vrijdag 8 april 2011

Jaliens: 'Het was een enerverende cursus'


Kenneth Jaliens is geslaagd als Trainer/Coach I, de op één na hoogste voetbalopleiding van Nederland. Na negen maanden weg te zijn geweest, keert hij binnenkort terug naar Suriname. "Het is een lange en enerverende cursus geweest."

Jaliens zegt dat de opleiding precies negen maanden heeft geduurd. "Er was negen maanden een harde wind, but the storm is over met het behalen van dit diploma. Het was een professionele opleiding. Je moest je ook daarnaar instellen. Er was weinig ruimte om niet aan voetbal te denken."

Hoewel de cursus intensief was, zegt de voetbaldeskundige dat hij daar niet de grootste moeite mee had. "Het ging meer om het offer dat gebracht werd om negen maanden onafgebroken van huis te zijn en een cursus volgen onder omstandigheden, zoals het klimaat, die ik niet gewend ben."

Trots is hij daarom dat hij met succes de cursus heeft afgerond. "Eind goed, al goed. Ik ben natuurlijk blij dat ik deze opleiding heb mogen volgen en in bezit ben van dit internationaal diploma." Het was de bedoeling dat Jaliens naast de TC I-cursus, ook de docentenopleiding level II zou doen, maar daarvan zag hij af. "De combinatie ervan met de TC-opleiding was mij afgeraden. Achteraf was het een goed advies. Er was teveel werk verbonden aan de trainersopleiding", legt de Surinaamse coach uit.

De TC I-cursus bestond uit vijftien opdrachten theorie, die toegang gaven tot het examen, twee praktijk- en drie theorie-examenonderdelen en één mondelingexamenonderdeel, dat bestond uit vier opdrachten. De opleiding kan volgens Jaliens vergeleken worden met een HBO opleiding. Om die reden was één van de voorwaarden een middelbare schoolopleiding.

De Surinaamse coach zat samen met ex-profspelers als Giovanni van Bronckhorst, Patrick Lodewijks en Alfred Schreuder op de opleiding. Schreuder is momenteel assistent-trainer bij FC Twente, terwijl Lodewijks keepertrainer is bij Feyenoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games