woensdag 1 juni 2011

Giskus weet niet precieze herkomst van donatie


Mocht het zover komen dan is SVB-voorzitter Louis Giskus (foto: v.l.n.r. Louis Giskus, Dayansankar Mathoera, Waldo Gobardhan en Bidjaikoemar Mankoe) bereid onder ede te verklaren dat hij op 10 mei een donatie van 40 duizend US dollar van de Caribische Voetbalunie (CFU) heeft ontvangen. Hij is ook bereid het geld terug te storten als het niet rechtmatig is verkregen.

"Wij doen zaken met de CFU. Wij zijn namens de SVB naar de meeting op Trinidad gegaan op uitnodiging van de CFU. De organisatie heeft al onze kosten betaald, de vliegtickets, hotel en taxi's", zegt Giskus vanuit Zürich.

De SVB-preses bevestigt dat hij op 10 mei samen met secretaris Tony Stienstra in een hotelkamer van het Hyatt Regency Hotel in Port of Spain werd ontboden. Daar werd de Surinaamse delegatie een laptop, een beamer en een envelop met 40 duizend US dollar aangeboden. Volgens Giskus is zo'n aparte ontvangst voor elke delegatie heel gebruikelijk tijdens FIFA- en CFU-congressen: "Dan hebben ze in een hotelkamer een office ingericht waar alle delegatieleiders hun onkosten vergoed krijgen. Dat gebeurt hier in Zürich ook. Meestal zit daar dan een persoonlijke gift bij."

Giskus heeft zich wel verbaasd over de inhoud van de bruine envelop. Maar toen hij begreep dat het om een donatie van de CFU voor de ontwikkeling van het Surinaams voetbal ging, accepteerde hij het bedrag. Volgens Giskus werd dat er ook expliciet bij gezegd: "Ik heb daarover direct duidelijkheid gevraagd aan zowel Debbie Minguell als Jason Sylvester van de CFU die aanwezig waren in de hotelkamer. Sylvester kennen we goed. Hij is vaak in Suriname geweest als match commissioner. Ik heb Sylvester gevraagd of de gift onder verantwoordelijkheid viel van de CFU en dat heeft hij tegenover mij bevestigd. Ik wil namelijk ten koste van alles vermijden dat de SVB in verkeerd vaarwater terecht komt. Wij doen niet mee aan deals die niet deugen. Ik kan onder ede verklaren dat we deze donatie van de CFU hebben ontvangen. We hebben het in goed vertrouwen aangenomen."

Giskus weet niet precies waar het geld vandaan kwam. "Het kan zijn dat het rechtstreeks afkomstig was van de CFU. Het kan ook uit de verkiezingskas van Bin Hammam zijn gekomen. Maar vast staat dat we het hebben gekregen van de CFU."

Na de ontvangst van de envelop vroegen Giskus en Stienstra zich af of de coupures van 100 US wel echt waren. De biljetten waren geseald en zagen er gloednieuw uit. Om misverstanden te voorkomen noteerden ze de nummers van alle vierhonderd biljetten. Vervolgens stelden de officials een door beiden ondertekende verklaring op over de ontvangst.

SVB-penningmeester Waldo Gobhardan bevestigde gisteren dat hij 40 duizend US dollar cash van Giskus en Stienstra heeft ontvangen. Hij stortte het vervolgens op de SVB-rekening van de Landbouwbank in Paramaribo. Volgens de geldende bankregels ondertekende hij een verklaring over de herkomst van het bedrag. Giskus stelt dat het geld is geparkeerd en dat de SVB eerst de ontwikkelingen afwacht: "Mochten er problemen zijn met de herkomst van de donatie, dan sturen we het geld terug. Met de laptop en de beamer."

De SVB-voorzitter spreekt daarmee Gobhardan tegen. Die had al een bestemming voor de donatie: de organisatie van het Olympisch kwalificatietoernooi in juli waarbij Suriname de U-23 teams van Jamaica, de Cayman Islands en St. Vincent moet onderbrengen.

Om zeker te zijn dat de donatie onder verantwoordelijkheid van de CFU viel, mailde Giskus een kopie van het stortingsbewijs van de Landbouwbank naar zijn CFU-contact Sylvester. Per omgaande kreeg hij een ontvangstbevestiging uit Trinidad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games