vrijdag 3 juni 2011

SVB legt verklaring af in Zürich over donatie


Voorzitter Louis Giskus, ondervoorzitter Dayansankar Mathoera en commissaris gebouwen Bidjaikoemar Mankoe zijn gehoord door een onderzoekscommissie in Zürich. Het trio moest een verklaring afleggen over de 40.000 US dollar die de Surinaamse Voetbalbond (SVB) heeft ontvangen van de Caribische Voetbalunie (CFU). Ook andere CFU-lidlanden moesten voor de commissie verschijnen.

De onderzoekscommissie is een werkarm van de ethische commissie. Het orgaan doet nader onderzoek naar een omkoopschandaal, dat geïnitieerd zou zijn door CFU- en CONCACAF-voorzitter Jack Warner en Mohamed bin Hammam, die zich had opgeworpen als kandidaat-voorzitter van de FIFA.

Naar verluidt heeft de commissie aan Giskus gevraagd van wie de uitnodiging voor de bijeenkomst op Trinidad afkomstig was en hoe ze de SVB heeft bereikt. Deze uitnodiging schijnt op brievenhoofd van CFU binnengekomen en ondertekend door de daartoe bevoegde functionarissen.

Verder werd Giskus in de gelegenheid gesteld zijn volledig verslag te doen aan de commissie over de gang van zaken rond het ontvangen geld. Daarbij zou de SVB-voorman nadrukkelijk hebben meegedeeld dat bij het ontvangst nemen van het geld is uitgegaan dat het ter beschikking is gesteld door Warner en hij op geen enkele wijze heeft gezegd dat het bedrag bestemd is in ruil voor het uitbrengen van een stem op Bin Hammam. De SVB-voorzitter zou tegenover de commissie hebben verklaard dat de 40.000 US dollar, die zou worden gebruikt voor uitzending van Olympische selecties, vooralsnog is geparkeerd totdat duidelijkheid komt over de rechtmatigheid er van.

Intussen wordt gezegd dat CONCACAF-ondervoorzitter Lisle Austin secretaris-generaal Chuck Blazer op staande voet heeft ontslagen. Blazer is de klokkenluider geweest van het vermeend omkoopschandaal, waarbij Warner één van de hoofdrolspelers was.

Volgens niet geheel bevestigde berichten dreigt de crisis rondom het omkoopschandaal binnen CFU en de CONCACAF een onherstelbare scheuring te veroorzaken. Zoals de kaarten liggen hebben de Engelssprekende landen zich geschaard achter de geschorste Warner. Blazer krijgt de steun van de Amerikanen, die meer invloed willen in de CONCACAF en landen die een sterke band hebben of hadden met de VS. Suriname, Curaçao en Aruba schijnen op één lijn te zijn en kijken de kat uit de boom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games