dinsdag 15 maart 2011

Bedrijven moeten actievere rol spelen in voetbal


In de loop van dit jaar doen zowel vrouwen- als mannenvoetbalselecties mee aan internationale toernooien, maar de garanties in financieel opzicht om de teams optimaal voor te bereiden zijn er niet. Het bestuur van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) gaat wel op pad bij bevriende relaties om de voorbereiding en deelname zo goed mogelijk te regelen maar de beschikbare financiële middelen zijn bij lange na niet voldoende om aan de eisen te voldoen.

De U-20 selectie heeft er enkele belangrijke meetmomenten tegen teams van uit Belem in Brazilië op zitten. Guyana is tot nu toe de laatste sparringpartner. Dat is absoluut niet voldoende. De bond roeit met de riemen die er zijn en die zijn karig. Suriname op de sportwereldkaart zetten vergt veel meer dan alleen de povere voorbereiding en gebrekkige financiële middelen. Het is steeds een passen en meten, kunst- en vliegwerk, zonder dat het gat van de begroting kan worden gedicht.

Het bedrijfsleven heeft in deze een bijzondere maatschappelijke verantwoordelijkheid. Vooral nationale bedrijven dienen meer op de voorgrond te treden. Bedrijven als de Parbo bierbrouwerij met een fabuleuze omzet, waarvan een niet onbelangrijk deel kan worden toegeschreven aan opbrengsten tijdens sport- en culturele activiteiten zal een ruimer pakket aan sponsoring van de sport moeten realiseren.

Het Staatsoliesportfonds doet veel, maar de rek is er nog niet uit voor verruiming en diversificatie van de hulpverlening. Banken en verzekeringsmaatschappijen doen te weinig voor de sport. In het kader van het stimuleren van sporttoerisme is het van belang de rol van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, SLM nader te bekijken en tegen het licht te plaatsen van de nationale sportontwikkeling. Op de KLM, die niet weinig verdient op de route Amsterdam-Paramaribo en vice versa, rust de morele plicht het sportbelang van Suriname te onderschrijven en daar een wezenlijke bijdrage aan te leveren.

Digicel als buitenlands telecombedrijf is een vaste sponsor van de SVB, maar van de nationale trots Telesur is de bijdrage niet om over naar huis te schrijven. Daarnaast zijn er nog tal van productiebedrijven die het niet slecht doen en een deel van hun winst kunnen reserveren voor de sport.

Van het Surinaams Olympisch Comité, dat de rol van sportfederatie min of meer naar zich heeft toegetrokken, wordt verwacht dat bronnen worden aangeboord om aan de behoefte van nationale sportteams te voldoen.

De overheid is altijd lamlendig met de beschikbaarheid van financiële middelen en heeft de lelijke gewoonte lange tijd nadat de teams zijn teruggekeerd de middelen vrij te geven, aangenomen dat ze worden vrijgegeven.

Klagen dat de sport in Suriname niet vooruitgaat is makkelijk. Bedrijven die het financieel voor de wind gaat, dienen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid eindelijk te nemen en hun sponsoringpakket ten behoeve van de sport te verruimen.

4 opmerkingen:

 1. Voeg daar gerust die goudmij aantoe; Het is toch een stukje Surinaams Goud.
  Jongens Suc6!! Voetballen mooi Toemsie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat dachten jullie van Suralco,Hakrin Bank,Kirpalani's,Gum Air,Lanti,Hotel Torarica,Mets Reizen,Hotel Krasnapolsky,Hotel Paramuru,DSB Bank,Centrale Bank van Suriname,RBTT Bank!!!!!En er zijn ZAT bedrijven meer!
  Het is toch schandalig dat haast geen van dergelijke ondernemingen,bedrijven in Suriname niet eens de moeite doen om hun verantwoordelijkheid inderdaad zoals daarboven door Rai-G aangegeven,nemen om voor een degelijke sportontwikkelingen te zorgen door sponsoring.

  En dat terwijl die bedrijven genoeg winsten maken,maar het voetbal laat men maar links liggen.

  Het is echt vreselijk gesteld met de houding van de Surinaamse bedrijven!
  Goed stuk Rai-G,ik heb me dat ook altijd afgevragen waarom die bedrijven zich zo afstandelijk houden van sponsoring voor sport.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Rai-G,

  Ik wil jou en namems vele Surinamers die een warm hart toedragen voor het Surinaams voetbal echt bedanken voor de inzet om middels deze site een grote bijdrage te leveren voor de voetbalsport in Suriname.

  Jou site geeft altijd ruim op tijd de nodige informatie en nieuws en jou inzet om Suriprofs speelgerechtigd te krijgen voor Suriname is van grote waarde.

  Ik hoop dat de SVB jou namens de vele Surinamers ooit een onderscheiding geeft.

  Thnx en ga zo door.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Thanks man! Ik verzamel vooral de berichten uit Surinaamse kranten. Dus ook dank naar hun. ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Games