordigers van de CFU een propaganda-bijeenkomst hadden bijgewoond van de FIFA-presidentskandidaat Mohamed Bin Hammam op 10 en 11 mei in Trinidad in aanloop naar de verkiezingen bij de FIFA. Na afloop van de bijeenkomst zijn enveloppen met een groot geldbedrag, een laptop en beamer, in handen gestopt van de vertegenwoordigers. Aan hen werd gezegd dat de beamer en laptop afkomstig zijn van de CONCACAF, het geld van de CFU en deze bestemd waren voor ontwikkeling van de voetbalsport in hun land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games