maandag 14 maart 2011

Suriname U-20 wint oefeninterland tegen Guyana


Een afwisseling van goede acties en zwakke spelmomenten heeft het beeld bepaald van de Surinaamse U-20 voetbalselectie tegen Guyana. De oefeninterland eindigde zaterdagavond in een 2-1 winst voor Suriname. Werkvoetbal was hard nodig om een neergang te voorkomen.

Een adembenemend schouwspel waren de fouten die werden gemaakt door risicovol optreden in de verdediging waardoor het succes bijna omsloeg in een compleet debacle. "Niet door het vermogen van Guyana, maar door onze naïviteit", hekelde bondscoach Harold Deyl de halsbrekende en onnozele toeren achterin.

De twee doelpunten van Stefano Rijssel (foto: probeert de bal te controleren) en Dania Afiankoi redden Suriname. Het eerste doelpunt liet lang op zich wachten. Guyana verdedigde stug. De begroeting van de 1-0 vond plaats op slag van rust.

Doeltreffend sneed Rijssel zigzaggend over het veld op zoek naar een vrije man, die voorzien werd van een onberispelijke pass. Vervolgens speelde hij zich zodanig vrij dat hij de bal kon ontvangen en met zijn weergaloos dribbel- en passeervermogen de Guyanese verdediging open kon breken. Rijssel zette drie op hem afstormende verdedigers op het verkeerde been en tikte de bal over de uitgelopen doelman Richie Richards. Tergend langzaam verdween het leder over de doellijn, achterna gezeten door een paar spelers dat met de bal in het net verstrikt raakte.

Suriname nam na de rust een afwachtende houding aan en een moment van onbedachtzaamheid van doelman Fergillio Lamsberg brak even het moreel van de selectie. Hij zette in de 53ste minuut een Guyanese aanvaller van de bal. De Guyanees Antony Benfield, die uitkomt voor Transvaal, verzilverde de strafschop; 1-1.

Suriname verloor grip op de wedstrijd. Later kwam het team de klap te boven. Aanvallen richting het Guyanese doel volgden elkaar snel op. Afiankoi zorgde voor de kroon op het werk in de tachtigste minuut; 2-1.

Bloedstollende momenten voltrokken zich echter in de slotminuten toen de concentratie van de verdediging helemaal wegviel. Het mag een wonder heten dat Guyana niet tenminste gelijk maakte.

Deyl zei dat na de rust naïviteit de kop opstak. "Misschien verloren ze controle over het spel door overmoed. Na de 2-1 zijn we door ongecontroleerde acties weer vervallen in dezelfde fouten."

Deyl prijst zich gelukkig dat het team homogeen is en dat de enthousiaste spelers bereid zijn voor elkaar te werken. De coach streeft naar versterking van de achterhoede. "Ik moet ook nog een kaliber hebben als Gillermo Faerber. Hij is meedogenloos in de duels."

Aan de speelstijl die hij op het oog heeft, wordt door de jongens waarover hij tevreden is redelijk invulling gegeven. De resterende oefenwedstrijden gaat Deyl gebruiken om te sleutelen aan de tekortkomingen.

Coach Keith Ojeer van Guyana vond het een pittige en snelle wedstrijd, waarbij de overwinning ook naar zijn ploeg had kunnen gaan. "Hoewel het verschil tussen Guyana en Suriname niet groot is, is het team van Suriname beter gepolijst. Het heeft ook een betere voorbereiding achter de rug, terwijl wij zijn gekomen zonder de spelers die in het buitenland voetballen."

Ojeer vindt het jammer dat zijn team de zwakke momenten van Suriname niet heeft afgestraft. Hij stelt dat het goed zit met het positiespel van Suriname, maar dat de achterhoede de zwakste schakel is. "De samenwerking en vlotheid in de defensie laten te wensen over. Ze missen nog het vermogen het spel te vertragen op momenten waarop dat nodig is en daarmee rust te brengen. De voorlinie speelt vrij sterk."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games