maandag 15 maart 2010

Stagnatie stabiliteit Olympische selectie


Stabiliteit brengen in een vaste kern van de nationale voetbalselectie stagneert door omstandigheden die bondscoach Kees Zwamborn (foto) niet in eigen hand heeft. Hij klampt zich vast aan de bijdrage en medewerking van de clubtrainers vandaar dat er een tweede bijeenkomst heeft plaatsgevonden met de oefenmeesters. De opkomst was goed, vindt SVB-voorzitter Louis Giskus. "Dit keer hebben wij gekozen bij te praten in een ontspannen, gezellige sfeer."

Hij is tevreden over de actieve participatie van de clubtrainers die in alle openheid hun zienswijze over het trainingsbezoek hebben besproken. Clubtrainers hebben zich ook over beklaagd dat sommige spelers wegblijven van de trainingen zonder dat zij een oplossing voor dat probleem kunnen bedenken.

Zwamborn wil niets van doen hebben met het verzuim, maar zegt begrip te hebben voor een aantal gewoonten en omstandigheden die het trainingsbezoek negatief beïnvloeden. "Maar als puntje bij paaltje komt en wij richting Olympische Spelen koersen, zal hierin verbetering moeten komen. Je kunt kort door de bocht zeggen dat de jongens verplicht zijn de trainingen tweemaal per week te bezoeken, maar ik denk dat de problemen dieper liggen. Coaches die voor mij hier zijn geweest hebben mij ook op de hoogte gesteld van het slechte trainingsbezoek. Je kunt dan hard tegen aan gaan en ze verplichten te komen en sancties treffen, maar dan heb je misschien binnen een maand geen selectie meer."

Zwamborn is de uitdaging aangegaan en wil onder de gegeven omstandigheden kijken hoe dat zich ontwikkelt, maar als er geen verandering in komt betwijfelt hij of gestelde doelen bereikt zullen worden. "Ik wil me eerst verzekeren van een constante groep en daarna kan ik een definitief plan schrijven. De contouren daarvan heb ik wel in mijn hoofd."

Hij vindt het een tegenslag dat de speeldata van de Digicel Caribbean Championship nog niet bekend zijn. "Je kan niet naar iets toe werken. Dat is erg lastig. Je kunt nu allerlei mooie dingen op papier zetten, maar als je nog geen vaste groep kan vormen waarmee je twee keer per week aan de slag moet, wordt het moeilijk."

Er wordt een goed contact met de clubtrainers opgebouwd die een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Daarnaast vindt hij dat een aantal randvoorwaarden nodig zijn, zoals de inrichting van de competitie, de situaties bij de clubs en de infrastructuur. "Serieus zal over semi professionalisme nagedacht moeten worden. Door middel van een contract kunnen veel hogere eisen worden gesteld. Bij die status kan overdag getraind worden. Als de randvoorwaarden niet komen, heb ik een zwaar hoofd."

Zwamborn zegt tot mei de gelegenheid te hebben na te denken of hij doorgaat met de selectie. Zijn gezin heeft bij het nemen van dat besluit ook een belangrijke inbreng.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games