donderdag 9 december 2010

SVB verwacht voetbalspektakel in januari


De Braziliaanse ploegen Paysandu Sport Club, Clube do Remo en het Nederlandse Excelsior moeten volgende maand zorgen voor internationaal voetbalspektakel op Surinaamse bodem. Zij nemen het waarschijnlijk op tegen landskampioen Inter Moengotapoe, met wie er nog gesprekken worden gevoerd.

De komst van de Braziliaanse clubs uit Belém do Pará is makkelijk te verklaren. "Er wordt al jaren gevraagd waarom er alleen ploegen uit Europa en niet uit de regio worden uitgenodigd. Nu is het zover", zei Ray Wimpel (foto: in het midden, met links Dilip Sardjoe en rechts Louis Giskus), voorzitter van het feestcomité 90 jaar Surinaamse Voetbalbond, gisteren tijdens een persconferentie in het Best Western Hotel.

Het plan was om ploegen uit Rio de Janeiro te halen, maar dat bleek niet haalbaar. "De goedkoopste ploeg is Vasco da Gama en die vraagt al gauw 95.000 US dollar per wedstrijd."

Op 5 januari bijten Paysandu en de Surinaamse vertegenwoordiger het spits af. Twee dagen later staan Remo en Excelsior tegenover elkaar. Op de laatste dag spelen de verliezers tegen elkaar en daarna de winnaars.

Er is voor deze opzet gekozen omdat bepaalde teams slechts twee wedstrijden willen spelen. Daarnaast wil de organisatie de grasmat niet te veel belasten, zodat het alle drie dagen goed bespeelbaar blijft. "Wij willen niet weer de situatie uit het verleden, waarbij het toernooi hals overkop naar een andere locatie moest worden verplaatst", aldus Wimpel.

De prijs voor een toegangskaart zal variëren per tribune: 15 en 20 Surinaamse dollar (Tribune Noord), 30 (Hoofdtribune West), 40 (Hoofdtribune Oost) en 50 (gele kuipstoelen). Omdat volgens Wimpel de opbrengsten de kosten niet zullen dekken, is de commissie op zoek naar meerdere sponsors. Dilip Sardjoe, directeur van hoofdsponsor Rudisa, zei productieve gesprekken gevoerd te hebben met andere grote bedrijven. De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij is een van de medesponsors en zal de reis van de buitenlandse verzorgen.

Met de drie buitenlandse clubs reizen volgens de organisatie een aantal journalisten mee. In de Braziliaanse pers wordt er vanaf de dag van ondertekening veel aandacht aan het toernooi besteed. John Defares, die de contacten legde, liet weten aan vijf radio- en drie televisiestations interviews te hebben afgestaan. Ook in lokale kranten is aandacht aan het toernooi besteed. De wedstrijden zullen rechtstreeks te volgen zijn in Brazilië.

Wimpel noemde Paysandu en Remo traditionele ploegen met een grote aanhang, waarvan enkele ook naar Suriname komen. Paysandu zat dit jaar in de Serie C, terwijl Remo een tree lager speelde. Van de ruim negenhonderd profclubs bezetten ze volgens Defares respectievelijk de 27ste en 38ste plaats.

De ploegen zijn gebrand om naar Suriname af te reizen. "Zij hebben nog steeds goede herinneringen aan de tijden dat zij hier hebben gespeeld en zijn het veld in het toenmalige Suriname Stadion, dat als beste van Zuid-Amerika werd gezien, niet vergeten."

Excelsior zal tijdens zijn verblijf drie clinics verzorgen. De Vereniging van Voetbaloefenmeesters is gevraagd op papier te zetten wat zij willen, waardoor Excelsior iets op maat kan verzorgen. Ook de sponsoren van de eredivisionist komen naar Suriname, maar ze zullen meer in de districten verblijven.

Vóór aanvang van de persconferentie werd er één minuut stilte in acht genomen voor oud-arbiter en sportjournalist Baltus Lochem, die deze week het tijdige met het eeuwige heeft verwisseld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games