woensdag 27 juli 2011

Kenneth Jaliens wordt bondscoach Suriname


Kenneth Jaliens (foto), technisch adviseur van de Surinaamse Voetbalbond (SVB), zal ingaande 28 juli 2011 tevens fungeren als bondscoach van de nationale A-selectie. Hij zal hierbij worden geassisteerd door trainer Delano Baal, die ook al onder de vorige bondscoach assistent was. Baal heeft zijn TC III- en TC II-diploma van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) op zak.

Volgens SVB-penningmeester Waldo Gobardhan betreft het een onbepaalde periode. Alles zal afhangen van de prestaties van Natio gedurende het WK-kwalificatietraject. Toch wil de SVB op lange termijn met Jaliens verder werken. Verder maken van de technische staf ook deel uit keeperstrainer Steven Burke, materiaalman Marlon van Coblijn, verzorger Armando Hanradj en teammanager Lothar Kisoor.

Jaliens heeft vanmiddag reeds een bespreking met de technische staf om zijn bedoelingen met de selectie en welke weg hij wil bewandelen te bespreken. Zaterdag zal de nieuwe bondscoach dan ook praten met de topsectietrainers, omdat het volgens Jaliens ook hen aangaat. "Het is dus even kijken in hoeverre overeenstemming bereikt kan worden." In de beginfase wil Jaliens werken met op elke positie een bezetting van zeker drie spelers.

Hij heeft zo'n 33 spelers in gedachten. "We werken met een uitstroom en instroom. We gaan spelers selecteren op basis van hun kwaliteiten. Een aantal jongens van de U-23 selectie zullen zeker deel uitmaken, aangezien deze selectie als een kweekvijver geldt voor de seniorenselectie. De U-23 kan gebruikmaken van de U-20 en daaronder heb je nog genoeg visjes om uit de vijver te halen."

Het is niet de eerste keer, dat Jaliens de leiding heeft over de nationale senioren selectie. In 2008 was hij ook al bondscoach van het Surinaams elftal toen de WK-kwalificatiereeks naar het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika werd doorlopen. Hij werd destijds bijgestaan door assistent Imro Sleur. Suriname strandde toen het terechtkwam in een poule met Haïti, El Salvador en Costa Rica.

Vanaf de uitschakeling in de vorige WK-kwalificatiereeks hebben diverse trainers de leiding gehad over het nationale elftal. Wensley Bundel, Kees Zwamborn, Ricardo Winter vervulden allen de functie voor een korte periode. Nu is het weer de beurt aan Jaliens om met zijn opgedane ervaring in 2008 en zijn opleiding bij de KNVB een gooi te doen naar het WK 2014 in Brazilië.

Wanneer volgende week het Olympische toernooi voor de U-23 selectie is afgerond, zal de A-selectie in training gaan. De eerste training staat voor de eerste week in augustus gepland. Als alles goed zit, volgt er op 4 augustus een voorbespreking met de geselecteerde spelers.

De U-23 selectie zal net als in 2008 de basis vormen voor de A-selectie, waarbij de zwakke posities opgevuld zullen worden door oudere spelers. Jaliens vervult momenteel een coördinerende rol bij deze selectie en geeft hij adviezen aan coach Harold Deyl en diens assistent Robert Gödeken.

Suriname zal in september al starten met hun wedstrijden op weg naar het Wereldkampioenschap. Vanaf september tot en met november zal in de tweede ronde een groepsfase worden gespeeld. Tegen 3 andere tegenstanders zullen thuis- en uitwedstrijden worden gespeeld, waarbij de groepswinnaar doorgaat naar de volgende ronde. Aanstaande zaterdag wordt bij de loting in Brazilië bekend tegen welke tegenstanders Natio zal aantreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games