dinsdag 28 december 2010

Suriname organiseert U-20 kwalificatieronde


Na het organiseren van de eerste ronde van de Digicel Caribbean Cup 2010 zal de Surinaamse Voetbalbond (SVB) ook de laatste U-20 kwalificatie ronde op zich nemen. De kwalificatieronde staat in het teken van de kwalificatie voor het CONCACAF U-20 Championship 2011. Naast de Surinaamse U-20 selectie zullen ook Bermuda, Guyana en de Nederlandse Antillen strijden voor de laatste plek in het toernooi.

Alle vier de teams eindigde in de vorige ronde als tweede in hun poule. Suriname verloor op uit- en thuisbasis met 2-1 van Trinidad en Tobago. In deze nieuwe poule krijgen de runners-up een herkansing om zich alsnog te plaatsen voor het toernooi in Guatemala. Via het CONCACAF U-20 Championship 2011 zullen de beste vier teams zich kwalificeren voor de U-20 World Cup 2011 in Colombia. Uit de Caribische zone hebben Jamaica, Guadeloupe, Cuba en Trindad zich al geplaatst.

In eerste instantie ging de SVB er vanuit dat de eerste wedstrijd tegen Guyana gespeeld zou worden om vervolgens tegen Bermuda of de Nederlandse Antillen kwalificatie af te dwingen. SVB-voorzitter Louis Giskus meldde eerder namelijk dat Suriname was gevraagd het toernooi te organiseren, maar dat door de hoge kosten het bondsbestuur daarvoor niets voelde.

Naderhand is van dat standpunt afgeweken. "Wij zijn aan het cijferen gegaan en de kosten zouden enorm zijn", verklaart Giskus de ommekeer. "Als we bijvoorbeeld van Guyana wonnen en tegen Bermuda zouden moeten spelen, zou een ticket ons als gauw 1.000 US dollar kosten, plus nog de visumkosten van 140 US per persoon."

Uit financieel oogpunt is daarom volgens hem besloten toch het risico te nemen om de poule te hosten. "We weten wel dat het organiseren van de poule ons geen winst zal opleveren, want de kosten zullen hoger zijn dan de inkomsten."

Giskus vestigt echter de hoop op sponsors, waardoor de kosten wat verlicht worden. Hij rekent ook op het publiek, waardoor uit de kaartverkoop wat geld gehaald kan worden. Daarnaast ligt er een verzoek bij de Caribische Voetbalunie (CFU) om de SVB financieel te compenseren. Er is om 15.000 US dollar gevraagd. De voorzitter rekent erop dat het goed komt.

Voor het organiseren van het U-17 kwalificatietoernooi in juli kreeg de bond 10.000 US dollar. "Het geld hebben wij wel pas twee weken terug gekregen. Daarom hebben wij nu vooraf om de bevestiging gevraagd."

Als host moet de SVB alle lokale kosten, zoals hotel, voeding en transport, van de teams op zich nemen. Daarnaast moeten zo’n elf officials geaccommodeerd worden. "De kosten zijn enorm veel. Per team kost het ons zo’n 11.000 US dollar, maar het is toch minder als we zouden moeten reizen naar Guyana en Bermuda."

Het enige waar nog twijfel over bestaat, is de speellocatie. Als het aan de SVB ligt, wordt er gespeeld in het Franklin Essed Stadion, waar deze maand een nieuwe kunstgrasmat gelegd is. "In principe is de CFU akkoord. Wel willen ze wat technische informatie." Die heeft de SVB intussen opgevraagd bij leverancier Edelgras en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond.

De wedstrijden worden van 19 tot 23 januari gespeeld. Alleen de nummer 1 uit de poule zal zich kwalificeren voor Guatemala. Voor de overige teams is het einde oefening.

Franklin Essed stadion
Het speelschema ziet er alsvolgt uit (Surinaamse tijd):

Woensdag, 19 januari 2011:
Bermuda vs. Guyana (17:00 uur)
Suriname vs. Nederlandse Antillen (19:00 uur)

Vrijdag, 21 januari 2011:
Nederlandse Antillen vs. Bermuda (17:00 uur)
Suriname vs. Guyana (19:00 uur)

Zondag, 23 januari 2011:
Guyana vs. Nederlandse Antillen (16:30 uur)
Suriname vs. Bermuda (18:30 uur)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games