dinsdag 2 november 2010

'Surinaams elftal heeft geen killer instinct'


Suriname is winnaar geworden van het ABCS-toernooi op Curaçao. Op dag één werd Bonaire met 4-2 verslagen, terwijl het gastland in de finales na strafschoppen (foto: keeper Obrendo Huiswoud probeert een strafschop tegen te houden) klein werd gekregen. Voor bondscoach Ricardo Winter is één ding glashelder: "Wij hebben niet die killer instinct."

Het probleem ziet hij als een 'Surinaamse'. "Ik kan mij niet heugen dat in Suriname wedstrijden in de eerste helft worden afgemaakt." Toch is de bondscoach in zekere mate tevreden. Behalve de toernooizege is op verschillende gebieden vooruitgang geboekt. "Het was een goed toernooi, waarbij de trainingsdoelstellingen nagekomen konden worden, omdat de tegenstanders gelijkwaardig waren", aldus Winter.

Winter vindt dat de selectie vooruit is gegaan ten opzichte van de voorronde van de Digicel Caribbean Cup vorige maand in Suriname. "Als wij het procesmatig bekijken, zie je zeker een vooruitgang. Het ontwikkelen van de selectie kan altijd beter, maar het stemt goed. Er zijn zeker wat zaken die duidelijk in het oog springen. Je ziet een betere samenwerking, we creëerden meer kansen en wij maakten meer doelpunten", somt hij op. Het probleem blijft om de voorsprong vast te houde. De bondscoach ziet dat meer als een 'tactisch probleem', waaraan hij de komende tijd zal sleutelen. Om dit te doen zal er meer ervaring opgebouwd moeten worden.

De bondscoach vond de finale van zondag tegen Curaçao "een beetje moeilijk" door de partijdige arbiter. Volgens hem werden er een paar foefjes uitgehaald om de thuisploeg aan penalty’s te helpen. Ook kreeg Roché Emanuelson de rode kaart en werd een doelpunt van Suriname afgekeurd.

Volgens Winter werd gepoogd de wedstrijd naar een gelijkspel te brengen. Bij het Surinaamse publiek, dat bij beide wedstrijden goed was komen opdagen, leidde dat tot irritaties. "Maar het heeft de jongens niet van streek gebracht, omdat ik ze hierop had voorbereid." In beide wedstrijden was het nationaal team volgens de bondscoach erg dominant en werd gevoetbald op de helft van de tegenstander. Het veroveren van de bal bij balverlies ging ook erg goed.

Toch waren de twee helften verschillend. Tegen Bonaire werd ook na de rust de partij volledig gedomineerd, maar tegen Curaçao kreeg Suriname flink tegenstand. De twee tegendoelpunten in de eerste wedstrijd waren twee ongelukkige.

Gregory Rigters, Giovanni Waal en Emanuelson, die na de Digicel Caribbean Cup erbij werden gehaald, kregen elk speelminuten. Emanuelson stond tegen Curaçao zelfs in de basis. Volgens de coaches heeft het trio het goed gedaan. Zhirvano Darson was de enige nieuweling die niet aan bak is gekomen.

Over de organisatie van het vierhoekstoernooi is de trainer uitermate tevreden. "De omstandigheden waren zeer goed. Het was een zeer goede locatie waar je goed tot rust kon komen." Natio logeerde in het Tropical Inn-appartement.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games