woensdag 20 april 2011

'Dubbel paspoort zou Suriname vooruit helpen'


"Het zou zoveel betekenen voor dit land, als we dragers van een vreemd paspoort, die Surinaamse wortels hebben en een toegevoegde waarde hebben voor Suriname, de kans bieden om ook de Surinaamse nationaliteit te dragen." Met deze woorden reageert Louis Giskus (foto: rechts, met juridisch adviseur Hamied Ahmadali), voorzitter van de Surinaamse voetbalbond SVB op de beslissing van de wereldvoetbalbond FIFA dat Suriprofs niet voor het Surinaamse nationale voetbalelftal mogen uitkomen.

De SVB had gevraagd aan de FIFA of het mogelijk was om op basis van de Toescheidingsovereenkomst met Nederland (TO) uit 1975 talentvolle Nederlandse voetballers van Surinaamse afkomst uit te laten komen voor Suriname. De TO biedt echter onvoldoende basis, constateert de FIFA.

Om uit te kunnen komen voor een nationaal team moet een speler permanent de nationaliteit hebben van het desbetreffende land. Omdat Suriname de dubbele nationaliteit niet toestaat, wilde de SVB laten onderzoeken of de TO geen openingen biedt.

Nu die weg door de FIFA wordt uitgesloten, hoopt Giskus erop dat de regering de dubbele nationaliteit zal toestaan voor buitenlanders van Surinaamse afkomst die een toegevoegde waarde hebben voor dit land. "Daarbij denk ik niet alleen aan voetballers, maar aan talent op allerlei gebied", zegt Giskus. Vrijwel alle grote landen hebben een beleid ontwikkeld om van hun talenten maximaal te benutten. Ons geringe bevolkingsaantal belemmert ons in onze ontwikkeling. Toestaan van een dubbel paspoort voor talenten zou niet alleen het Surinaamse voetbal, maar heel Suriname vooruit helpen."

De SVB heeft de vorige regering een notitie hierover doen toekomen. Giskus: "Er is een commissie benoemd, maar we hebben nooit het resultaat daarvan gezien."

Giskus blijft hopen dat de huidige regering zich over het vraagstuk van het dubbele paspoort zal buigen. "Wie hier niets in ziet, weet niet hoe het voelt om een Surinamer een topprestatie op wereldniveau te zien leveren en het Surinaamse volkslied te horen als hij of zij onder de Surinaamse vlag de medaille in ontvangst mag nemen."

1 opmerking:

  1. Is het dubbeltje eindelijk gevallen, SVB? Alle voetbal landen doen dat; groten als Italie, Portugal en Spanje doen dan; ook kleine als Jamaica en Trinidad.

    BeantwoordenVerwijderen

Games