vrijdag 10 juni 2011

'Suriname hanteert verkeerd voetbalconcept'


Column [John Harold Biervliet] - Elk land moet zijn eigen voetbalspel ontwikkelen. De ontwikkeling van een land heeft een relatie met de ontwikkeling van het voetbalspel. De Zuid-Amerikaanse landen hebben hun eigen identiteit en stijl wat voetbalspel betreft.

De Brazilianen houden van hun jogo bonito (mooi spel). Het spel lijkt op het weven of vlechten van iets. Zij hebben snelle vleugel spelers en weten te penetreren in het doelgebied. De Argetijnen houden van hun snelle non-stop ritme (tango ritme). Zij gaan van achter naar voren en omgekeerd. Zij weten uit het hoofd hun partner-positie.

De spelers uit Uruguay hebben een non-stop pressing systeem met drie snelle voorspelers. Elke voetbalspeler moet een tegenstander goed bewaken en obstrueren. De Colombianen hebben twee systemen. Op de eerste plaats, het zogenaamde 'centeren'. Zij hebben een centrale of middenspeler, bijvoorbeeld de wereldberoemde Pibe Valderrama, die de bal strategisch weet af te geven. De bal gaat altijd naar de centrale speler. Op de tweede plaats, hebben zij de 'bijenaanval'. Als de tegenstander de bal heeft, zijn er direct twee voetbalspelers op hem. Zij hebben vier snelle voorspelers die weten te penetreren in het doelgebied (offensief spelen).

De Zuid-Amerikaanse voetbalcommentatoren zeggen dat de Caribische voetballanden geen ideeën reflecteren op het veld. Het zijn zijn hardlopers zonder concepten. Als Suriname altijd moet spelen met deze Caribische landen is het moeilijk om het Surinaamse voetbalspel te verbeteren. Let wel, Honduras heeft een goede Colombiaanse trainer. Costa Rica had in het verleden ook een Colombiaanse trainer. Deze twee landen hebben Zuid-Amerikaanse concepten. Ook Mexico speelt een Zuid-Amerikaans spel. Men moet de mentaliteit veranderen (planning-wil-moed).

Ik kom tot vele conclusies over het Surinaamse voetbal. De voetbalteams reflecteren geen concepten op het veld, de defensie is niet compact bij het aanvallen (Het creëren van 4 verdedigers en 4 spelers die ondersteunen.), de vleugelspelers moeten zich op de snelheid richten, de bal moet je niet zo snel verliezen (De driehoek stategie (spel) moet je weten te verspreiden op het veld.), de spelers moeten penetreren in het doelgebied en ondersteuning krijgen van andere spelers. Dit alles heeft te maken met denkvermogen en slimheid.

Ik wou suggeren dat de Surinaamse jeugdteams naar Brazilië moeten reizen. De Surinaamse jeugdteams moeten participeren in bepaalde voetbaltoernooien en zo leren zij velen concepten in bepaalde steden van Brazilië. Ik weet dat het kan. Ook heb je voetbalscholen voor buitenlandse trainers in Brazilië, Argentinië en Colombia. Ik weet dat de Surinaamse voetballers superieur zijn ten opzichte van de Caribische spelers. De Nederlanders weten het ook. Daarom maken zij gebruik van deze voetbalkwaliteiten van de Surinaamse voetballers.

Geschreven door, John Harold Biervliet, vanuit Colombia. Biervliet is professor aan de Universiteit (Universidad de Medellín/Universidad Nacional de Colombia) in Colombia waar hij al 30 jaar woonachtig is. Met zijn analyse over het Surinaamse voetbalspel probeert hij een impuls te geven om het voetbal in Suriname te verbeteren.

2 opmerkingen:

 1. Beautifully written. Thanks for posting this.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Damn. Wat een analyse.
  Nu nog de Surinamers ervan overtuigen. Want inderdaad. We oefenen en spelen teveel tegen landen waar we ons niet aan kunnen optrekken. Voorbeelden hiervan zijn: Guyana, Antillen enz.
  Of doen we dit omdat we ervan overtuigd zijn dat we een kans hebben om van ze te winnen?

  Meer spelen in Brazilie, zal ons leren om te vallen, op te staan en weer verder te lopen.

  Succes Suriname.

  BeantwoordenVerwijderen

Games