donderdag 16 juni 2011

SVB-bestuur blijft aan na ledenvergadering


Het bestuur van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) heeft woensdagavond de ledenvergadering (foto: leden controleren de bewijsstukken) ervan kunnen overtuigen dat het 'te goeder trouw' heeft gehandeld door de omstreden gift aan te nemen tijdens de bijeenkomst op 10 mei van de Caribische Voetbalunie (CFU) op Trinidad. Van een eventuele motie van wantrouwen of een roep om aftreden was geen sprake tijdens de vergadering.

SVB-voorzitter Louis Giskus kwam de afgelopen weken onder vuur te liggen nadat bekend werd dat hij tijdens deze CFU-meeting met secretaris Tony Stienstra een enveloppe met 40 duizend US dollar, een laptop en een beamer in ontvangst had genomen. De gift zou afkomstig zijn uit de verkiezingskas van Mohamed Bin Hammam die op deze manier stemmen van FIFA-landen wilde verzamelen om zittend FIFA-president Sepp Blatter te verslaan tijdens de verkiezingen op 1 juni.

Giskus heeft in zijn reacties naderhand consequent verklaard dat hij had begrepen dat de donatie afkomstig was van de CFU en dat het geld was bedoeld voor de ontwikkeling van het Surinaamse voetbal. Nadat de FIFA een onderzoek naar de donaties in gang zette, heeft de SVB het geldbedrag geparkeerd.

SVB-directeur Gordon van Sichem meldde na afloop van de vergadering in het Emile de la Fuentegebouw dat het bestuur allereerst een verklaring heeft afgelegd over de affaire. De leden hebben vervolgens alle gelegenheid gekregen om vragen te stellen en kritiek te uiten. Het bestuur heeft daarop correct geantwoord volgens Van Sichem.

Uiteindelijk heeft de handelwijze van Giskus en Stienstra tot twee conclusies geleid tijdens de vergadering: "We hebben vastgesteld dat er geen waterdicht overheidssysteem is met betrekking tot gelden die het land binnenkomen. De aangifteplicht van sommen geld was onvoldoende bekend bij de bestuursleden. In de formulieren bij de immigratie staat het ook niet aangegeven. De tweede conclusie is dat ze hebben gehandeld uit onwetendheid over financiële transacties", zegt Van Sichem.

Tijdens de ledenvergadering waar 26 stemgerechtigde leden waren vertegenwoordigd, zijn geen moties van wantrouwen ingediend. Evenmin heeft het bestuur een vingerwijzing van de leden gekregen. Van Sichem vertelt dat hij halverwege de bijeenkomst wel het gevoel had dat sommige leden stappen hadden willen ondernemen: "Maar er waren geen gronden voor eventuele moties."

De kwestie van de aangenomen gift kan in een ander daglicht komen te staan zodra het FIFA-onderzoek naar de eventuele smeergelden is afgerond. De ledenvergadering heeft besloten de uitkomsten van dit onderzoek af te wachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games