dinsdag 4 januari 2011

Grote belangstelling voor jubileumtoernooi SVB


Het internationale voetbaltoernooi deze week, ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de Surinaamse Voetbalbond, trekt volop belangstelling van pers en publiek. Volgens Ray Wimpel (foto: in het midden), voorzitter van de jubileumcommissie verloopt de kaartverkoop prima en zijn alle VIP-kaarten al uitverkocht. Volgens Wimpel hebben supporters uit Nederland en vooral Brazilië hun vakantie op de drie toernooidagen afgestemd.

Woensdag gaat het toernooi van start met de wedstrijd tussen de Surinaamse landskampioen Inter Moengotapoe en het Braziliaanse Paysandu Sport Club. Twee dagen later volgt de andere halve finale tussen de Rotterdamse eredivisieclub Excelsior en de Brazilianen van Clube do Remo. Zondag staan de finale en de wedstrijd om de derde plaats op het programma.

Tijdens dit toernooi wordt afgeweken van de traditie van twee wedstrijden per speeldag, omdat dit niet past binnen de voorbereidingsschema's van de drie profclubs. Excelsior begint later deze maand aan de tweede helft van het seizoen, terwijl beide Braziliaanse clubs over twee weken aan de competitie beginnen.

De wedstrijden van Paysandu en Remo, de twee aartsrivalen uit Belèm, worden rechtstreeks op verschillende Braziliaanse zenders uitgezonden. Naar schatting zitten dan drie tot vier miljoen mensen voor de buis. Afgezien van de Surinaamse pers volgen veertien Braziliaanse verslaggevers en drie collega's uit Nederland het evenement.

Wimpel vroeg vanmiddag op een persconferentie aan alle journalisten om zich coulant op te stellen, omdat de accommodatie in het André Kamperveen stadion: "niet berekend is op zoveel journalisten. Het wordt een beetje passen en meten voor de media. Misschien is het voor sommigen onder u even wennen aan de manier waarop de Braziliaanse collega's verslag doen van de wedstrijden."

Excelsior arriveerde maandagavond laat in Suriname en werkte dinsdagochtend meteen de eerste training af. Het kunstgrasveld van Leo Victor voldeed niet, waardoor de selectie moest uitwijken naar de onlangs vernieuwde kunstgrasmat in het Franklin Essed stadion.

De meeste clubs uit de Nederlandse eredivisie vliegen tijdens de winterstop naar Spanje of Turkije voor een trainingskamp. Dat is dichterbij en goedkoper dan Suriname. Toch koos Excelsior voor deelname aan het SVB-toernooi. Trainer Alex Pastoor (foto: 1e van links) verwacht dat zijn selectie daar mentaal sterker van wordt. Daarnaast haalde hij de sterke band tussen Nederland en Suriname aan: "Wij voelen ons meteen welkom in Suriname en we willen hier met onze leuke en jonge spelersgroep mooi voetbal laten zien. De spelers hebben net twee weken vakantie achter de rug en ik moet zeggen, het was vanochtend wel even wennen. Tijdens de laatste training in Rotterdam was het ongeveer veertig graden kouder."

André Kamperveen stadion
Het speelschema ziet er alsvolgt uit (Surinaamse tijd):

Woensdag, 5 januari 2011 (20:00 uur):
Inter Moengotapoe vs. Paysandu Sport Club

Vrijdag, 7 januari 2011 (20:00 uur):
SBV Excelsior vs. Clube do Remo

Zondag, 9 januari 2011:
Verliezer 7 januari vs. Verliezer 5 januari (17:00 uur)
Winnaar 5 januari vs. Winnaar 7 januari (19:00 uur)

1 opmerking:

  1. inter schaande dat rommel van brunswijk schaande 4 t surinaams voetball..ik schaam me dood als surinamer om deze dingen

    BeantwoordenVerwijderen

Games