woensdag 3 februari 2010

'Attitude Surinaamse voetballers verbeteren'


De Nederlandse voetbaltrainer Kees Zwamborn (foto: 3e van links, in het gezelschap van (v.l.n.r.) Kenneth Jaliens, Ricardo Winter en Louis Giskus) kwam tien dagen geleden aan in Suriname als mogelijk nieuwe bondscoach van Suriname. Gisteren werd Zwambrom officeel gepresenteerd als bondscoach van het Surinaams elftal. De trainer twijfelt niet aan de kwaliteit van het voetbal, maar over de attitude van de spelers.

"Ik begrijp dat je niet kan gaan werken vanuit een Nederlands referentiekader. Je moet flexibel zijn. Het gaat nu voornamelijk om te kijken wat ik aantref als ik met de jongens samenwerk." Hij voegt toe dat er een bepaalde bereidwilligheid moet zijn en een bepaalde trots dat je in de nationale selectie zit.

Zwamborn gaat met de Surinaamse Olympische ploeg aan de slag voor het Caribisch toernooi in maart. De trainer weet nog niet of hij in het land wil blijven. Hij gaat zich de komende twee maanden oriënteren en beslist dan pas wat hij gaat doen. "Ik heb er zin in. Ik ga proberen om het team weer op de rails te krijgen en daarna kijken we wel verder."

Suriname is een land zonder professioneel voetbal. De spelers werken overdag en tijdens de zomerstop zijn er weinig activiteiten. Volgens Zwamborn wordt het dan ook een gigantische klus om het nationale team klaar te stomen voor het wereldkampioenschap in 2014 in buurland Brazilië. "Dat duurt nog vier jaar, maar dat zal niet makkelijk zijn. Het is wel een uitdaging om binnen deze situatie er meer uit te halen. Je kan wel zeggen dat we naar het WK willen, maar je kan ook zeggen dat we wat stappen maken dat we er dichterbij komen. Dat is veel reëler."

Waarom het Suriname nog niet is gelukt om het professionele voetbal van de grond te krijgen kan ook Zwamborn niet beantwoorden. "Daar ben ik te kort voor in Suriname om daar een oordeel over te hebben. Het is wel iets wat ontwikkeld moet worden wil je stappen maken. Er moet geld zijn en een goed technisch kader. Dat laatste is in samenwerking met Nederland altijd te regelen. Het blijf natuurlijk wel steken bij de financiën. Er moet meer professionalisme komen. Dat is iets waar je wel verstand van moet hebben. Dat doe je niet zomaar even", aldus Zwamborn.

Luister naar het interview dat de Nederlandse Wereldomroep hield met de nieuwe bondscoach van Suriname, door op bovenstaande foto te klikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games