zondag 31 juli 2011

'Met sportpaspoort komen we verder in WK'


Louis Giskus, voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond (SVB), vindt dat het Surinaams elftal een interessante groep heeft geloot in het kwalificatietoernooi voor het WK-eindtoernooi van 2014 in Brazilië. Natio komt in de tweede kwalificatieronde uit tegen El Salvador, de Dominicaanse Republiek en de Cayman Islands.

Tussen 2 september en 15 november staan zes interlands op het programma: de vier landen spelen uit en thuis tegen elkaar. Op 2 september is de eerste WK-wedstrijd gepland voor Suriname thuis tegen de Cayman Islands.

Giskus is optimistisch over de kansen om de volgende ronde te halen: "Met hard werken moeten wij zeker uit de eerste ronde komen." Volgens de voorzitter biedt de huidige vorm van een hele competitie meer kansen voor Suriname dan het knock-out systeem.

De voorzitter hoopt dat er op korte termijn een positief besluit valt over de dubbele nationaliteit. Giskus verwacht dat het zogenoemde sportpaspoort waarmee voetballers van Surinaamse origine met de Nederlandse nationaliteit toch voor Suriname kunnen spelen, het nationale voetbal ten goede komt. "Andere lidlanden van de FIFA hebben het al met succes doorgevoerd. Trinidad en Tobago heeft bijvoorbeeld in 2006 aan het eindtoernooi meegedaan. Bij die selectie woonden en werkten 20 van 23 spelers niet in eigen land. Als Suriname in staat is een selectie op de been te brengen met lokale topspelers en toppers van Surinaamse origine uit de rest van de wereld, kunnen we veel verder komen."

De SVB werd in Rio vertegenwoordigd door de bestuursleden Waldo Gobardhan en Bidjaikoemar Mankoe. Giskus benadrukt dat de SVB-bestuurders zelf hun reis en verblijf hebben bekostigd aangezien de FIFA alleen de uitnodiging heeft gestuurd en niet de reis- en verblijfkosten vergoedt.

Alleen de winnaars van de zes poules in de tweede kwalificatieronde van de CONCACAF gaan door naar de volgende ronde. Dan stromen de zes hoogste geklasseerde landen uit de regio in: Mexico, de VS, Honduras, Costa Rica, Cuba en Jamaica. Deze landen hadden een 'bye' in de eerste twee rondes. In de derde ronde worden de twaalf overgebleven landen ingedeeld in drie groepen van vier waarin ze opnieuw een hele competitie afwerken. De nummers één en twee gaan vervolgens door naar de eindpoule van zes landen. Uit die laatste poule plaatsen de beste drie zich rechtstreeks voor het eindtoernooi in 2014, terwijl de nummer vier nog twee beslissingswedstrijden speelt tegen de winnaar van de eindpoule in Oceanië.

4 opmerkingen:

 1. weer een droom??? ben al moe van...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zei Giskus 4 jaren geleden ook. Nu zijn wij 4 envelopes verder en hij heeft niets concreets gedaan. Giskus kan niet lobbyen. Nogmaals, dit is geen nederlands prob;eem, het is een surinaams probleem die door surinamers zelf moet worden opgelost.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind ga bij de president met een lijst van de spelers die voor ons land een bedrage kan leveren en vraag hem voor een sportpaspoort of een ander alternatief vb."Hoe zij denken dat de spelers alsnog voor ons kunnen spelen in september".
  Laat het duidelijk zijn kan het of kan het niet zodat we weten hoe we verder moeten.

  BeantwoordenVerwijderen

Games