dinsdag 14 juni 2011

Milton Pinas nieuwe ster Surinaams voetbal


Het Surinaamse voetbal heeft een nieuwe ster bij. Snel, behendig, kopsterk, oerharde trap en knap inzicht zijn enkele van de ingrediënten die we vinden bij Milton Pinas (foto: in het midden, tegen spelers van SV Robinhood). De 22-jarige topscorer van SV Notch was zondagmiddag in de finale van de SVB-bekercompetitie een parel op de kunstgrasmat van het Franklin Essed stadion.

Resultaat van zijn briljant optreden was vier doelpunten tegen een geroutineerde verdediging van Walking Boyz Company. Dat leverde Notch ook de beker op. Met gemak kapte, speelde hij zijn tegenstanders om en zette de verdediging en doelman steeds op het verkeerde been.

Maar de briljantie van Pinas bleef afgelopen seizoen niet beperkt tot de finalewedstrijd van zondagmiddag. In het afgelopen seizoen maakte hij 17 treffers voor Notch in de SVB-eersteklasse, waarmee deze ploeg uit Moengo ook de kampioen werd. Pinas scoorde in vrijwel alle wedstrijden cruciale doelpunten. In de bekercompetitie werd hij ook de topscorer met 12 doelpunten. Een prestatie waarvoor hij geen prijs kreeg. De Surinaamse Voetbalbond had namelijk geen cadeautje voor de topscorer van de bekercompetitie.

Pinas is geboren en getogen Moengonees. Hoewel hij niet uit een voetbalfamilie komt, begon hij reeds op 13-jarige leeftijd te voetballen voor The Scorpions in de competitie van de Moengosportbond (MSB). Hij speelde bij zowel de U-20 jongens als de senioren. Op 17-jarig leeftijd maakte hij de overstap naar SV Notch. Ook daar speelde hij in de U-20 klasse en viel soms in bij de hoofdmacht. Drie jaar geleden, in 2008, bereikte hij zijn hoogtepunt met de U-20 ploeg van Notch, toen een landelijk U-20 toernooi werd gewonnen. In de finale won Notch met 3-1 van Jai Hanuman, waarbij Pinas alle 3 doelpunten voor zijn rekening nam. Hierna was hij twee jaren niet volledig actief in het voetbal. Afgelopen seizoen pakte hij zaken weer serieus aan en later bleek dit een gouden seizoen te zijn.

"Notch is mijn huis, ik ben tevreden hier en wil komend seizoen ook voor dit team in de Hoofdklasse spelen", vertelt Pinas. Maar hij geeft wel aan interesse te hebben voor een andere club als die zich aanbiedt. "Als een club naar me komt, wil ik een goed gesprek met hun hebben." Maar vertrekken is geen prioriteit bij Pinas. De grootste club van Moengo, landskampioen Inter Moengo Tapoe, heeft hem niet benaderd voor een eventuele overstap.

Pinas heeft nog nooit een oproep gehad om voor de nationale selectie te spelen; in geen enkele klasse is hij opgeroepen om tenminste de centrale training uit te proberen. Laatst kregen vier spelers van Notch een uitnodiging voor de U-23 selectie, maar daar hoorde Pinas niet bij. "Ik hoop dat ik alsnog een oproep krijg voor het nationale team", zegt hij.

1 opmerking:

  1. misschien verdient hij een kans samen te spelen met boeroe

    BeantwoordenVerwijderen

Games