donderdag 11 maart 2010

Natio speelt eerste oefenwedstrijd gelijk


De eerste oefenwedstrijd van het Surinaams voetbalelftal, met een selectie van onder de 23 jaar, is onder bondscoach Cornelis ‘Kees’ Zwamborn in 0-0 geëindigd. In het Franklin Essed Stadion was Kamal Dewaker (KD), koploper in de eerste klasse, de eerste sparringpartner. KD heeft bewezen een waardige lijstaanvoerder te zijn. De ploegen deden niet onder voor elkaar en probeerden elk van achteren uit op te bouwen. In de eerste helft had de selectie een licht overwicht.

Bij vlagen werden vooral aan de rechterkant enkele goede aanvallen opgezet. De kansen werden echter allemaal verprutst. In de tweede helft viel het geduld aan beide kanten iets weg. De duels werden iets feller en vooral KD was fysieker. Ook in deze speelperiode waren er aan beide kanten enkele grote missers.

De bondscoach zegt dat er een disbalans is in de selectie, omdat hij over weinig verdedigers beschikt. Enkele spelers op die positie zijn om uiteenlopende redenen afgevallen. Om die reden werkt Zwamborn aan een ander speelsysteem. Hij speelt met vier verdedigers, twee middenvelders daarvoor en een aanvallende middenvelder. De twee vleugelverdedigers hebben de taak naar binnen te komen om wat compacter te staan op het middenveld.

Op de afgelopen zes trainingen is er vooral aan de zoneverdediging gewerkt. Het liep niet altijd goed door de opkomst die minder was. "Wij hebben de vorige week wat problemen gehad met de opkomst, waardoor wij een paar dingen niet hebben kunnen doortrekken", stelt de bondscoach. Hij toont echter begrip, omdat de jongens midden in de competitie zitten.

Sylvian Sedney (foto: links, met een verdediger van Kamal Dewaker), Sergio Moentari en Miguel Fer zijn nieuw bij de selectie en mochten gelijk opdraven. Zwamborn is tevreden over het trio. Met de andere spelers droeg dit trio bij tot een prima opkomst bij de eerste oefenpot. De trainer vindt het te vroeg om te stellen of er vooruitgangen zijn geboekt. Wel zijn er volgens hem wat fouten gemaakt in de opbouw van achteren uit. Dat er kansen zijn gecreëerd en weinig zijn weggegeven vindt hij prima.

Hoewel hij bij de oefenwedstrijden niet op het resultaat let, had Zwamborn graag gezien dat de kansen waren benut en dat de wedstrijd met 3-0 of 4-0 was gewonnen. "Dat is niet zo heel belangrijk, maar het is wel leuk", zegt hij wat teleurgesteld.

Tijdens de wedstrijdbespreking zijn aanvallende en verdedigende zaken besproken. "Waar ga je verdedigen, waar beginnen de spitsen te verdedigen, de rol van vleugelverdedigers en de snelle omschakeling", waren punten waarop gelet is. Vooral in de eerste helft zijn die naar tevredenheid uitgevoerd. Hij moest de tactiek wel enigszins veranderen, omdat Kamal Dewaker de bal achterin bleef spelen, waardoor Giovanni Drenthe, die als nummer tien speelde, meer naar voren de druk moest zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games