zaterdag 2 oktober 2010

Abena: 'Suriname moet stempel drukken op sport'


"Als ik zo de geschiedenis van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) beluister dan moet de voetbalsport nieuw leven worden ingeblazen om de glorietijd van vroeger te herbeleven." Dat zei minister van Sport en Jeugdzaken Paul Abena (foto) tijdens de receptie van de SVB, gisteren in verband met het negentigjarig bestaan van de organisatie. Hij merkte op dat het de regering ernst is met de ontwikkeling van de sport. "Wij zullen de sport zowel nationaal als internationaal helpen tillen naar grotere hoogte."

SVB-voorzitter Louis Giskus besprak de ups en downs van de bond en bleef stilstaan bij de geschiedenis en de markante momenten van belangrijke ontwikkelingen. Hij benadrukte dat de organisatie nu de weg zal inslaan naar professionalisering. Giskus prees de medewerking van de overheid, het bedrijfsleven en de buitenlandse donoren, zoals de KNVB en de Suriprofs. Eugenie Haynes van Digicel, hoofdsponsor van de SVB, bracht een felicitatieboodschap over en sprak zijn erkentelijkheid uit zich te mogen associëren met de bond. Haar organisatie hoopt in de toekomst op meer tastbare resultaten uit de samenwerking.

Michael van Praag, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), tekende aan dat zijn bond zich in de afgelopen periode medeverantwoordelijk heeft gevoeld voor ontwikkelingen van het voetbal in Suriname. De KNVB-voorzitter wees op de bijdrage van het Surinaamse talent aan het Nederlandse voetbal sinds de jaren vijftig, toen toppers als Humphrey Mijnals en Erwin Sparendam voet aan wal zetten in Nederland. Verder verwees hij naar de latere generatie voetballers als Frank Rijkaard en anderen, die Nederland tot Europees kampioen hebben gemaakt. "Uit solidariteit zullen wij de SVB blijven ondersteunen." SOC-voorzitter Gerhard van Dijk hoopt dat de SVB ooit mag afreizen naar een eindtoernooi van de Olympische Spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games