vrijdag 22 juli 2011

SVB bereidt zich voor op WK-kwalificatie


Een bondscoach is er nog niet en Suriname's beste voetballers hebben ook nog geen 'oproeping' ontvangen, maar de Surinaamse Voetbalbond (SVB) begint zich inmiddels voor te bereiden op de reeks kwalificatiewedstrijden voor het WK in 2014. De commissie nationale selecties buigt zich volgende week over de benoeming van de technische staf. Daarna is het volgens SVB-directeur Gordon van Sichem hoog tijd om spelers te selecteren en een trainingsprogramma op te stellen.

De tijd begint immers te dringen. Het Surinaams voetbalelftal speelt tussen 2 september en 15 november zes wedstrijden in de tweede ronde van de WK-kwalificatie. Volgende week zaterdag vindt de loting plaats in Rio de Janeiro en dan worden de drie tegenstanders bekend tegen wie een uit- en thuiswedstrijd wordt gespeeld.

Waarom de voetbalbond niet eerder aanstalten heeft gemaakt om de A-selectie klaar te stomen voor de WK-wedstrijden? Volgens Van Sichem heeft de SVB niets vernomen van de wereldvoetbalbond. Alleen de datum van de loting in Rio was bekend. Verder verwijst de SVB-directeur naar de krappe financiële situatie: "Elk lidland ontvangt jaarlijks een vast bedrag van de FIFA om zich voor te bereiden op de WK-wedstrijden. Ik meen iets van 250 duizend US dollar. Maar dat is bij lange na niet genoeg. Het kost ons alleen al 30 duizend SRD per maand om de nationale selectie te laten trainen. Maar intussen hebben we ook de U-23 selectie die zich probeert te plaatsen voor de Olympische Spelen. Terwijl het damesteam vorige maand ook een kwalificatietoernooi heeft gespeeld."

Van Sichem benadrukt dat de SVB zich op dit moment in een innovatiefase bevindt. Het is nog niet zo lang geleden dat hij als bondsdirecteur is benoemd en er zijn nog veel stappen te maken op weg naar professionalisering. "Ik heb al eerder aangegeven dat we op een goed moment écht moeten beginnen met de A-selectie. Afspraken met spelers maken, een ontwikkelingsplan opzetten voor de komende jaren. Vorig jaar hadden we gehoopt dat Kees Zwamborn, die hier namens de KNVB is geweest, voor ons een goede basis zou leggen. Maar daar is het helaas niet van gekomen."

Van Sichem kan nog niet aangeven wie de nieuwe bondscoach wordt. Hij ontkent niet dat technisch adviseur Kenneth Jaliens (foto) een voor de hand liggende kandidaat is. Jaliens had de nationale selectie eerder onder zijn hoede tijdens WK-cyclus in 2008 waarin Suriname tot de eerste poulefase wist door te dringen na een dubbele overwinning op Guyana. In die groepsfase bleken Costa Rica en El Salvador te sterk en werd Suriname met Haïti uitgeschakeld. Jaliens heeft het afgelopen seizoen zijn KNVB-diploma trainer/coach I behaald in Nederland en heeft letterlijk en figuurlijk de beste papieren. Inmiddels zijn al wel enkele kandidaten voor het begeleidingsteam van de A-selectie gepolst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games