maandag 24 januari 2011

Stefano Rijssel schiet Suriname naar Guatemala


"Hup hup Suriname!", vuurden gisteravond duizenden toeschouwers de nationale U-20 selectie aan, die geschiedenis schreef in het tjokvolle Franklin Essed stadion. Door de 2-1 overwinning gisteravond op Bermuda sluit Suriname de U-20 play-offronde met de volle winst uit drie partijen als groepswinnaar af.

Het nationaal team heeft zich als twaalfde tevens laatste land geplaatst voor de CONCACAF U-20 Championship 2011. Het is de eerste keer dat een Surinaamse selecie slechts een kwalificatiereeks verwijderd is van deelname aan het Wereld Kampioenschap. De beste vier teams in het CONCACAF-toernooi plaatsen zich namelijk voor de FIFA U-20 World Cup 2011 in Colombia.

Bondscoach Harold Deyl, Stefano Rijssel (foto) en aanvoerder Vitorinio Pinas zijn blij dat alles goed heeft gewerkt. "Het geeft loon naar werken", zeggen zij emotioneel. Vóór het toernooi gaf Deyl al aan dat hij veel kansen zag om de eindronde te halen en nu dat geschied is gaf het dan ook een voldaan gevoel.

Deyl zegt dat er veel actoren aan dit succes hebben bijgedragen. "Onlangs was er nog en mentale trainer in Suriname die over alles van teambuilding heeft gesproken. Je moet op die jongens inbouwen en met ze praten zodat ook zij erin gaan geloven. Dat is gelukt dankzij de randvoorwaarden die Arnold Bilkerdijk, bestuurslid van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) en de bond hebben gecreëerd." Ook over de steun van het publiek was Deyl erg tevreden. "Dat wil zeggen dat zij nog geloof hebben in de toekomst van het voetbal", zegt hij emotioneel. "Het was ook een van onze doelen om ze weer geloof te geven."

Suriname moest net als de voorgaande wedstrijd tegen Guyana terug komen van een 0-1 achterstand. In de negende minuut bracht Casey Castle Bermuda na een snelle rush op 1-0. Natio-goalie Firgillio Lamsberg ging daarbij niet vrij uit; hij liep terug in plaats van uit te lopen op de bal die wat te ver vooruit was gespeeld.

Na een kwartier stond het publiek op na een snelle combinatie tussen Dania Afiankoi en Stefano Rijssel, maar moest teleurgesteld weer plaatsnemen daar de inzet van Afiankoi tegen het lichaam van Bermuda-doelman Tahj-Michael Bell kwam. Bermuda kreeg daarna enkele goede kansen, maar de deklat en Lamsberg waren een sta-in-de-weg.

Het verlossend moment kwam op slag van rust toen Rijssel na een prachtige overstap van Afiankoi machtig inschoot. Hij was daarbij net als publiek door het dolle heen, deed zijn t-shirt uit en gooide het naar de tribune. Zijn vreugdeuiting werd 'bestraft' met een gele kaart door scheidsrechter Neal Brizan uit Trinidad en Tobago.

Na een uur plaatste Rijssel zichzelf en het jeugdvoetbal van Suriname in de geschiedenisboeken door de 2-1 in ogenschijnlijk buitenspelpositie van korte afstand in te tikken. Met zijn derde opeenvolgende 2-1 overwinning had Suriname het laatste startbewijs op zak. Rijssel werd topscorer van het toernooi met vijf doelpunten.

De beelden die op 24 januari 2011 werden uitgezonden in het Surinaamse Jeugdjouraal, zijn in de onderstaande video te bekijken. (Vanaf de 6e minuut.)

3 opmerkingen:

  1. Ik ben blij dat ze door zijn,heel goed gedaan,maar ik denk dat het in de volgende kwalificatie ronde gedaan zal zijn.Landen als El Salvador,Mexico,USA,Jamaica,Cuba,Panama enz zijn veel sterkere teams dan Suriname,we zullen al snel eruit gewipt worden.

    Maar goed,het is desondanks een mooie prestatie,al waren de Antillen en Guyana landen waar Suriname altijd veel moeite mee heeft gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een goede stap van het surinaams voetbal naar een hogere nivau,want die tegenstanders die deze selectie op hun pad zal tegen komen zijn allemaal sterkere landen in de concacaf zone,dus ervaringen die deze jongens gaan opdoen kunnen ze gebruiken om hun debuut in het A selectie voorbeeld (Stefano Rijssel) een paar van die jongens moeten ook ervaring op bij bigi natio,om ze zo klaar te stomen voor die bigi wrookoo.

    BeantwoordenVerwijderen

Games