donderdag 18 maart 2010

Digicel toernooi verplaatst naar augustus


De Digicel Caribbean Championship 2010 dat gepland stond voor voor deze maand wordt verplaatst naar 17 augustus 2010. Op de jaarkalender van de Caribbean Football Union (CFU) was te zien dat de eerste ronden zouden worden gespeeld op 13-14 maart en 10-11 april. Dit gaat uiteindelijk dus niet door. Door de verplaatsing is het doel van bondscoach Kees Zwamborn verdwenen. "Mijn insteek was om de Surinaamse (Olympische) selectie te helpen opstarten en toe te werken naar het Digicel toernooi, dat is nu compleet weggevallen", verteld Zwamborn.

De oorzaak legt Zwamborn bij de jaarplanning van de CFU. "Als je naar Nederland kijkt zie je in de jaarplanning direct wanneer interlands worden gespeeld en er activiteiten zijn. Hier in het Caribische gebied is het zo dat je in de planning ziet dat activiteiten nog besproken moeten worden. In de praktijk komt het er op neer dat er niks door gaat of op een later moment doorgang vindt."

De Nederlander die in januari werd aangesteld als bondscoach van de Surinaamse voetbalselectie blijft tot en met mei in Suriname. "In principe wilde ik mij oriënteren tot eind maart, maar door de start van een trainingscursus die ik ben begonnen heb ik mijn verblijf tot eind mei verlengd. Daarbij vond ik het ook ongehoord om na twee maanden te zeggen, bekijk het maar", geeft Zwamborn aan.

Zwamborn houdt nog wel de deur open om na mei terug te keren in Suriname, maar alleen voor kortere projecten. De bondscoach heeft wel de voorkeur dat er stappen worden gemaakt op gebied van organisatie, accommodatie en sponsoring. Dan acht hij de kans groter om na de zomer weer in Suriname werkzaam te zijn. "Ik zou wel na de zomer terug willen keren, maar dan niet voor een te lange periode omdat ik denk dat je in Suriname te weinig vruchtbaar kan maken. Te denken valt dan aan 3 à 4 weken waar met trainingen dan naar een toernooi toe gewerkt kan worden", zegt de Nederlander.

De Caribbean Championship is te vergelijken met het Europees Kampioensschap, maar dan voor de nationale voetbalteams uit de Caribische regio. In deze regio bevinden zich 30 landen die zijn aangesloten bij de CFU. Met de deelname proberen de nationale teams zich te kwalificeren voor de CONCACAF Gold Cup 2011. Hier strijden Canada, Mexico en de Verenigde Staten met de top 5 van Midden-Amerika en de top 4 van het Caribische gebied. De winnaar van de Gold Cup mag zich kampioen van noord-, midden-Amerika en het Caribische gebied noemen. De winnaar kwalificeert zich hierdoor ook voor de Confederations Cup dat in het land wordt gehouden waar het volgende Wereldkampioenschap voetbal plaatsvindt.

Om het gehele interview met Kees Zwamborn te beluisteren, klikt u op de bovenstaande foto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games