maandag 20 december 2010

'Discussie over dubbele nationaliteit afronden'


Ongeveer 18.750 Nederlanders hebben ook de Surinaamse nationaliteit. Uit gegevens van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de meesten de dubbele nationaliteit tussen 1 januari 1992 en 1 oktober 1997 hebben verkregen. Toen konden personen die het Nederlanderschap door naturalisatie verkregen, hun oorspronkelijke nationaliteit behouden.

Op de Nederlandse 'één nationaliteit'-regel die vanaf 1 oktober 1997 weer van kracht is, gelden vele uitzonderingen. Ook door geboorte is er een toename van Nederlanders met meervoudige nationaliteit. Kinderen van wie een van de ouders naast de Nederlandse tevens een andere nationaliteit hebben, krijgen bij hun geboorte automatisch ook een meervoudige nationaliteit.

"Deze jarenlange discussie over de dubbele nationaliteit moeten we nu eindelijk gaan afronden", reageert Ricardo Panka, fractieleider van de Mega Combinatie. Hij is ook voorzitter van de vaste departementale commissie Buitenlandse Zaken en zegt in een onderhoud met minister Winston Lackin naar het standpunt van de regering over deze kwestie te zullen vragen. Panka wil bij die ontmoeting tevens het standpunt van de regering weten over de Toescheidingsovereenkomst. Ook dit verdrag laat namelijk ruimte voor een dubbele nationaliteit.

Panka vindt dat de discussie over de dubbele nationaliteit nu goed op gang gebracht moet worden en dat de regering een standpunt erover moet gaan innemen. "Maar het heeft geen grote haast", benadrukt hij. Wel brengt hij in herinnering dat politiek Nederland van tijd tot tijd deze kwestie aan de orde stelt. Vorige week is de Toescheidingsovereenkomst wederom punt van bespreking geweest in de Tweede Kamer. Ook dit punt zal hij aan de orde gaan stellen in de vaste commissie.

Er was een discussie over sectorale invoer van dubbele nationaliteit om zo aan de Wereldkampioenschappen voor voetbal te kunnen deelnemen. Maar nu er een nieuwe regering is moet deze kwestie weer aan de orde komen, vindt Panka. "We gaan alvast de gevoelens van de regering over deze kwestie peilen." De werkbespreking tussen Lackin en de vaste commissie vindt deze maand nog plaats.

1 opmerking:

  1. Het word hoog tijd dat deze kwestie eens eindelijk aan de kaak word gesteld in de DNA.We worden er zo langzamerhand moe van!Hoe lang nog moeten we wachten op een krachtdadig optreden?We kunnen niet in der eeuwigheid blijven praten.Venetiaan kon nooit,of wilde nooit tot een beslissing komen,integendeel,hij frustreerde de zaak alleenmaar!De nieuwe regering moet nu maar eens eindelijk tot een beslissing komen,want de maat is nu al behoorlijk vol!

    Als tot groenlicht word overgegaan,dan kunnen we eindelijk eens met allen ondersteuning te geven.

    Kijk,we willen met z'n allen gewoon duidelijkheid!Dat steeds wel/niet/wel/niet is erg frustrerend en niemand is er gebaat bij!

    BeantwoordenVerwijderen

Games