woensdag 3 februari 2010

Zwamborn 2 maanden officieel bondscoach

Cornelis 'Kees' Zwamborn (foto: links, naast SVB-voorzitter Louis Giskus) is de komende twee maanden de nieuwe bondscoach van Suriname. De korte periode is in samenspraak met de Surinaamse Voetbalbond (SVB) bepaald, omdat ze deze twee maanden als oriënterend zien. "Als organisatorisch en alles daarom heen goed verloopt, zal ik mijn periode als bondscoach waarschijnlijk verlengen", zei Zwamborn gisteren op de persconferentie waarop hij officieel werd geïntroduceerd.

Een bondscoach voor een jaar aanstellen vindt hij niet goed voor Suriname, omdat er te veel ‘dode periodes’ zijn. "Het is beter om een bondscoach voor een korte periode aan te stellen, omdat je dan deze zelf kan vaststellen, daarna kan evalueren en kijken welke weg er verder wordt gevolgd."

De eerste taak van de Nederlander is om de U-23 selectie klaar te stomen voor de Digicel Caribbean Championship van volgende maand. Volgens hem zal deze selectie in de toekomst de A-selectie moeten worden. "Uit het ene zal het andere voortkomen", stelt hij. "Maar dat wil niet zeggen dat de huidige A-selectie wordt ontbonden. De focus ligt gewoon op de spelers onder de 23 jaar", verduidelijkt de bondscoach.

Zwamborn heeft zoals eerder werd bericht Ricardo Winter en Kenneth Jaliens, beiden ex-bondscoaches, als assistenten gekozen. Hij koos voor de twee aan de hand van gegevens van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. "Ik heb mij op de hoogte laten brengen van de kwaliteiten van de mensen en zo zijn wij tot namen gekomen. Deze twee lijken mij geschikt." Het is de bedoeling dat de bondscoach twee keer in de week zal trainen met de nationale selectie. Hij zal dat in goed overleg met de clubs doen, zodat beide partijen weten waarmee zij bezig zijn en hierdoor spelers niet worden overbelast.

In de twee weken dat Zwamborn in Suriname is, heeft hij zich een beeld kunnen vormen van de kwaliteit en het niveau van de voetbalsport. Hij hooptin de toekomst niet te schrikken van de attitude van de spelers.

In de komende twee maanden zal Zwamborn zich ook bezighouden met het verzorgen van cursussen. Op de persconferentie heeft de 57-jarige coach duidelijk laten blijken dat de ontwikkeling van de voetballers erg belangrijk voor hem is. "Natuurlijk ga je voor resultaat, maar dat komt als er ontwikkeling is." De Nederlander erkent dat dit niet erg makkelijk te realiseren is in slechts twee maanden, maar is hoopvol gestemd.

De nieuwe bondscoach is op de hoogte van de voetbalsituatie in Suriname en vooral van de infrastructuur. Hij ziet het daarom als een uitdaging om binnen die twee maanden een reden te vinden om zijn periode te verlengen. "In twee maanden kan je niet iets enorm ontwikkelen, maar je kan zien of je die ontwikkeling in kan zetten en of het reëel is. Ik ga mij moeten aanpassen aan de situatie in Suriname."

Hij is benieuwd hoe hij stappen kan verzetten met de (schaarse) middelen die er ter beschikking zijn. "Het is voor mij de uitdaging om er alles uit te halen." Hij is een voorstander van dat de verschillende juniorenselecties worden afgestemd op de seniorenploeg, "omdat er één taal gesproken moet worden." Van de SVB heeft Zwamborn nog geen plan van aanpak gezien, maar heeft wel zijn eigen ideeën daarover. Hij wees op de belangrijkheid van een plan, dat haalbaar is voor de SVB.

Naast bondscoach zal Zwamborn ook de functie van technisch directeur bekleden bij de SVB. Gisteren kwam de kersverse bondscoach al in actie op de ingeplande kennismaking en training met de opgeroepen spelers. Met 20 spelers van onder de 23 jaar werd een selectiewedstrijd gespeeld. Van de 29 opgeroepen spelers waren er 9 afwezig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games