woensdag 3 november 2010

Spelers Suriname overbelast door zaalvoetbal


Bepaalde spelers zitten bij de nationale voetbalselectie, een club van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) en één van de Surinaamse Zaalvoetbalbond (SZVB). Zo'n speler moet in een week behalve meerdere wedstrijden, ook verschillende trainingen bezoeken. Bondscoach Ricardo Winter en ondervoorzitter Mike Antonius van de SZVB laten hun licht schijnen op dit vraagstuk.

Ricardo Winter heeft een duidelijke visie: "Spelers raken overbelast als er sprake is van een verkeerde arbeid-rust verhouding. Sowieso wordt er teveel getrokken aan de Surinaamse voetballers. Dit zou deels kunnen worden opgevangen door overleg met de trainers bij de diverse clubs, waar de spelers spelen."

Het rekening houden met de trainingsschema's, oefen- en reguliere wedstrijden en nu ook nog de zaalvoetbalplay-off blijkt een complexe zaak te worden. Winter probeert dit probleem op te vangen door steeds bij de spelers na te gaan wat voor soort training ze de dag ervoor gehad hebben of als die in één van de competities waar ze meedraaien een wedstrijd moeten spelen. "Je begrijpt wel dat het moeilijk is op de dinsdag bij de selectie zwaar aan conditie te werken als er bij enkele van de clubs op de maandag al een conditietraining gedraaid is. Wij hebben ons trainingsschema bekendgemaakt aan de clubs, maar niet alle trainers houden er rekening mee."

Er is twee keer gesproken met de clubtrainers en hen het probleem voorgelegd, geeft Winter aan. "Ik moet toegeven dat zeker de helft van de trainers meewerkt, maar dat is nog veel te weinig. We hebben zelfs gevallen gehad dat de selectie zondagmiddag een oefenwedstrijd moet spelen, maar de speler dezelfde ochtend nog een oefenwedstrijd speelt voor zijn club."

Doordat er in Suriname geen profcompetitie is, kunnen de spelers volgens de bondscoach geen verbod opgelegd worden . "Wij kunnen ze slechts uitleggen dat het belangrijk is zaken af te wegen en prioriteiten te stellen."

Deze week moeten enkele spelers uit de selectie, uitkomen voor hun teams in de zaalvoetbalplay-off. Winter hoopt dat die spelers zichzelf sparen voor de wedstrijden in de Digicel Caribbean Cup. "Dat is van landsbelang", besluit hij.

SZVB-ondervoorzitter Mike Antonius haalt aan dat de SZVB in overleg met de SVB altijd er voor probeert te zorgen dat de competities mekaar niet overlappen. Volgens de originele planning van de SZVB zou de play-off 14 november moeten eindigen. "Ik ben bang dat we weer richting december gaan", merkt hij bezorgd op.

Wat internationale wedstrijden betreft geeft hij aan dat het soms ook voorkomt dat de SVB niet ver van te voren te weten krijgt wanneer er meetmomenten zijn. "Dat maakt plannen heel moeilijk", aldus Antonius.

De hoofdklasseplay-off van de SZVB is vorige week stopgezet, omdat Roché Emanuelson (foto: rechts), Derrick Garden en Gregory Rigters van Styx voor de nationale voetbalselectie van Suriname moesten spelen in het ABCS-toernooi op Curaçao. Op 8 november vertrekt Natio naar Antigua en Barbuda voor de tweede ronde van de Digicel Caribbean Cup. In die periode zal er in de hoofdklasseplay-off van de SZVB weer niet gevoetbald worden. "Het is vijf jaar geleden in ons reglement opgenomen dat indien spelers die meedoen aan de SZVB-competitie worden opgeroepen ons land te vertegenwoordigen in de nationale selectie, de wedstrijden waar die bij betrokken zouden zijn, op een andere datum gespeeld zullen worden", stelt Antonius.

Na het wedstrijdreglement doorgenomen te hebben, bleek dit niet helemaal juist te zijn. Er worden namelijk slechts twee situaties aangegeven waar de SZVB overgaat tot het verschuiven van geplande partijen: bij overlijden van iemand die nauw betrokken is bij een club van de SZVB en indien een club, met medeweten van de SZVB, in het buitenland of in Suriname een internationaal duel heeft. Antonius geeft aan dat "in gevallen waarin dit reglement niet voorziet en waarin een beslissing moet worden genomen, het SZVB-hoofdbestuur beslist".

Hij geeft toe dat de teams wat spelritme zullen verliezen. "Maar ze zijn op de hoogte dat het reglement voorschrijft dat langsbelang voor gaat. Het waren de teams die ons erop attendeerden dat de selectie de vorige week al op donderdag zou vertrekken voor het ABCS-toernooi", vertelt Antonius.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games