vrijdag 29 januari 2010

SIVS-voorzitter Cor Lie A Kwie overleden


Januari is een donkere maand voor de sport in Suriname. Zeventien dagen na het heengaan van Ro Phoelsingh en precies een week na het overlijden van Guno Hoen, brengt de dood van Cor Lie A Kwie (foto) een schokgolf in de sportfamilie. Lie A Kwie (64) heeft gisteravond zijn laatste adem uitgeblazen op de Intensive Care Unit van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Desney Romeo en Ray Wimpel, jarenlang bevriend met Cor Lie A Kwie, praten van een "donkere" en "zwarte" periode voor de sport. Een duidelijk aangeslagen Romeo noemt Lie A Kwie een man die inspireerde.

"Als hij iets wilde, ging hij er helemaal voor. Ook bewonderde ik zijn zakelijkheid. Hij was altijd op tijd bij afspraken; acht uur was acht uur voor hem." Dat was ook de reden waarom Wimpel het vreemd vond dat hij Lie A Kwie woensdag niet heeft aangetroffen voor hun afspraak.

"En dan word ik donderdagochtend door Mau Issa gebeld: ‘heb je gehoord wat er met Cor is gebeurd? Hij is gisteren opgenomen’", vertelt hij. Wimpel heeft zijn goede vriend gisteren nog even levend gezien. Hij haastte zich nog vóór een vergadering naar het AZP en zag Cor vredig liggen. Hij was amper vijf minuten weg toen Issa hem belde met het onheils bericht.

De oud-sportverslaggever en Lie A Kwie kenden elkaar bijna 24 jaar. "Onze vriendschap begon met het WK-voetbal van 1986. Vanaf toen werd de band steeds hechter en steviger." Zowel hij als Romeo roemen hun makker om zijn organisatorische kwaliteiten.

Lie A Kwie is twaalf jaar lang voorzitter geweest van de sportvereniging Leo Victor, dat hem in november 2007 tot erelid benoemde. Ook gaf hij leiding aan de Stichting ter Bevordering van Clubvoetbal in Suriname (SBCS) en vanaf 12 april 2007 aan de Stichting Internationaal Voetbal Suriname (SIVS). Beide organisaties zijn opgericht met als doel de voetbalsport naar een hoger niveau te tillen.

Voor Romeo was Lie A Kwie zeer goed georganiseerd en organisatorisch machtig. "Zijn projecten zaten altijd goed in elkaar. Je had de right man on the right place." Volgens hem is Lie A Kwie, die in november 65 zou worden, te vroeg gestorven. "Het is heel jammer. Hij had heel veel goede impulsen en had veel meer willen doen ... hij is gewoon te vroeg weggegaan."

1 opmerking:

  1. Ook ik heb Cor gekend als een zeer bewogen mens, niet alleen op het gebied van sport, maar ook in het dagelijks leven was hij een vriend om op te vertrouwen. Vriendelijk als hij was en altijd met en brede smile, zo heb ik hem in de jaren dat wij bevriend waren gekend. Cor, je heengaan heeft mij diep geschokt, waka bung.
    Jennifer-Leygh Haakmat

    BeantwoordenVerwijderen

Games