dinsdag 30 maart 2010

Kwalificatiewedstrijden in komende 3 maanden


Nog voor juli dit jaar zal Suriname officiële interlands gaan spelen. In april, mei en/of juni zal Natio in actie komen in kwalificatiewedstrijden voor de Central America and Caribbean Games 2010 (CAC Games) in Puerto Rico. Volgens de regels van het Olympische evenement zullen alleen teams met spelers onder de 21 jaar deelnemen. De Caribbean Football Union (CFU) zal binnenkort het format en de te spelen kwalificatie-wedstrijden bekend moeten maken.

Met de kwalificatiewedstrijden zal Suriname zich bij de top 4* moeten scharen. De beste vier teams uit het Caribische gebied zullen zich kwalificeren voor Puerto Rico. Het sport evenement in Puerto Rico zal van 17 juli tot 1 augustus plaatsvinden. In deze periode zullen diverse Olympische sporters in actie komen om zich te kwalificeren voor de Pan American Games 2011.

Drie nationale voetbalselecties uit Midden-Amerika hebben zich inmiddels weten te plaatsen. El Salvador, Panama en Belize kunnen zich al voorbeiden voor de wedstrijden die in de steden Mayagüez, Cabo Rojo en Aguada gespeeld zullen worden. De vierde kandidaat zal voortvloeien uit de confrontatie tussen Nicaragua en Costa Rica. Op CAC Games zullen de 8 voetbalselecties strijden om het goud, zilver en brons.

De Surinaamse Voetbalbond (SVB) had met het aantrekken van bondscoach Kees Zwamborn het startsein afgegeven om de nationale selectie te verjongen. Met een jonge selectie heeft de SVB het doel gesteld om de Olympische Spelen te behalen. Opmerkelijk is wel dat in januari de grens is getrokken om alleen spelers van onder de 23 jaar in de selectie op te nemen.

Dit lijkt een foute beslissing te zijn geweest, omdat de selectie alleen uit spelers mag bestaan die vanaf 1 januari 1989 geboren zijn. Het geen is ook logisch. De voetballers die nu 21 jaar oud zijn, zullen in 2012 de leeftijd van 23 jaar hebben bereikt, dat de bovengrens is voor de voetbalselecties tijdens de Olympische Spelen 2012.

Het is nog onduidelijk wanneer en hoe de CFU de loting zal organiseren voor kwalificaties in de Caribische regio. Daarnaast is niet bekend of Natio-spelers af zullen vallen in de selectie van bondscoach Kees Zwamborn. Het is overduidelijk dat de huidige selectie, waarmee iedere dinsdag en donderdag wordt getraind, niet volledig uit 21-jarige of jongere spelers bestaat.

*Puerto Rico is automatisch geplaatst als één van de vier Caraibische teams

1 opmerking:

Games